- Poruka
- 92.520
Bunika bolje zvuči..Je si li ti jeo bunike?Zar tatula i bunika nije ista biljka?
Tatula nekako ne zvuči..
bunika, velebilje i mandragola
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Bunika bolje zvuči..Je si li ti jeo bunike?Zar tatula i bunika nije ista biljka?
Nije, premda spadaju u istu porodicu "pomoćnica". Tatula je naučno Datura Stramonium, Bunika Hyoscyamus Niger.Zar tatula i bunika nije ista biljka?
Ko zna-zna...Nije, premda spadaju u istu porodicu "pomoćnica". Tatula je naučno Datura Stramonium, Bunika Hyoscyamus Niger.
I opijum je bio “čudotvorni lek” koji je mogao da izleči bilo koju bolest.
Prodavao se kao sredstvo protiv bolova, ali roditelji su ga davali i bebama i deci
kad su želeli malo tišine ili kad su bila prehlađena.
Grozno!!!
Pogledajte prilog 1072862
Argyreia nervosa
je biljka puzavica (loza) poreklom iz Južne Azije koja se danas uzgaja u mnogim delovima sveta.dijelovima svijeta.
Uobičajeni nazivi za ovu biljku su (eng.) Hawaiian Baby Woodrose, Elephant Creeper, Woolly Morning Glory; i Adhoguda i Vidhara.
-vađenje supstance LSA iz semena, te prodavanje i konzumiranje iste je protivzakonito.
LSA ili lysergic acid amide, je bila preteča izuzetno snažnog LSD-ija, a ima sličan hemijski sastav, kao i slične psihodelične efekte.
Argyreia nervosa se često spominje kao “prirodni LSD”, a učinci se porede sa konzumiranjem alkohola
uz dodatne psihotropne vizualne efekte, kao što su poboljšane boje.
Ovakvo psihodelično stanje traje oko 6-8 sati.
Smirivanje dece u 19 veku :Sirup od alkohola i morfijuma
![]()
![]()
Gospođa Vinslov je bila poznata po umirujućem sirupu koji se davao deci kada su im rasli zubi i kod dijareje.
Godine 1868. je objavljeno da se godišnje proda 1,5 miliona flašica ovog sirupa
u kome su dva osnovna sastojka bila morfijum i alkohol!
Živa je u to vreme takođe bila čest sastojak mnogih lekova a
najčešće je bila u kremama protiv pegica. Vilijiam Horner je u priručniku
“Kućna knjiga o zdravlju i medicini” iz 1834. godine spominjao kao lek
za bilo koju bolest, ali je ipak savetovao čitaoce da je koriste oprezno.
https://24sedam.rs/slobodno-vreme/z...otvornim-sirupom-od-alkohola-i-morfijuma/vest
Više nego grozno , ali u 19 veku je bilo baš čudnih stvari ..iGrozno!!!
Velebilje se itekako koristi u medicini, i mislim da je upravo taj halucinogeni alkaloid atropin najljekovitiji. Već je pomenuto, u oftalmologiji se koristi za širenje zenica, samim tim i u estetske svrhe - otuda i ime Atropa Belladonna -druga riječ je doslovno - "lijepa žena") Evo i ostalih područja primjenebunika je slabija od tatule i velebilja. ja nisam bаš ranije čula za tatulu mislim, da vidimo da nema još neko ime (nema meni poznato)
za velebilje sam čula, možda ga i koriste za lekove?
... https://sh.wikipedia.org/wiki/Tatula#Narodna_imena
https://sr.wikipedia.org/wiki/Буника
različito je, zanimljivo da vole napuštene-zapuštene površine
refer to onaj link-tekst
koriste možda i ove druge dve za lekove al mi je nekako ostalo velebilje-nešto
je l si ti biologVelebilje se itekako koristi u medicini, i mislim da je upravo taj halucinogeni alkaloid atropin najljekovitiji. Već je pomenuto, u oftalmologiji se koristi za širenje zenica, samim tim i u estetske svrhe - otuda i ime Atropa Belladonna -druga riječ je doslovno - "lijepa žena") Evo i ostalih područja primjene
Ne, humanističke nauke su moje područje, ali zanima me farmakologija.je l si ti biolog