morbus osgood schlatter in obs

Oboljenje Ozgud- Šlater (Osgood-Schlatter)
Bolest je posledica ponovljenih povreda koje vrši tetiva natkolenog mišića na mestu pripoja za prednju površinu potkolene kosti. Sreće se kod 1% adolescenata, češće kod onih koji se bave sportom.
Bol se pojačava pri aktivnostima kao što su trčanje, skakanje, hod uz i niz stepenice i klečanje. Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkog pregleda. Karakteristična je osetljivost ili bol, ponekad udružen sa otokom na mestu pripoja patelarne tetive (tetive natkolenog mišića koja prelazi preko čašice ) za potkolenu kost-golenjaču.
Rendgenski snimak može da bude normalan ili pokazuje rasparčanu kost na mestu pripoja tetive. Lečenje se bazira na prilagođavanju stepena fizičke aktivnosti tako da dete nema bolove. Primena leda nakon sportskih aktivnosti i odmor mogu da smanje tegobe. Ovo stanje se smiriju tokom vremena.
I da dodam, in obs je skracenica za pocetnu dijagnoza koja treba da se dokaze.

Na forumu sam "naleteo" na vas precizan odgovor i koliko sam shvatio u pitanju je ozbiljna "boljka".Moj sin je operisao Osgood shlatter pre mesec i po ali se još žali na povremene bolove i spolja gledano kao i da nema neke promene pre operacije i sad a operacija je bila "čista rutina".Da li sam pogrešio u vezi sa operacijom (dete je prestalo da trenira fudbal 4-5 meseci pre operacije) ali bolovi u kolenu su se i dalje javljali.Šta mislite da li ima nade da nastavi sa fudbalom ili da ga "preusmerim" na neki manje aktivan sport.Hvala unapred.

Na forumu sam "naleteo" na vas precizan odgovor i koliko sam shvatio u pitanju je ozbiljna "boljka".Moj sin je operisao Osgood shlatter pre mesec i po ali se još žali na povremene bolove i spolja gledano kao i da nema neke promene pre operacije i sad a operacija je bila "čista rutina".Da li sam pogrešio u vezi sa operacijom (dete je prestalo da trenira fudbal 4-5 meseci pre operacije) ali bolovi u kolenu su se i dalje javljali.Šta mislite da li ima nade da nastavi sa fudbalom ili da ga "preusmerim" na neki manje aktivan sport.Hvala unapred.

Индикација за операцију је стање кад се коштани фрагнент налази у самој тетиви, слободан и због тога изазива константно болеве.
Значи, ако је то био случај, онда нисте погрешили у вези операције. У случају да није оперисан имао би изузетно јаке болове све до престанка раста.

Болови након операције трају индивидуално. Забележено је да трају од три недеље до три године.
Што се враћања спорту тиче, индивидуално је.
Нека деца се могу вратити на ''старо'', нека морају да престану са спортским активностима.
Тај део ћете сами проценити. :)

Back