Motocikl ne pali, a nije akumulator . (

medicin83

Zainteresovan član
Poruka
129
Dragi prijatelji. Naime moj KTM Duke 390 već par dana ima muke sa paljenjem,
a to znači da upali iz 2.ili 3. Prva pomisao je bila, ok akumlator je oslabio. Pre 3 dana, ujutro da sednem na motor, ne pali.
Stavim ga 2 sata na punjač. Ovoga puta NULA. Od anlasera se čuje samo neki KLIK KLIK zvuk, nema zujanja ni malo.

Telefonski konsultujem svog majstora za auto, kaže nema druge, idi po novi akumulator.
Kupim novi napunim kiselinom, napunim akumulator. I dalje od anlasera samo KLIK KLIK?
Dakle mrka kapa.

Šta bi moglo biti?

To je super stvar tako se nekada prodavalo akumulator i kada sipaš kiselinu taj trenutak se aktivira tj formira. Od trenutka sipanja kiseline teče vreme tj rok trajanja. Ovako se izbegne bespotrebno ležanje u fabrici, u skladištu, u prodavnici a samim time i njegovo propadanje. Otprilike nekoliko meseci do pola godine.
Dakle kada se sipa kiselina ne mora da se dopunjava odmah je spreman za eksploataciju.

Ja sam pre par meseci kupio nov Exide akumulator za motor koji sam prodao i formiram ga i kad sam ga ubacio samo cokce i mislio sam da se mozda nije napunio tokom formiranja pa sam isao da ga odvezem kupcu kuci ali motor je isao dok je imao struje i ugasio se.
Neispravan fabricki akumulator tako da treba da proveris da li je,iako je nov,taj akumulator dobar.
A takodje moze da bude da je do anlasera kao sto su neki vec napisali.

Pih dal je moguće da je nov Varta akumulator neispravan? :eek: Punjač je javio zeleno svetlo kada se napunio. Kad sam ga aktivirao bio je 100% prazan, punjač je takođe tada javio crveno svetlo(dakle prazan).

Aha ok, dakle anlaser proveriti. Nadam se da je to više eksterna stvar i da neće biti potrebno rastavljati celu makinu zbog toga(💰).

Izgubio masu jer je zarđao kontakt/matica. Prodaj ti to i kupi auto.
Nisam stigao danas otvoriti, a sutra idem na put. Dakle tek u utorak(izludeću od radoznalosti:)).Ovaj na videu je u groznom stanju. Indija jbg.
Auto imam, a motor ovog kalibra(44 hp) je brukica jedna(dobar) za lokalne izvangradske prilike, u umereno brdovitom kraju gde sam trenutno nastanjen.
Motor te klase je tek toliko da nije skuter, i da normalno sediš. Tek možda jedamput nedeljno sedam u auto leti i toplijim danima. Stvarno nije loš, a mislio sam ga se ratosiljati, reko idem na nešto jače. Međutim,......ostade.

Evo ovako. Otvorio sam deo motora kao sa videa, i odlučio sam bolje ne skidati metalnim oruđem te dve klemne sa tog releja, jer vidim da u dodiru sa metalom to varniči. Na videu se ne vidi kako i čim je skinuo kabel sa rejela.
Naprskao sam sprejom WD40, i gle čuda, posle nekih pola minuta, motor je upalio. Negde je tačno da se kontakt zaprljao. No taj dan sam testno motor upalio jedno 3 puta, i svaki put pali iz prve. No sledeći dan, a posle obilne kiše(malo je i nalilo na motor), makina ponovo ni da mrdne:(

Da li mislite da ću kontakte imak morati fino ošmirglati, ili čak zameniti matice, iako nisu zarđale ni blizu kao na ovom gore videu?

Back