Moralna dilema-pitanje

Kradja nije uvek nemoralana ali nije on obio apoteku zbog leke nego zbog 1000 evra sto nije teo da placa na rate.Kad pogledas prodaja lekova koji spasavaju zivot za ogroman novac je nemoralno ali nije apotekar kriv nego farmako industrija i drzave a apotekar je bio moralan muz odgovoran i nemoralan,da mu nije dao na rate njegova duznost bi bila da spase zenu i moralna i ljudska i ja bi mu sigurnu uzeo lek da spasem zivot clanu porodice i otiso bih u zatvor posle nije problem.

Aha,covek je nudio apotekaru u ratama...Trebao je da uzme lek bio bi djubre kad bi mogao da spasi zenu a nije.

Da li bi ubio u samoodbrani kada bi se nasao u takvoj situaciji?

Rekao sam da cu da se iskljucim sa teme, ali evo odgovoricu ti na to.

Ne, ne bih ubio. Zato sto nikada sebi ne bih mogao da oprostim to sto sam uradio. Ali nekada nisam bio takav. Nekada sam tvrdio da cu ubiti coveka samo ako pripreti nekom koga volim. Medjutim, stvari su se promenile kada sam doziveo neka iskustva u zivotu.

Naime, par puta sam bio na ivici zivota i smrti. Par puta sam se cudom oporavljao i prezivljavao. Imajuci takva iskustva covek se pomiri sa smrcu. Posle mu zivot nema istu vrednost jer mu se vec u trenucima zavrsavao. Tako da, nisam samoziv u tom smislu da imam taj instikt prezivljavanja koji je spreman na sve samo da bih sebe zastitio.

Verujem u sudbinu i verujem da nas neko cuva. Verujem da nismo sposobni sami sebi da odrzimo egzitenciju bez pomoci uzvisenog bica. Verujem da mi je Bog puno puta u zivotu pomogao, jer ja sigurno nisam tome doprineo. I to se nije samo desavalo u tim teskim situacijama. Dugo sam bolovao od raznih bolesti i prosto sam isao kroz zivot samo se borici sa strahom. Losa situacija u porodici mi nije pruzela utehu, niti resenje. Borio sam se od mladih nogu sam sa sobom i zivotom. Niti sam postao beskucnik, niti sam osiromasio, niti sam oboleo a ipak sam i dalje ziv i zdrav, a nista nije bilo mojom zaslugom niti zaslugom bilo kog oko mene.

Sad ti meni reci, ako verujem tako kako verujem, kako cu se ja oduziti tom uzvisenom bicu tome sto mi je podario zivot? Tako sto cu ubiti nekog kada mi se zivotu pripreti? Pa vec sam bio kroz to. Vec mi se puno puto pretilo zivotu pa sam prezivljavao, a nije bilo mojom zaslugom.

Tako da, Harmony, ne ne bih ubio vec bi se strastveno molio za svoj zivot a i za zivot bilo kog drugog. Do sada mi je uspevalo u mnogim situacijama a verujem i da ce u tim.

Čovek i žena imaju srećan brak.Međutim ona se teško razboli.Umreće ako ne dobije jedan lek koji košta 2000 eura.Muž šta će,kud će i krene da pozajmljuje,prodaje stvari,ali sakupio je samo 1000.Odlazi kod apotekara i nudi mu,ovaj odbija.Potom mu nudi da otplaćuje u ratama-ovaj ga ponovo obija.
Videvši da nema izlaza,muć u toku noći obija apoteku i krade lek.

Pitanje-Da li je pravedno istupio?Šta biste vi uradili?

hajd žena da ti se razboli možda ima osiguranje pa da je naslediš :per:
ali dete da mi se razboli,ubio bi ako treba pa nek odrobijam,ali bitno da se ono oporavi...Baš me zabole šta će neki Ciganin za mene da kaže...Imam smeštaj,hranu i vodu za ceo život...Dete će se oporaviti,živeće uz majku i gotovo...

Čovek i žena imaju srećan brak.Međutim ona se teško razboli.Umreće ako ne dobije jedan lek koji košta 2000 eura.Muž šta će,kud će i krene da pozajmljuje,prodaje stvari,ali sakupio je samo 1000.Odlazi kod apotekara i nudi mu,ovaj odbija.Potom mu nudi da otplaćuje u ratama-ovaj ga ponovo obija.

Prodala bih svoje telo, ako ga skroz skroz volim. Mada ako nema dve iljade da pokrpi zdravlje, sanse da ga skroz skroz volim su skoro nikakve.

Salim se, mozda je student prava koji jede spagete svaki dan po ceo dan, a ja ga volim onako iz dubine srca i duse. U tom slucaju bih se svakako prodala za njegovu dobrobit, briga me sta ce tamo neki Ciganin za mene da kaze.
A ako nije taj student, onda bi me bas boleo stojko, neka se snalazi sam, ionako imam jednu aktuelnu ponudu od seika iz Kuvajta. Taj seik inace koristi Siemens CF110.

Zuzana suze mi posle od ovog tvog posta iako pojma nemam o kom studentu je rec koliko me dirnula prica :mrgreen: Tog Ciganina ce da bacimo u zivi krec i ima da ga nema,pa ce ga robijamo zajedno 40 godina zajedno u istoj zatvorskoj celiji :eek: :mrgreen: A takodje sam planirao od tog dvoglavog arapina da ukradem taj siemens pa da me trazi Kuvajtski interpol...lepo,lepo...

....vrovatno bih isto postupio....
ali,opet ja zivim svoj zivot tako da nikada sebi ne bih dozvolio da dodjem u tu situaciju
a,opet mozda bi tog apotekara i umlatio,ili bi platio radovcima,ili tako nekim debilima da to urade....i sve bi islo like shit throw a gous
ako ces da se bavis poslom koji podrazumeva pomaganje drugima,moras se ponasati skladno stim;)....
p.s Tema ti je nevidjeno sranje,a hipoteticka situacija koju si dao za primer,da bi utvrdio nivo morala medju forumasima je ocajna.....

Ostetiti nekog drugog za licni dobitak? Mislim da je to moralno neispravno.

Otkud znamo da tom coveku koji je prodavao taj lek nisu trebale pare da izleci nedaj Boze sina koji boluje od teske bolesti? Najverovatnije da nije tako, ali svejedno je akt pogresan.

To je akcija iz gneva i ocaja. Nikada razumna.
daaaaaaaa, a u apoteci stoji 100 takvih lekova i svaki nedelju dana jednom prodje rok trajanja:roll:
i da ima samo jedan opet opravdavam, ma da mogao je jos da traga za pozajmicom para, ili da obije banku, ali ako je zeni hitno onda apoteka izbor No1

Back