Moša Pijade i porodica Pijade

Ima jedna pozitivna stvar vezana za Mošu Pijade. On je jedini iz komunističkog vrha, od svih Srba komunista, negde 44-45(?) , otišao kod "druga maršala" sa predlogom da se u Hrvatskoj formira srpska autonomija. Odatle je ekspresno izbačen sve uz podršku Srba Rankovića, Penezića i ostalih htvatskih poltrona.

Ne samo to; Pijade je predlagao i da Bosna i Hercegovina bude pokrajina u okviru republike Srbije.

A ovo što piše forumas Volim_Krstaricu, pre ima veze sa antisemitizmom, nego biografskim podacima o Moši.

Mosa_Pijade_autoportret.JPG

Moša Pijade sa prvog zasedanja AVNOJ-a u Bihaću, novembra 1942.

...Potrebno je zato stvoriti toliko mnogo beskućnika, da ovi beskućnici budu većina u državi.

Stoga mi moramo da palimo. Pripucaćemo pa ćemo se povući. Nemci nas neće naći, ali će iz osvete da pale sela. Onda će nam seljaci, koji tamo ostanu bez krova, sami doći i mi ćemo imati narod uza se pa ćemo na taj način postati gospodari situacije. Oni koji nemaju ni kuće ni zemlje ni stoke, brzo će se i sami priključiti nama, jer ćemo im obećati veliku pljačku.

Teže će biti sa onima koji imaju neki posed. Njih ćemo povezati uza se predavanjima, pozorišnim predstavama i drugom propagandom... Tako ćemo postepeno proći kroz sve pokrajine. Seljak koji poseduje kuću, zemlju i stoku, radnik koji prima platu i ima hleba, za nas ništa ne vredi. Mi od njih moramo načiniti beskućnike, proletere... Samo nesrećnici postaju komunisti, zato mi moramo nesreću stvoriti, mase u očajanje baciti, mi smo smrtni neprijatelji svakog blagostanja, reda i mira...

...Potrebno je zato stvoriti toliko mnogo beskućnika, da ovi beskućnici budu većina u državi.

Stoga mi moramo da palimo. Pripucaćemo pa ćemo se povući. Nemci nas neće naći, ali će iz osvete da pale sela. Onda će nam seljaci, koji tamo ostanu bez krova, sami doći i mi ćemo imati narod uza se pa ćemo na taj način postati gospodari situacije. Oni koji nemaju ni kuće ni zemlje ni stoke, brzo će se i sami priključiti nama, jer ćemo im obećati veliku pljačku.

Teže će biti sa onima koji imaju neki posed. Njih ćemo povezati uza se predavanjima, pozorišnim predstavama i drugom propagandom... Tako ćemo postepeno proći kroz sve pokrajine. Seljak koji poseduje kuću, zemlju i stoku, radnik koji prima platu i ima hleba, za nas ništa ne vredi. Mi od njih moramo načiniti beskućnike, proletere... Samo nesrećnici postaju komunisti, zato mi moramo nesreću stvoriti, mase u očajanje baciti, mi smo smrtni neprijatelji svakog blagostanja, reda i mira...
Пре ће бити да је реч о фалсификату, јер се наводно тај његов говор налази у војном музеју у четничкој архиви како се наводи што је готово немогуће.

Poslednja izmena:

Ovde postoji jedna velika kontradikcija. Ovo bi mozda imalo smisla u Srbiji, gde je vazilo 100 za jedan, ali da li ima smisla i na podruciju NDH gde se aktivno vrsio genocid nad Srbima i gde ne postoji naredba "100 Srba za jednog Nemca"?

Da li mozda znas kakav je bio nejgov stav po pitanju razgranicenja Srbije i Hrvatske 45.?

Pa napisao si i sam; smatrao je da, ako će već biti ove granice, treba obezbediti autonomiju Srbima makar u Lici, Kordunu i Baniji.

Osim toga, upozoravao je na loše odredbe ustavnog zakonodavstva o pravu na samoopredeljenje. Tražio je od Partije i Tita da se to precizira, odnosno da se zakonski definiše šta znači konstitutivnost Srba i kako se ona ostvaruje ako Hrvati odluče da raskinu državnu zajednicu npr. U smislu, ako Hrvati to odluče, da se da pravo Krajini da ostane u Jugoslaviji, plašeći se krvavog rata ako sve ostane deklarativno i nedefinisano (kao što i jeste).

Čovek je u svojoj glavi imao viziju rata 1991-1995. godine 50 godina ranije. Ne kao nešto čemu se nadao, naravno, već čega je strahovao. I mislim da je bio jedini koji je savršeno dobro predvideo sve (tada).

Pa napisao si i sam; smatrao je da, ako će već biti ove granice, treba obezbediti autonomiju Srbima makar u Lici, Kordunu i Baniji.

Osim toga, upozoravao je na loše odredbe ustavnog zakonodavstva o pravu na samoopredeljenje. Tražio je od Partije i Tita da se to precizira, odnosno da se zakonski definiše šta znači konstitutivnost Srba i kako se ona ostvaruje ako Hrvati odluče da raskinu državnu zajednicu npr. U smislu, ako Hrvati to odluče, da se da pravo Krajini da ostane u Jugoslaviji, plašeći se krvavog rata ako sve ostane deklarativno i nedefinisano (kao što i jeste).

Čovek je u svojoj glavi imao viziju rata 1991-1995. godine 50 godina ranije. Ne kao nešto čemu se nadao, naravno, već čega je strahovao. I mislim da je bio jedini koji je savršeno dobro predvideo sve (tada).

Hvala na dodatnim informacijama. Mislimo da li mozda nesto ostalo oko razgranicenja u Sremu i oko Baranje, da li je imao neki komentar na to? Znam da je Cosic preneo da mu je Rankovic rekao da njega uopste nije zanimalo gde ce biti ta granica u Sremu, ali da je posle shvatio da je ipak trebalo da brine, jer su hrvatski nacionalisti iskoristili tu priliku i inerciju srpskog rukovodstva, da je postave kako njima odgovara.

Hvala na dodatnim informacijama. Mislimo da li mozda nesto ostalo oko razgranicenja u Sremu i oko Baranje, da li je imao neki komentar na to? Znam da je Cosic preneo da mu je Rankovic rekao da njega uopste nije zanimalo gde ce biti ta granica u Sremu, ali da je posle shvatio da je ipak trebalo da brine, jer su hrvatski nacionalisti iskoristili tu priliku i inerciju srpskog rukovodstva, da je postave kako njima odgovara.

Ne znam ništa o tome. Koliko znam, interesovali su ga uglavnom Ličani i Kordunaši; malo ga je interesovalo to oko Vukovara.

Doslovno sam ti ovde postavljao citate u kojima se identifikuje kao Srbin, a ti se praviš lud. :lol:
Moša Pijade nije bio Srbin i nikada se nije smatrao Srbinom :-)))))))))

Na popisu stanovništva Srbije 2011. godine oko 316,000 građana izjasnilo se kao Vojvođani, Šumadinci, Vranjanci, Užićani, Torlaci, Šopi, a ne popisu stanovništva Hrvatske i Bosne Hercegovine 2011. odnosno 2013. godine još preko 20,000 pravoslavaca izjasnilo se Hrvatima i Bošnjacima pravoslavne veroispovesti.

Mnogi Srbi su postali Jevreji. Jevreji su za vreme Prvog svetskog rata vršili agresiju na Srbiju, a na Ceru, Jadru, Kolubari i Suvoboru pobijeno je više Jevreja nego na Banjici i Starom Sajmištu. :-)))))))))))))))))))))

Mnogi Srbi su postali Vlasi i Jevreji. Vlasi u istočnoj Srbiji su mešavina povlašenih Srba (Slovena) i povlašenih Roma (Karavlaha) iz Rumunije. Vlasi u istočnoj Srbiji su došljaci iz 18. i 19. veka. Na tim prostorima Srbi su stariji od Vlaha najmanje 1300 godina. Srpska plemena došla u istočnu Srbiju u 6. veku, a takozvani Vlasi u 19. veku. I danas takozvani Vlasi glume autohtonost na tim teritorijama.

Doslovno sam ti ovde postavljao citate u kojima se identifikuje kao Srbin, a ti se praviš lud. :lol:
То није од пресудног значаја и није нагласак на његовој самоидентификацији, већ на његовој улози. Он је био представник светске револуције за Југославију и имао је задатак, а он је виши од националних.

То није од пресудног значаја и није нагласак на његовој самоидентификацији, већ на његовој улози. Он је био представник светске револуције за Југославију и имао је задатак, а он је виши од националних.
Он је лик који је заслужио метак у чело.

Ne zagađuj forum!

Ovo sa videa su većinski laži i preuveličavanja.
20 ljudi je preuveličan broj, toliko nije ubijeno u Pasjem groblju, pravi broj je 35.
Takođe, Đilas nije učestvovao u tom događajima, tada je bio u Novoj Varoši i Foči.
Pijade jeste bio u CG za vrijeme Lijevih skretanja, ali je on najviše ojadio Durmitorski kraj, Pivu i Žabljak, a njegovi zločini su tamo još čuveni, o njegovim učešću u masakru u Kolašinu nema podataka.
Takođe, ta priča za razapetog psa je kontroverzna i najverovatnije izmišljena.

Back