Moramo li da robujemo zabludama?

• Začetnik teme Začetnik teme Ribar
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa kako to da te sad uhvatila neka naknadna pamet koja ti je omogucila da shvatis
Na ovaj način pokušavaš da dokažeš da nisam u pravu, tj. da podržiš zabludu.
Ne znam da odgovorim na tvoje pitanje a mislim da nije ni neophodno. Ko je dobronameran shvatiće moje pisanje na jedan način, a ko nije, i podržava zabludu, na drugi. Tu ne mogu nikome i ni koji način da pomognem.

Iskreno ne znam šta hoćeš ovim tvojim pitanjima. Da dokažeš da nisam u pravu? Onda napiši da nisam u pravu i zašto tako misliš. Sve drugo je razvodnjavanje i zamena teza da bi se izbegao odgovor na suštinsko pitanje.
Da te podsetim, pitanje glasi: da li se slika majki koju javnost predstavlja slaže sa stvarnošću?

Poslednja izmena:
Na ovaj način pokušavaš da dokažeš da nisam u pravu, tj. da podržiš zabludu.
Ne znam da odgovorim na tvoje pitanje a mislim da nije ni neophodno. Ko je dobronameran shvatiće moje pisanje na jedan način, a ko nije, i podržava zabludu, na drugi. Tu ne mogu nikome i ni koji način da pomognem.

Iskreno ne znam šta hoćeš ovim tvojim pitanjima. Da dokažeš da nisam u pravu? Onda napiši da nisam u pravu i zašto tako misliš. Sve drugo je razvodnjavanje i zamena teza da bi se izbegao odgovor na suštinsko pitanje.
Da te podsetim, pitanje glasi: da li se slika majki koju javnost predstavlja slaže sa stvarnošću?

Zasto bih ja dokazivala da ti nisi u pravu? Sta mene briga kakva je tvoja majka bila? I zasto pises da mi ne mozes pomoci kad ja niti sam otvorila temu niti mi treba pomoc? Pitam te kako si shvatio posle toliko godina kakav je bio neko ko ti je tako blizak? Kao sto si godinama ziveo u zabludi da majka nije sadista postoji mogucnost i da si sada u zabludi da jeste. Vidis da si sklon nerazumevanju stvari.

A da mi je jadno i nisko blatiti roditelje tek mnogo godina posle njihove smrti jeste. Bas bedno, ljigavo. Inace bedno je blatiti bilo koga ko nema mogucnost da se brani ili objasni postuke, mrtve pogotovo.

Mozda treba da se posavetujes sa nekim kome je ova materija bliza nego ucesnicima foruma.

Моји родитељи су живи и веома сам свесна њихових мана и то им у лице и кажем, без пардона.

Код нас никад није било табу-тема нити страхопоштовања у односу родитељ - дете.

Моји родитељи су живи и веома сам свесна њихових мана и то им у лице и кажем, без пардона.

Код нас никад није било табу-тема нити страхопоштовања у односу родитељ - дете.
И код нас.
Сматрам да само незреле особе идеализују и не виде мане својих родитеља.

Mogla bi biti u pravu da osnovna tema nije nešto drugo.
Pošto ne govoriš o osnovnoj temi gubi se svaki smisao rasprave.

A ti si od barem deset pitanja koja treba sam sebi da postavis pa da iskreno opet sam sebi na nji odgovoris zauzeo stav tako je kako ja mislim i sve drugo ne vredi.

Mislim, opet kazem bas me briga, tema kao i svaka druga, mi cemo svratiti ubiti dosadu i zaboraviti sutra sta smo pisali. Tebi je ziveti sa takvim osecanjem.

Parafraziraću svoju davnu misao koja glasi: "Pametan čovek uzima reč zato što ima šta da kaže a budala zato što ima pravo da govori!" ovako: Neko piše zato što smatra da ima šta da kaže - neko da bi ubio dosadu!
Sve je to demokratija!

Pa da, vidis kako si ti pametan pa si nam lepo napisao da si shvati da ti je majka bila sadista, sve si nas prosto odusevio intelektom, nas budale sto pisemo iz dosade pogotovo. :)

Da li stvarno misliš da je moguće odupreti se pritisku društva kada ti svi, ali baš svi, od prvog dana govore nešto i da ti jedina treba da zaključiš da svi oni nisu u pravu?!
Priznajem ja stvarno nisam mogao da se oduprem tom pritisku i zato i pišem sve ovo.
I danas se većina neće složiti sa mojim tvrdnjama. („Većina je uvek u većini ali nije uvek u pravu!“)

Neprekidno se podržava kult majke zbog samog čina rađanja. Pri tome se gubi iz vida da je žena građena upravo za taj čin!

Jedan od vidova pritiska društva je recimo i priča o Pepeljugi, gde je ista žena, navodno dobra prema svojim kćerima a zla prema pastorki. Svi, odmalena, gutaju tu priču kao som udicu iako, kada pažljivije pogledaš, tako nešto uopšte nije moguće. Ili je ta žena zla prema svima – bila to njena deca ili pastorka – ili je dobra prema svima. Društvo joj unapred prašta sve što čini svojoj deci i tako ispada da je kćerima dobra a pastorki zla.

Ispada da je rađanjem deteta ili dece žena posebno zadužila čovečanstvo.
Svaka je dobra žena svojim postojanjem i svakodnevnim životom (ne mislim na naučnice i slične, mislim na "obične" žene!), iako nije rodila ni jedno dete, zadužila čovečanstvo mnogo više nego zla žena – pa makar ta zla žena rodila desetoro ili dvadesetoro dece!
Cekaj malo... sasvim je normalno da ti nisi mogao da se odupres. U tome je i odgovornost roditelja veca jer mora da razmislja u interesu deteta, pa tek onda o svom interesu. Nisu svi sposobni za takve stvari, za to je potrebna velika zrelost i mudrost. Tvoja situacija je specificna po tome sto ti ne uvidjas da sa tim problemom iz proslosti treba da se nosis nekako, a stalno prebacivanje mami te stavlja u situaciju da iskljucujes sebe iz jednacine.

Svi smo mi ljudi i ja gresim nekad prema sopstvenoj deci, nekad sam suvise gruba prema njima jer imam neki problem pa sam nervozna i sada to je lutrija... da li ja imam decu koja ce jednog dana zaboraviti onih 98% vremena kada sam prema njima bila puna ljubavi i podrske i secati se samo onih 2% kada sam bila grublja nego sto je situacija nalagala? mozda bas hoce jer je to bio velik kontrast u odnosu na uobicajeno i onda ce jednog dana da pisu po forumima kako im je mama sadista i da me porede sa Staljinom ili tako nekim likom.

Ne kazem ja da je tvoja mama bila dobra, kazem samo hajde budi realan, pogledaj sebe. Imas li ti decu? Perspektiva ce ti se promeniti kada budes dobio svoju decu.

Postoji uvreženo društveno shvatanje da je ženski roditelj uvek savršen - ma šta radio.
To je shvatanje, ustvari nametnuta predrasuda, toliko jako da čak i deca čija je majka sadista prema njima, obično celog veka ne shvate tu činjenicu!
Ukoliko neko ipak shvati da je njegova majka sadista koji teroriše sve oko sebe - i decu i odrasle - neće čak ni smeti da to kažu naglas. I oni koji poznaju tu ženu, neće opovrgnuti tu izjavu nego će reći: "Kako možeš to da kažeš? Pa ona je tvoja majka!" Dakle činjenica da je sadista postaje nebitna pred činjenicom da je rodila dete!
Da li je time što je nekoga rodila stekla pravo da ga teroriše!?
Svi zločini koje žene učine (ubijanje novorođenčadi, ostavljanje u kontejneru, ostavljanje u bolnici) pravdaju se depresijom ili kakvim drugim razlogom.
Najnoviji je i najdrastičniji objavljeni primer potresna sudbina Nevenke Španović: "Ja sam beba ostavljena u parku!"

Citiraću delove iz tog teksta:
„Imala sam samo tri dana kada me je majka ostavila na klupi u parku i nikad se nije vratila. Bila je vrućina, avgust, a ja bebica, slaba, tek rođena i bolesna“,

"Da li ste ikada saznali nešto o majci?
- Pronašla sam je... Svuda sam tražila, na kraju se obratila i novinama. Tako me i našao ujak i odveo kod nje."

"Kako je prošao susret?
- Loše. Imala sam 20 godina. Kada me je videla, samo je pitala ujku: „Zašto si mi doveo idiota?“. To je bio jedini put da sam je videla."

"Mora da vas je to mnogo povredilo. Zamerate li majci što vas je napustila?
- Oprostila sam joj, verujte mi."

Da li iko misli da je Nevenka oprostila zato što je njena majka to zaslužila?
Ne verujem! Oprostila joj je pod pritiskom predrasuda jer, zaboga, "ona je majka"!
Ako je "majka" zaista bar malo dobra kako to društvo nameće, osoba koja je rodila Nevenku svakako nije "majka" i nikako nije zaslužila da joj iko oprosti!

ne moramo, uprkos tome sto sva drustva promovisu jednu opasnu plitkost - idealizovanu moralnost da svi ljudi imaju neko dobro u sebi, sto jednostavno nije tacno.

Imas li ti decu? Perspektiva ce ti se promeniti kada budes dobio svoju decu.
Troje dece i petoro unučadi! :)
Moje je, na neki način, već prošlo pa mislim da ja i nisam vredan rasprave ovde.
Uostalom, sada mi je sasvim dobro, što može da potvrdi sva moja okolina - svi koji me bar malo znaju.

Voleo bih da se rasprava nastavi o postavljenoj temi, odnosno predrasudi jer ako se tokom života jedne generacije ukupan broj predrasuda smanji ma i za jednu, smatram to napretkom.

Back