Moralna dilema-pitanje

Тема са правом на пдф Психологија... Када се до краја оголи питање се своди на- поштовање закона или поштовање људског живота. За мене није дилема, законе су ипак измислили људи...

Pravda i zlo su relativni pojmovi. Neko ima para za lek, neko nema-zar je to pravda? Sta je vece zlo- opljackati apoteku ili pustiti nekog da umre?

Nisu relativni pojmovi vec aposultni, pitanje je samo ko moze da ih razume. Neko moze da kaze da je 2+2=3 jer ne zna da racuna ali fiksno je da je 2+2=4.

TO sto njegova zena umire nije njegova krivica. To sto on drugog steti jeste njegova krivica. To sto apotekar nije milostiv isto je njegova krivica.

Pravda da neko ima vise a neko ima manje ne zasniva se na tome da nam je neko to dodelio pa je njemu dato vise a tebi manje. To sto smo stovrili stvorili smo sami zar ne? Kako su oni dosli do novca njihova je stvar.

Da li uopste razumes da je pogresno ucinio iz sebicne zelje? Covek je socijalno bice. On ucestvuje kao individua, kao porodica ali kao i clan celokupnog drustva.

Poslednja izmena:
Nisu relativni pojmovi vec aposultni, pitanje je samo ko moze da ih razume. Neko moze da kaze da je 2+2=3 jer ne zna da racuna ali fiksno je da je 2+2=4.
А ко поставља апсолуте?
Ево ја под пуном математичком одговорношћу тврдим да је 2+2=10

TO sto njegova zena umire nije njegova krivica. To sto on drugog steti jeste njegova krivica. To sto apotekar nije milostiv isto je njegova krivica.
Док нечињење наравно ослобађа сваке кривице. То што ће жена умрети, није његова кривица. Није је убио. Само није учинио оно што је могао да је спасе, али то није његова кривица, зар не?

Pravda da neko ima vise a neko ima manje ne zasniva se na tome da nam je neko to dodelio pa je njemu dato vise a tebi manje. To sto smo stovrili stvorili smo sami zar ne? Kako su oni dosli do novca njihova je stvar.
То није правда, то је чињенично стање. Претпоставка да је свет праведан је још увек у фази доказивања...

А ко поставља апсолуте?
Ево ја под пуном математичком одговорношћу тврдим да је 2+2=10

Док нечињење наравно ослобађа сваке кривице. То што ће жена умрети, није његова кривица. Није је убио. Само није учинио оно што је могао да је спасе, али то није његова кривица, зар не?

То није правда, то је чињенично стање. Претпоставка да је свет праведан је још увек у фази доказивања...

Tvrdim da oni koji poseduju savest i aposlutno su svesni posledica svojih akcija znaju da je ovo pogresno.

Uskogrdo gledaci covek je ispravno uradio ali ne i sirokogrudo.

U tvom slucaju kada sarkasicno kazes da nije njegova krivica, onda bih i ubistvo drugog za spas voljene osobe bilo ispravno.

Pitanje je samo koliko covek u svojoj glavi opravdava lose radnje zarad neke sebicno dobre.

Ti ocigledno smatras da je to nuzno zlo, ali, pogledaj, opet je zlo.

Ako bih moja voljena osoba umirala, dao bih bez promisljanja svoj zivot za njen, ali, nikada ne bih ostetio drugog na nemoralan nacin makar me kostalo i paklene patnje.

A za pitanje ko postavalja aspolute, samo cu ti reci da su oni vec postavljeni jos od zacetka. A ko ih je postavio, to cu ostaviti na tebi da razmislis. Menjajuci ih i analizirajuci pogresno u glavi samo sami sebi stavljamo glavu u stomak.

Poslednja izmena:
Tvrdim da oni koji poseduju savest i aposlutno su svesni posledica svojih akcija znaju da je ovo pogresno.

U tvom slucaju kada sarkasicno kazes da nije njegova krivica, onda bih i ubistvo drugog za spas voljene osobe bilo ispravno.

Pitanje je samo koliko covek u svojoj glavi opravdava lose radnje zarad neke sebicno dobre.

Ako bih moja voljena osoba umirala, dao bih bez promisljanja svoj zivot za njen, ali, nikada ne bih ostetio drugog na nemoralan nacin makar me kostalo i paklene patnje.

A za pitanje ko postavalja aspolute, samo cu ti reci da su oni vec postavljeni jos od zacetka. A ko ih je postavio, to cu ostaviti na tebi da razmislis. Menjajuci ih i analizirajuci pogresno u glavi samo sami sebi stavljamo glavu u stomak.

Ma daj,bre,o kakvom ti moralu pises i o steti drugog....ma radi se o zivotu voljene osobe,kome bi tad bilo do morala,allllooooooo......boli me za moral ako bih na taj nacin spasila neciji zivot.....Ma ja bih to uradila da spasim bilo ciji zivot a kamo li zivot voljene osobe.....Ma samo osobe bez srca bi u tom trenutku razmisljale o moralu.... ebes moral ako neko umire

Poslednja izmena:
Ево на пример ја тврдим супротно. Није ли дивно како је лако генерализовати СВОЈЕ мишљење:whistling:

Широкогрудо понудити туђ живот да би неко сачувао сома евра. Добро, признајем, јесте широкогрудо. Али да ли је и исправно? Зар није барем исто толико себично оставити некога да умре да се не би примио грех на душу?

Не, ја сматрам да овде, помало кварно, није уведен избор између добра и зла, него између два зла. И бирам (по мом мишљењу) мање.

Да ово није мало лицимерно. Даћу све, али за сваки случај имам и мала врата...

Амин. Бар нешто са чим се слажем. :ok:

Ostetiti nekog drugog za licni dobitak? Mislim da je to moralno neispravno.

Otkud znamo da tom coveku koji je prodavao taj lek nisu trebale pare da izleci nedaj Boze sina koji boluje od teske bolesti? Najverovatnije da nije tako, ali svejedno je akt pogresan.

To je akcija iz gneva i ocaja. Nikada razumna.

Ljubav je najjači i jedini pravi zakon u univerzumu... Šta su razum i moral naspram ljubavi? Religijske i ateističke gluposti... Mani me toga...

Ostetiti nekog drugog za licni dobitak? Mislim da je to moralno neispravno.

Otkud znamo da tom coveku koji je prodavao taj lek nisu trebale pare da izleci nedaj Boze sina koji boluje od teske bolesti? Najverovatnije da nije tako, ali svejedno je akt pogresan.

To je akcija iz gneva i ocaja. Nikada razumna.

Još manje je u pitanju lični dobitak... Takva akcija je čista OPD...

Ma daj,bre,o kakvom ti moralu pises i o steti drugog....ma radi se o zivotu voljene osobe,kome bi tad bilo do morala,allllooooooo......boli me za moral ako bih na taj nacin spasila neciji zivot.....Ma ja bih to uradila da spasim bilo ciji zivot a kamo li zivot voljene osobe.....Ma samo osobe bez srca bi u tom trenutku razmisljale o moralu.... ebes moral ako neko umire

Tvoje je da radis sta ti je volja, naravno.

@ adeptus

Samo postoji mnogo veca ljubav od te koji ti ovde govoris. Ljubav izmedju dvoje nije ni priblizno velika koliko jedna druga ljubav.

Ali avaj, treba to spoznati.

Poslednja izmena:
Čovek i žena imaju srećan brak.Međutim ona se teško razboli.Umreće ako ne dobije jedan lek koji košta 2000 eura.Muž šta će,kud će i krene da pozajmljuje,prodaje stvari,ali sakupio je samo 1000.Odlazi kod apotekara i nudi mu,ovaj odbija.Potom mu nudi da otplaćuje u ratama-ovaj ga ponovo obija.
Videvši da nema izlaza,muć u toku noći obija apoteku i krade lek.

Pitanje-Da li je pravedno istupio?Šta biste vi uradili?

Da li je pravedno postupio me uopšte ne interesuje a ja bih uradio isto što i muž.

Opravdavam.
Kada je u pitanju život, ne bira se slamka.

Hipotetički: a šta ako je u toj apoteci bila samo jedna, jedina kutija tog leka, namenjena, recimo, takođe nečijoj ženi (i, možda, već plaćena teško sakupljenim novcem) ili, ne daj bože, detetu? Da li bi takvo saznanje uticalo na odluku nesrećnog muža?

Da je lek već bio plaćen, apotekar bi ga sklonio... Ali džabe pričamo o tome, apoteke ne trguju po tom principu...

Čovek i žena imaju srećan brak.Međutim ona se teško razboli.Umreće ako ne dobije jedan lek koji košta 2000 eura.Muž šta će,kud će i krene da pozajmljuje,prodaje stvari,ali sakupio je samo 1000.Odlazi kod apotekara i nudi mu,ovaj odbija.Potom mu nudi da otplaćuje u ratama-ovaj ga ponovo obija.
Videvši da nema izlaza,muć u toku noći obija apoteku i krade lek.

Pitanje-Da li je pravedno istupio?Šta biste vi uradili?

Secam se jednog filma americkog, naravno... Radilo se o crnji ( Denzel Vasington ) koji nje mogao da nadje nacin da spasi sina od smrtne bolesti, a operacija se trebala veoma brzo odraditi, elem, on je prikupljo novac, prodavao sve stvari, radio po 20 sati dnevno, da bi na kraju skupio neku sicu, i onda, upada u bolnicu, i s uperenim pistoljem u doktora preti mu da ce ga ubiti ukoluko mu ( sinu ) ne spase zivot, ovaj pristaje posle oklevanja, a za kraj sam zaboravio sta je bilo... :lol:

Medjutim, pouka je ista kao i u ovom slucaju, da je lek bio namenjen nekoj drugoj osobi, sigurno bi to bilo napomenuto kao sto svaki detalj koji je vazan u nekom tekstu bude napomenut, druga stvar, i da je bio namenjen nekom drugom koje platio lek, zasto ga nije odneo kuci vec ga ostavio u apoteci?! :cool:

Pre svega, sta je 1000 evra naspram jednog zivota, sta je u vrh glave 6 meseci zatvora zarad jednog jedinog leka, naravno da je covek postupio ispravno, na kraju krajeva, uradio je to iz ljubavi, a ako je to nesto ucinjeno iz ljubavi, onda je sve oprosteno...

Zapamtite: U ljubavi i ratu je sve dozvoljeno... :)

Opravdavam.
Kada je u pitanju život, ne bira se slamka.

Hipotetički: a šta ako je u toj apoteci bila samo jedna, jedina kutija tog leka, namenjena, recimo, takođe nečijoj ženi (i, možda, već plaćena teško sakupljenim novcem) ili, ne daj bože, detetu? Da li bi takvo saznanje uticalo na odluku nesrećnog muža?

Nelogicno, da je lek placen bio bi uzet od strane kupca.

Ja sam cuo o mnogo prica kada su roditelji dece patili od teskih bolesti i trebale su mnogo vece pare da bih se dete izlecilo. Medjutim, mnogo slucajeva nazalost nije naslo novaca.

Ajde sad razmislite, dal bih svi trebalo da se odamo lopovluku ako nam neko u porodici umire?

Emocija vas zaslepljuje od razuma.

Back