Morfijum - društveno propadanje, ili?

Mislim konkretno na ovaj stil, s tim što za Die Krupps zna uža publika a Rammstein su svjetski poznati. Njemci su doktori za taj industrial fazon.
EKV je psihodelični rock i iako ih kritičari dovode u vezu sa grupama tipa Mission, New Order, meni je njihov zvuk jedinstven i neuporediv. Ako misliš na vezu sa drogom, pa jeste, EKV su klasični heroinski bend. Kao Alice in Chains npr. Ali ja tu ne bih ništa moralisao. Njihova muzika je čudesna i to mi je jedino bitno.
Rammstein ne volim.
Alice su vrh ...EKV takođe...
Kod EKV bih pomenula i tekstove ..pored zvuka.

Na drugoj slici -Morphine Girl-
(Ili "After Morphine")
Santiaga Rusinola .devojka pada pod dejstvo droge.
njena glava tone nazad na jastuk,
a prsti se grčevito drže za pokrivač.
Promena njenog psihičkog stanja izražena je uglavnom u pozi ,
rukama i okolini.

After Morphine (1).jpg

Prema Museu del Cau Ferrat:
" „Ovisnica o morfijumu na slici je Stefani Nantas,
slikarev omiljeni model tokom meseci koliko je boravio u stanu u Kej Burbonu.
Ona se pojavljuje u skoro deset radova koji Rusinol je anonimno uradio tokom tog perioda."

http://gurneyjourney.blogspot.com/2019/06/before-and-after-morphine.html

Poslednja izmena:
Rammstein ne volim.
Alice su vrh ...EKV takođe...
Kod EKV bih pomenula i tekstove ..pored zvuka.
AIice in Chains su mi najdraži od te grunge scene, možda zato što su od velike Seattle četvorke najbliži metalu. EKV kao što rekoh izuzetno cijenim. Njihove sudbine jesu tragične ali njihova muzika je iskupljujuća. Ipak, ne pašu mi sve njihove stvari podjednako, recimo "Ljubav" mi nije muzički nešto, najbolje su mi "Sinhro", "Srce", "Stvaran svet", "Anestezija", "Iznad grada". "I kao da je bilo nekad" je kategorija za sebe, naježim se svaki put.🖤

AIice in Chains su mi najdraži od te grunge scene, možda zato što su od velike Seattle četvorke najbliži metalu. EKV kao što rekoh izuzetno cijenim. Njihove sudbine jesu tragične ali njihova muzika je iskupljujuća. Ipak, ne pašu mi sve njihove stvari podjednako, recimo "Ljubav" mi nije muzički nešto, najbolje su mi "Sinhro", "Srce", "Stvaran svet", "Anestezija", "Iznad grada". "I kao da je bilo nekad" je kategorija za sebe, naježim se svaki put.🖤
Anestezija ..Zabranjujem...Kao da je bilo nekad...Ona mi je rekla ...

Ispunjavamo vaše želje gospođice

Zlatno doba po meni. Morfin izoštrava intelekt do "frenetične hiperpotencije" (Ujević). Ne koristi ga slučajno Šerlok Holms.

zar nije šerlok šmrkao kokain. je l ti morfin iz knjige

ma i pre tih otkrića su se ljudi radili nečim, alkohol je stara stvar al verovanto i nekakvi opijati, mislim da je nešto bilo na dionizijskim svečanostima ili su se pitije radile nekako... možda neke biljke koje rastu, bili su možda bolji travari
sad valjda postoje sintetičke droge više
valjda kako koja sirovina postane dostupna ... azija mak, koka j. america... je l u makedoniji mak?

Poslednja izmena:
zar nije šerlok šmrkao kokain. je l ti morfin iz knjige

ma i pre tih otkrića su se ljudi radili nečim, alkohol je stara stvar al verovanto i nekakvi opijati, mislim da je nešto bilo na dionizijskim svečanostima ili su se pitije radile nekako... možda neke biljke koje rastu, bili su možda bolji travari
sad valjda postoje sintetičke droge više
valjda kako koja sirovina postane dostupna ... azija mak, koka j. america... je l u makedoniji mak?
Screenshot_20211218-081956.png

Poslednja izmena:
Dionizijske svečanosti, vrlo vjerovatno, ali prva droga u povijesti je soma koju spominje Rig Veda, opisana kao "nektar bogova". U drevna vremena, svete i magične biljke, baš kao i čitanje i pisanje, bili su privilegija viših kasta, u prvom redu vračeva, šamana i čarobnjaka. Hašiš se isto spominje jako rano u nekom kineskom spisu. Takođe, što je manje poznato, marihuanu i hašiš koriste indijski sadhgurui kao pomoćno sredstvo za koncentraciju. Profesionalni hipnotizeri često koriste kokain (za sebe) i hloroform (za subjekta).

Imam temu
https://forum.krstarica.com/threads/apsint-zelena-vila-i-umetnici.925536/
gde sam opisala zavisnost od Apsinta.
Tokom takozvanog Zlatnog doba (La Belle Époque), Zelena vila (kako je apsint popularno prozvan zbog svoje karakteristične boje) bilo je piće za koje su se odlučivali brojni pisci i umetnici u Parizu.

U pesmi „Otrov“ iz zbirke pesama Cveće zla iz 1857. godine, Bodler je na listi omiljenih
književnih poroka postavio apsint iznad vina i opijuma.

henri-de-toulouse-lautrec5-jpg.935528

Henri de Toulouse Lautrec
Komentator Lautrecovih slika (poput ove) rekao je da ih je„u potpunosti naslikao absint“.

Kad ovo pročitamo onda sva velika dela muzike,književnosti i slikarstva možemo
dovesti u pitanje..:think:
@Zephyr93 šta ti misliš o ovome?

Imam temu
https://forum.krstarica.com/threads/apsint-zelena-vila-i-umetnici.925536/
gde sam opisala zavisnost od Apsinta.
Tokom takozvanog Zlatnog doba (La Belle Époque), Zelena vila (kako je apsint popularno prozvan zbog svoje karakteristične boje) bilo je piće za koje su se odlučivali brojni pisci i umetnici u Parizu.

U pesmi „Otrov“ iz zbirke pesama Cveće zla iz 1857. godine, Bodler je na listi omiljenih
književnih poroka postavio apsint iznad vina i opijuma.

henri-de-toulouse-lautrec5-jpg.935528

Henri de Toulouse Lautrec
Komentator Lautrecovih slika (poput ove) rekao je da ih je„u potpunosti naslikao absint“.

Kad ovo pročitamo onda sva velika dela muzike,književnosti i slikarstva možemo
dovesti u pitanje..:think:
@Zephyr93 šta ti misliš o ovome?
Pa sigurno je da su mnogi slikari iz tog perioda stvarali pod dejstvom apsinta. Mada, umjetnički čin je već sam po sebi na neki način izmijenjeno stanje svijesti. Platon je pjesništvo opisao kao "maniu", vrstu ludila. E sad, da li alkohol i droge obezvređuju umjetničko djelo o tome bi se dalo raspravljati. To je kao doping u stvaralaštvu. Po meni ipak je odgovor negativan jer neki pisac bez talenta može uzeti tonu magičnih pečurki pa ipak neće pisati genijalno, možda tek nešto malo bolje od svojih realnih mogućnosti.

Pa sigurno je da su mnogi slikari iz tog perioda stvarali pod dejstvom apsinta. Mada, umjetnički čin je već sam po sebi na neki način izmijenjeno stanje svijesti. Platon je pjesništvo opisao kao "maniu", vrstu ludila. E sad, da li alkohol i droge obezvređuju umjetničko djelo o tome bi se dalo raspravljati. To je kao doping u stvaralaštvu. Po meni ipak je odgovor negativan jer neki pisac bez talenta može uzeti tonu magičnih pečurki pa ipak neće pisati genijalno, možda tek nešto malo bolje od svojih realnih mogućnosti.
Ili kao doping u sportu na primer.. Ako ja skočim metar i po u dalj,sigurno neću skočiti
šest metara ako uzmem doping. Realno.

Није Београд био с раскида што се тиче наркотика ни пре ипи времена. Ја се сећам као клинац фине старије( предратне) господе који су долазили у ону апотеку код хотела Москве да покупе лек ( тада су се у апотекама и правили лекови) , онај прашак за главу, мало јачи.
Масовно је коришћење дрога ( хашиш, опијум итд. Стигло са Хипи временом и музиком , а у Београд су је донела дечица виших комунистичких руководилаца( неки су већ овде поменути) која су имала и средства и пасоше, за разлику од већине грађана.( Pour some sugar on me !) Тада су и почела путовања на исток све до Кабула и Индије и Непала, као и до Амстердама и Кристијаније.
Али пошто смо на теми о уметности задржимо се на уметницима. Да експериментисање са опијатима је било итекако присутно и то не само код музичара него и других уметника. На пример млади и врло талентовани графичар Хиршл је заглавио и робију због допа.

Dionizijske svečanosti, vrlo vjerovatno, ali prva droga u povijesti je soma koju spominje Rig Veda, opisana kao "nektar bogova". U drevna vremena, svete i magične biljke, baš kao i čitanje i pisanje, bili su privilegija viših kasta, u prvom redu vračeva, šamana i čarobnjaka. Hašiš se isto spominje jako rano u nekom kineskom spisu. Takođe, što je manje poznato, marihuanu i hašiš koriste indijski sadhgurui kao pomoćno sredstvo za koncentraciju. Profesionalni hipnotizeri često koriste kokain (za sebe) i hloroform (za subjekta).

mislim da su ovde bile pečurke neke, možda bunika, npr "je l si se najeo bunike" ili tako nešto, mak. da li je način života sprečavao neko veće korišćenje
pa su ovde sad uobičajene droge to potisnule
i alkohol
ovo za prof. hipnotizere možda neki nelegalni

Back