Морски ваздух чуда чини

Wv4f8aJ.jpg

КЊИГА О МИЛУТИНУ

„Полакоте, људи, знам ја и шта је рат и шта је порез, ама нисам ја сам своју шталу испразнио, нисам ја стоку пропио ни прокоцк’о, није у њу шап ударио, него рат и окупација. Чекните док се Милутин заима, па ће бити и држави и Милутину – кажем а извршиоци ни да чују.
Закон ти, Милутине, изгони јунице, кажу, држава тражи своје.“…

Е мој Милутине давно си ти робијао због онога „држава тражи своје“. И сада држава тражи своје, а ја немам коме да се жалим па пишем теби. Ти ћеш једини разумети. Нико други неће и није га брига.

Ти си свашта претурио преко главе, преживео и видео ал` ова чуда ниси. Оно, и ми смо свашта претурили преко својих глава. И ратове, и бомбардовање, и Језде и Дафине и земљотресе и поплаве и несреће и власт која је час власт част опозиција, све се то измешало мој Милутине па не може човек да попамти ко је кад власт а ко опозиција. Или су сви једно те исто….

И сада држава тражи своје и није је брига јел имаш ил немаш као што је није било брига ни у твоје време. Ништа се мој Милутине не мења. Опет дошо ђаво по своје. Чим понестане држави пара она удари по сиротињи. Некада су то били принудни откупи, жито, краве, коњи, волови, свиње…

Сада неће да се млате са тим. `Оће само кеш. А то може само ако узму од народа. Од пензија и плата. Али не од својих, него наших.

Кажу да свако ко има више од 25.000 динара може, не дај Боже, да се обогати па да се то не би догодило одлучише преко ноћи да на време узму од свакога тај „вишак“. Кажу, то је за спас Србије.

Сад се ја нешто питам ако је за спас Србије, добро. Ал ми нешто ту није јасно. Јел Србију треба да спашавамо сви заједно, или само они који немају ни за ` леба.

Они који имају и за леба и преко леба погаче, аутомобиле који коштају ко вила на Женевском језеру, куће које су ко Версајски дворац , службене аутомобиле, мобилне телефоне, дневнице, милионске плате, министарске фотеље, приватне фирме на име жене, таште, свастике, швалерке, они који млате празну сламу по скупштини, они не треба да спашавају Србију.
Узеће се и њима од плата али шта је десет-петнаест посто за некога ко има пола милиона, милион. Сића. Они то ни осетити неће а и нису они блесави ко народ. Прво су повећали себи плате тачно за онолико колико ће сада да их смање. Да се власи не досете...
Треба они да једу, да се шврћкају по симпозијумима, састанцима, службеним путовањима, треба да издржавају жене, децу, швалерке. Да плаћају пословну пратњу, јагњетину врућу, да се прождеравају и опијају, веселе и певају, да наручују Лепу Брену, Цецу, Цицу, Мицу за четири, шест, десет или педесет особа... А ко ће све то да плати него народ.
Па се ја сад питам ко ће нама да плаћа рачуне, храни и школује децу, како да се лечимо и шта да једемо …Осим гована. Њих једемо већ годинама…
Па се питам како ће пензионери да преживе кад плате рачуне и купе лекове. Шта ће они да једу. Једино да траже социјалну помоћ. Ал` ни од тога нема вајде јер се и то укида. Ко хоће социјалну помоћ мора да је заради. Сад ће и пензионери да иду на принудни рад да би добили топли оброк у народној кухињи.

Треба отворити Голи оток. Па све пензионере а и остале који хоће ` леба без мотике послати тамо. Ем ће да раде нешто корисно за ову земљу, ем им не треба грејање а добиће и топли оброк. Плус што ће им боравак на мору пријати. А и видеће море први пут у свом животу. Оне који поумиру бациће у море и тако уштедети јер су цене сахрана превисоке. И чисто бацање пара у овој кризи.

Министар за све и свашта, не могу да попамтим шта је све био за последњих двадесетак година рече да ови што примају социјалну помоћ морају да раде. Па се нешто питам, између осталог, где ће то они да раде када имамо хиљаде младих, образованих, способних талентованих људи жељних да раде који седе код куће, шаљу молбе на намештене конкурсе за радна места на којима већ седе необразовани, лењи и неспособни партијски кадрови који примају дебеле плате.

А можда министар и њих, те који примају социјалну помоћ, пошаље на Голи оток. Ни они, као ни пензионери, море нису видели. Пријало би им сто посто, а и били би друштвено корисни. Нарочито мајке са децом. Их, како би се деца радовала да оду на море. Зна то министар, он је душеван човек. Хоће да обрадује децу, да их одведе на море. Морски ваздух чуда чини.

И тако ти је то мој Милутине. Народ ко народ. Ћути и трпи а власт ко` свака власт стеже све више али наш каиш. На своме буши нове рупе, попушта. Није лако носити толике стомаке пуне ића и пића, летовати зими и зимовати лети, школовати своју децу у иностранству, издржавати брачну у ванбрачну децу, жене и швалерке и поред свега још бринути о спасу Србије…

Није њима лако, ал` преживеће некако. Они…

Ми тешко…

Ко и ако преживи, причаће ти Милутине…

SibirskiTigar;bt266451:
I opet sve isto,nista novo,sve u krug,samo novi zakoni a narodu nista bolje.
Za sve su krivi oni predhodni a kad odu ovi,novi ce da krive predhodne a
nama nista bolje,bicemo siromasniji osim ministira koji ce biti bogatiji za
po neki,stan,kucu,auto i ko zna sta sve ne..

Одувек је тако. Мислим да је петстотина година под Турцима оставило трага на овај народ. Да би преживели морали су да се довијају, улизују, лажу...и то је остало до данашњих дана...онда су долазиле разне власти и свака је имала нешто своје а народ је поново морао да се довија, улизује, лаже да би преживео...и никада се ништа битно неће променити јер смо овакви какви јесмо...а то какви смо, по мени, најбоље је описао Меша Селимовић у "Тврђави"...

zxy;bt266456:
Teško da će ovo pismo Milutina da pronadje ,nema Milutina više a nema mu ni potomaka,Ovo što je iza njega ostalo ni on sam ne bi prepoznao kad bi ih slučajno negde sreo.A oni i ne slute koliko je sve, iako na oko različito, isto ko i pre :think:

Знам да нема тих Милутина, ни потомака...
У праву си за све што си написао...
Све је исто само "њега" нема...а то њега може да се примени и на краљеве и све остале наше " вође"...

Имам више текстова - писама писаних Милутину...
Зашто их пишем управо Милутину...зато што се јако добро види колико је све то што је различито, заправо исто или слично чак и после стотину и више година...

Prohujalo sa vihorom;bt266461:
Luna,pišeš odlične tekstove i verno slikaš sumornu stvarnost na svoj već prepoznatljiv način :ok:

Хвала! Драго ми је да ти се допада то што пишем.
Понекад пишем и неке другачије текстове, јер нам је стварност и више него суморна.
Чисто да мало разбијем монотонију :D

luna-luna;bt266470:
Одувек је тако. Мислим да је петстотина година под Турцима оставило трага на овај народ. Да би преживели морали су да се довијају, улизују, лажу...и то је остало до данашњих дана...онда су долазиле разне власти и свака је имала нешто своје а народ је поново морао да се довија, улизује, лаже да би преживео...и никада се ништа битно неће променити јер смо овакви какви јесмо...а то какви смо, по мени, најбоље је описао Меша Селимовић у "Тврђави"...

Opet su Turci osvojili Srbiju,ovog puta ih osvoji Suljo i Hurem:D
Sve opet vrti se u krug........:D

Back