Most psećih samoubistava

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
68.667
Ne znam da li je ovo tačno... :think:Ukoliko ima neko informaciju neka nam javi...Bizarno...
Recimo da je tačno (u šta mi je teško poverovati) ne bih znala šta bi mogao biti uzrok da psi skaču sa ovog mosta.

Most Overtaun se nalazi u Škotskoj a izgrađen je od grubog kamena i završen je u junu 1895. Sastoji se od tri luka. Sasvim običan most ali od sredine 50 ih godina 20 veka sve se menja. Od tada je sa mosta skočilo oko 500 pasa. Psi bi skakali uvek sa iste strane mosta u provaliju duboku 15 metara. Da stvar bude još bizarnija svi psi koji bi preživeli pad ponovo bi se vraćali na most i skakali bi opet sa iste strane mosta. Godine 1994 jedan 32 godišnji otac je bacio svoju bebu sa mosta (sa iste strane sa koje i psi skaču) tvrdeći da je beba antihrist. Kasnie je pokušao samoubistvo skokom sa istog mesta na mostu. Zadnji slučaj je bio 2014 godine. Alis Trevorou, koja je šetala sa svojim špringer španijelom Kesi, prijavila je čudno iskustvo na mostu Overtoun. "Pošto je pas poslušan nisam je držala na povocu. Kesi je stala i zurila u nešto na mostu.... definitivno je videla nešto na mostu što ju je nateralo da skoči. Nešto zlokobno je bilo u pitanju". Neki veruju i da je most Overtoun mesto na kojem se susreću svet živih i svet umrlih, a ponekad i preklapaju.

d1.jpg
d2.jpg
d3.jpg

https://www.facebook.com/photo?fbid=795503768867457&set=pcb.1321271361811863

Paul Owens, koji je odrastao u blizini imanja Overtoun, proveo je mnogo godina istražujući historiju imanja Overtoun kao dio projekta knjige. On izvještava da, kao iu mnogim evropskim plemićkim kućama, ljudi u Overtounu također pričaju priče o duhovima o "Bijeloj dami" koja opsjeda zemlje oko Overtouna. Kaže se da je duh lejdi Overtoun, koja je umrla 1931. Paul Owens je za NATIONAL GEOGRAPHIC rekao: "Dok sam ispitivao most zbog razloga zbog kojih su psi skakali, i sam sam tamo doživio natprirodno iskustvo." Na mjestu mosta s kojeg su mnogi psi iznenada skočili, on tvrdi da je osjetio prst na leđima koji ga je dvaput kucnuo. "Uvjeren sam da sam ovdje upoznao duh lejdi Overtoun", kaže vjeroučitelj.

Poput dobro poznatog dvorca Balmoral, koji i danas služi kao ljetna rezidencija britanske kraljevske porodice, Overtoun House je izgrađen u stilu škotskih baronaca. Iznutra ispunjava zahtjeve udobnosti 19. vijeka, dok je spolja prikazana utvrđena arhitektura iz 16. i 17. stoljeća. Stražarnice, limeni vijenci i opkopi su isključivo dekorativni i više nemaju obrambenu funkciju. Owens govori o slici naslikanoj na trijemu vile u vrijeme izgradnje. Prikazan je prestravljen lav kako se povlači od psa. „Slika neustrašivog psa u ovoj situaciji je neobična“, kaže Owens. Za njega, veza između neustrašivog psa na slici i neustrašivih pasa koji se bacaju s mosta ne izgleda kao slučajnost.po

SLUČAJNOST ILI PROKLETSTVO?

Godine 1994. dogodio se još jedan tragični incident na mostu do imanja Overtoun. Otac je svoju dvonedeljnu bebu bacio s mosta jer je mislio da je đavo. Dječak je narednog dana preminuo, a otac, koji je u vrijeme zločina bio na drogama i patio od teške depresije, primljen je u psihijatrijsku ustanovu. Naravno, taj čin je podstakao užasnu reputaciju koja je već rasla oko mosta.

OTKRIVENA TAJNA? PSI PRATE SVOJ NOS

Osim priča o duhovima i sablasnih fenomena, područje oko mosta je također ispitano zbog objašnjivih uzroka. Udo Gansloßer, privatni predavač zoologije na Zoološkom institutu i Muzeju Univerziteta u Jeni, objašnjava zašto se psi ne boje skočiti u dubinu: „Za razliku od majmuna, psi ne žive na drveću i, kao što su laboratorijske studije kognitivnih istraživanja pokazuju, nemaju nikakav koncept gravitacije ili trodimenzionalne visine. Dakle, oni "ne znaju" šta znači jednostavno skočiti u prazninu." Umjesto toga, psi na mostu kao da percipiraju iznenadni stimulans koji pokreće njihovo ponašanje u lovu po principu "sve ili ništa".

SLUČAJNOST ILI PROKLETSTVO?

Godine 1994. dogodio se još jedan tragični incident na mostu do imanja Overtoun. Otac je svoju dvonedeljnu bebu bacio s mosta jer je mislio da je đavo. Dječak je narednog dana preminuo, a otac, koji je u vrijeme zločina bio na drogama i patio od teške depresije, primljen je u psihijatrijsku ustanovu. Naravno, taj čin je podstakao užasnu reputaciju koja je već rasla oko mosta.

OTKRIVENA TAJNA? PSI PRATE SVOJ NOS

Osim priča o duhovima i sablasnih fenomena, područje oko mosta je također ispitano zbog objašnjivih uzroka. Udo Gansloßer, privatni predavač zoologije na Zoološkom institutu i Muzeju Univerziteta u Jeni, objašnjava zašto se psi ne boje skočiti u dubinu: „Za razliku od majmuna, psi ne žive na drveću i, kao što su laboratorijske studije kognitivnih istraživanja pokazuju, nemaju nikakav koncept gravitacije ili trodimenzionalne visine. Dakle, oni "ne znaju" šta znači jednostavno skočiti u prazninu." Umjesto toga, psi na mostu kao da percipiraju iznenadni stimulans koji pokreće njihovo ponašanje u lovu po principu "sve ili ništa".
Nesto im I dalje ne verujem.
Svaki moj pas se plasio visine pa cak I ovaj mali.
Plasi se da sidje na stepenicama, da skoci sa kauca.

Nesto im I dalje ne verujem.
Svaki moj pas se plasio visine pa cak I ovaj mali.
Plasi se da sidje na stepenicama, da skoci sa kauca.

dr David Sands, životinjski psiholog na klinici za ponašanje životinja u Lancashireu, Engleska, istražio je područje oko mosta. Saznao je da se kune kopaju direktno ispod mosta. Ove životinje obilježavaju svoju teritoriju žljezdanim sekretom koji posebno jako miriše u sunčanim danima bez vjetra. Čini se da je ovaj jak miris pokrenuo impulsivnu akciju kod nekih pasa.

europaeischer_nerz_jungtier.jpg

Zaista čudan fenomen.. šteta što nema detaljnijih podataka na netu (ili bar ja nisam uspela da ih nađem).. npr. koji su psi skočili, kakvi su bili vremenski uslovi i sl.. na osnovu kojih bi se možda mogla naći neka pravilnost i zaključiti nešto više..
Kada sam pitala AI o tome da li je bilo još negde ovakvih slučajeva da psi skaču sa mosta, dobila sam ovaj odgovor:

Postoji nekoliko poznatih mostova u svetu na kojima su zabeleženi slučajevi pasa koji su skočili u svoju smrt.
Jedan od najpoznatijih takvih mostova je "Overtoun Bridge" u Škotskoj, koji smo već pomenuli.
Drugi primer je "Clifton Suspension Bridge" u Bristolu, Engleska. Nekoliko pasa je skočilo sa ovog mosta, a neki veruju da je to zbog mirisa koji dolaze sa reke ispod mosta.
Postoji i "Prince Edward Viaduct" u Torontu, Kanada, koji je poznat po visokom broju samoubistava. Međutim, među tim slučajevima su i psi koji su skočili sa mosta.
Pored toga, postoje i drugi mostovi širom sveta na kojima su se dogodili slični incidenti, ali nije uvek jasno da li su psi skočili namerno ili slučajno.

Ali kada sam pitala za reference i linkove ka nekim tekstovima o tim događajima na drugim mestima, reče mi da ih nema u svojoj bazi.. (tjah.. i AI priča napamet.. :roll:). Nisam stigla detaljnije da istražim sama, ali kad budem imala više vremena hoću.. baš me je zaintrigiralo.

U svakom slučaju, nije istina da psi nemaju pravilnu percepciju i strah od visine. Zapravo, taj strah je jedan od dva urođena straha kod svih sisara (uz strah od jake buke).. i imaju ga čak i mačke, iako su puno veštije u odnosu na visinu nego mi ostali. Tako da to nije uzrok ovih skokova pasa. Postoji mogućnost da zbog veličine samog mosta i ograde psi nisu bili svesni da su na tako velikoj visini.. da im je tlo delovalo dovoljno stabilno.

Takođe, obzirom da nije zabeleženo da su režali, niti kidisali, niti "markirali" - reklo bi se da nije ni napad na nešto u pitanju (tako da bih ja zato i opciju kuna preskočila). Pas koji kreće u lov to signalizira položajem ušiju i tela, i makar jedan vlasnik od nastradalih pasa bi to umeo da prepozna i prijavi.. što se nije desilo.

Kako nastradali psi nisu bili ni depresivni ni bolesni, nije ni samodestruktivno ponašanje u pitanju. Po svoj prilici, neki je "poziv" u pitanju.. neki atraktant.. koji im se dovoljno dopao da mu se instantno odazovu. Hmm.. šta li je to? :think:

Zaista čudan fenomen.. šteta što nema detaljnijih podataka na netu (ili bar ja nisam uspela da ih nađem).. npr. koji su psi skočili, kakvi su bili vremenski uslovi i sl.. na osnovu kojih bi se možda mogla naći neka pravilnost i zaključiti nešto više..
Kada sam pitala AI o tome da li je bilo još negde ovakvih slučajeva da psi skaču sa mosta, dobila sam ovaj odgovor:

Postoji nekoliko poznatih mostova u svetu na kojima su zabeleženi slučajevi pasa koji su skočili u svoju smrt.
Jedan od najpoznatijih takvih mostova je "Overtoun Bridge" u Škotskoj, koji smo već pomenuli.
Drugi primer je "Clifton Suspension Bridge" u Bristolu, Engleska. Nekoliko pasa je skočilo sa ovog mosta, a neki veruju da je to zbog mirisa koji dolaze sa reke ispod mosta.
Postoji i "Prince Edward Viaduct" u Torontu, Kanada, koji je poznat po visokom broju samoubistava. Međutim, među tim slučajevima su i psi koji su skočili sa mosta.
Pored toga, postoje i drugi mostovi širom sveta na kojima su se dogodili slični incidenti, ali nije uvek jasno da li su psi skočili namerno ili slučajno.

Ali kada sam pitala za reference i linkove ka nekim tekstovima o tim događajima na drugim mestima, reče mi da ih nema u svojoj bazi.. (tjah.. i AI priča napamet.. :roll:). Nisam stigla detaljnije da istražim sama, ali kad budem imala više vremena hoću.. baš me je zaintrigiralo.

U svakom slučaju, nije istina da psi nemaju pravilnu percepciju i strah od visine. Zapravo, taj strah je jedan od dva urođena straha kod svih sisara (uz strah od jake buke).. i imaju ga čak i mačke, iako su puno veštije u odnosu na visinu nego mi ostali. Tako da to nije uzrok ovih skokova pasa. Postoji mogućnost da zbog veličine samog mosta i ograde psi nisu bili svesni da su na tako velikoj visini.. da im je tlo delovalo dovoljno stabilno.

Takođe, obzirom da nije zabeleženo da su režali, niti kidisali, niti "markirali" - reklo bi se da nije ni napad na nešto u pitanju (tako da bih ja zato i opciju kuna preskočila). Pas koji kreće u lov to signalizira položajem ušiju i tela, i makar jedan vlasnik od nastradalih pasa bi to umeo da prepozna i prijavi.. što se nije desilo.

Kako nastradali psi nisu bili ni depresivni ni bolesni, nije ni samodestruktivno ponašanje u pitanju. Po svoj prilici, neki je "poziv" u pitanju.. neki atraktant.. koji im se dovoljno dopao da mu se instantno odazovu. Hmm.. šta li je to? :think:
dr David Sands, životinjski psiholog na klinici za ponašanje životinja u Lancashireu, Engleska, istražio je područje oko mosta. Saznao je da se kune kopaju direktno ispod mosta. Ove životinje obilježavaju svoju teritoriju žljezdanim sekretom koji posebno jako miriše u sunčanim danima bez vjetra. Čini se da je ovaj jak miris pokrenuo impulsivnu akciju kod nekih pasa.

Gansloßer, čije se istraživanje fokusira na Canidae (očnjake), objašnjava kako percepcija mirisa i rezultirajuća reakcija funkcioniraju kod pasa: "U psećem olfaktornom mozgu također postoje dijelovi koji rade s dopaminom, koji je poznat kao "supstanca za samonagrađivanje". Olfaktorna lukovica se nalazi u psu na samom prednjem dijelu u dnu mozga. Dalje pozadi leže jezgra sistema samonagrađivanja, koji se zauzvrat sastoji od dva podsistema: želje i dopadanja. Dok ovo drugo izaziva stanje pasivnog zadovoljstva i potiskuje aktivne akcije, za prvo je putovanje cilj, zbog čega se podstiču pokretne radnje. Kada se proguta vrlo primamljiv miris, javlja se vrlo brza povratna sprega jer kombinacija olfaktornog stimulusa i pokreta skeletnih mišića (prilikom njuškanja, ili čak njuškanja dok hodate naprijed) zauzvrat povećava izlučivanje dopamina u olfaktornom luku.

U prilog ovoj teoriji govori i to da više nije bilo impulzivnih skokova pasa s mosta otkako je kura prestala da se gnijezdi ispod njega. Čak i ako su priče o natprirodnim duhovima uobičajene u starim škotskim vilama, zbunjujuće ponašanje psa izgleda naučno objašnjivo.

:think:

za ova dva mosta nishta nema ne netu makar ja nisam nashla

Gansloßer, čije se istraživanje fokusira na Canidae (očnjake), objašnjava kako percepcija mirisa i rezultirajuća reakcija funkcioniraju kod pasa: "U psećem olfaktornom mozgu također postoje dijelovi koji rade s dopaminom, koji je poznat kao "supstanca za samonagrađivanje". Olfaktorna lukovica se nalazi u psu na samom prednjem dijelu u dnu mozga. Dalje pozadi leže jezgra sistema samonagrađivanja, koji se zauzvrat sastoji od dva podsistema: želje i dopadanja. Dok ovo drugo izaziva stanje pasivnog zadovoljstva i potiskuje aktivne akcije, za prvo je putovanje cilj, zbog čega se podstiču pokretne radnje. Kada se proguta vrlo primamljiv miris, javlja se vrlo brza povratna sprega jer kombinacija olfaktornog stimulusa i pokreta skeletnih mišića (prilikom njuškanja, ili čak njuškanja dok hodate naprijed) zauzvrat povećava izlučivanje dopamina u olfaktornom luku.

U prilog ovoj teoriji govori i to da više nije bilo impulzivnih skokova pasa s mosta otkako je kura prestala da se gnijezdi ispod njega. Čak i ako su priče o natprirodnim duhovima uobičajene u starim škotskim vilama, zbunjujuće ponašanje psa izgleda naučno objašnjivo.
Da.. ako su skokovi prestali nakon što su prestale da se tu gnezde, onda bi to mogla biti tačna teorija. Pitanje je samo koliko je vremena prošlo od poslednjeg skoka.. može li se smatrati to stabilnim zaključkom..(jer, kako sam našla, ukupno je skočilo oko 50 pasa za cca 70 godina.. znači da je razmak između slučajeva bio i po više od godinu dana..)

Da.. ako su skokovi prestali nakon što su prestale da se tu gnezde, onda bi to mogla biti tačna teorija. Pitanje je samo koliko je vremena prošlo od poslednjeg skoka.. može li se smatrati to stabilnim zaključkom..(jer, kako sam našla, ukupno je skočilo oko 50 pasa za cca 70 godina.. znači da je razmak između slučajeva bio i po više od godinu dana..)

ukupno je skochilo preko 600 pasa a 50 je nazhalost stradalo

kazhu da su sklonjene table koje opozoravaju na skok pasa

ali znaimljivo je da sam nashla na netu da i u madjarskoj ima taj fenomen

Nedavno je pas skočio sa zida šetališta Budimskog zamka i kasnije uginuo. Zid zamka rastužio je mnoge vlasnike: više od deset pasa skočilo je s njega u protekle dvije godine, prenosi Blikk.

Prema riječima vlasnika pasa, svaki slučaj je sablasno sličan drugom, ali se ne zna šta uzrokuje takvu reakciju pasa zbog parapeta zamka.

Iza parapeta je jaruga duboka 10-15 metara koja može biti smrtonosna za pse.

Gino, pas Istvána Szűcsa iz Ujbude, skočio je sa zida zamka tokom večernje šetnje šetalištem Árpád Toth tokom vikenda. Čovek i njegova porodica redovno su šetali psa u Budimskom zamku, a do sada nikada nije bilo problema sa dobro disciplinovanim psom, piše Blikk.

Krenuli smo kući, na šetalištu gotovo da nije bilo nikoga, pa sam Gina skinuo s povodca. Neobjašnjivo - uprkos svojoj navici i obuci - iznenada je naleteo na parapet visok 67 centimetara. Ranije je ustajao na dvije noge da pogleda u zid, ali ovdje je potrčao i skočio. Nažalost, nisam čuo da nije bio prvi

rekao je vlasnik.

Szűcs je također rekao da su čuli kako pas cvili: „Pojurili smo dolje, bio je još živ. Nosio sam ga na rukama do svog auta, u veterinarsku kliniku, gdje su me uvjerili da je relativno sretan, ali njegovo srce nije izdržalo šok i umro je ujutro."

Čovjek je rekao da je psa rigorozno dresirao tako da nije znao šta mu se dogodilo.

Čuo sam za pse koji jure lisice ili ptice ovdje, moj pas to ne bi uradio, hodao bi pored mene u šumi. Krivim sebe jer da sam znao za reputaciju zida zamka nikada ne bih skinuo uzicu,

rekao je on i dodao da bi volio da sazna šta je uzrok tome.

Smrtonosni pas skače na Budimskom šetalištu od sada imaju svoju web stranicu i Facebook stranicu. Aktivistkinja za prava životinja Ágnes Tímea Szabó, koja vodi stranicu, postavila je ove forume posebno kako bi upozorila vlasnike pasa na opasnosti na šetalištu zamka. Na web stranici prikupila je i dokumentirala sve nezgode, veterinarske izvještaje i sjećanja vlasnika. Potonji pokazuju da trotoar koji graniči sa zidom zamka izaziva vrlo specifično ponašanje kod nekih pasa. Svakog mjeseca nekoliko pasa neočekivano skoči na zidove. Neki kažu da su jurili vrane ili guštere, drugi kažu da je njihov pas vidio zid kao prepreku koju treba savladati, a treći kažu da se njihov pas uspaničio kada je skočio i vidio da iza zida zida ništa nije pronašao.

Prema treneru pasa Attili Szabóu, pse pokreće radoznalost, pogled na prostor. Kada skoče, vide da se nebo i tlo dodiruju, a ne shvataju da tlo sa druge strane zida nije ravno.

Slični slučajevi nisu jedinstveni za Mađarsku. Procjep od 15 metara na mostu Overtoun u Škotskoj također je mjesto gdje je skočilo šest stotina pasa, od kojih je pedeset uginulo. Legenda kaže da ih priziva duh, ali objašnjenje je jednostavnije: dolje se vjetar često izvija i proizvodi zvuk koji samo psi mogu čuti, a oni ga slijede. Druga teorija je da su ponori dom brojnim zečevima, tvorovima, lasicama i kunama – baš kao i podrumi, zidovi i drveće Budimskog zamka – te da su psi veoma osjetljivi na njihov miris i love ih.

Zbog ovih nesreća, gradska uprava 1. okruga već je postavila nekoliko znakova upozorenja. Prema riječima gradonačelnice Márta V. Naszály, Castle District je pogodan za pse, ali samo vlasnici mogu spriječiti nesreće na zidu. U principu, psi u večernjim satima mogu slobodno trčati šetalištem zidina dvorca, ali samo na rizik vlasnika.

U blizini dvorca postoje i integrirani parkovi za pse i zelene površine na kojima je dozvoljeno slobodno trčanje pasa, uz poštovanje higijenskih propisa. Već mjesec dana postoji novi park za pse u kvartu zamka sa fontanom, psećim krevetom i klupama, u kojem se nalazi i veliki javor za hlad.

BJASZ20210526012-scaled.jpg

Da.. evo sad vidim tekst.. ali eto, skočio je taj pas koji je navikao na šetnje šumom i koji inače ne juri za životinjama..
Takođe, to objašnjenje u vezi horizonta nije logično.. jer psi svuda vide horizont, pa sa drugih mesta ne skaču..

600 pasa je već mnogo ogroman broj.. drago mi je da je konačno prestalo..

Back