Previše banalan odgovor. Brojni naučni radovi su napisani na ovu temu.
Kada i ne tražiš zamenu ti ustvari biraš- i to biraš sa verovatnoćom od 50%.
Drugi krug, kad imaju samo dve kutije se može posmatrati izolovano, sam za sebe kao da prvi krug nikada nije ni postojao.
Da, i meni nije jasno zašto se problem ne razmatra sa nove početne tačke drugog kruga, već se insistira na prvobitnoj početnoj tački prvog kruga.
Ako se zadržimo na prvobitnoj tački razmatranja, kapiram da jeste matematički ispravno reći da se šansa uvećava ako promenimo mišljenje, ali zašto bismo se zadržali na toj tački?
Ostajanje na toj prvobitnoj tački deluje mi kao čist sofizam.
..................
Edit: čak je i ta prvobitna tačka razmatranja u prvom krugu diskutabilna, da bi se moglo tvrditi da jeste matetmatički ispravno reći kako se šansa uvećava ako promenimo mišljenje. Kako u prvom krugu možemo imati 3 tačke oslonca (sa koje posmatramo), gore navedena matematička ispravnost važi samo za jednu tačku, ne i za preostale dve:
Prva tačka oslonca prvog kruga:
Recimo da smo od tri kućice izabrali kućicu A. Verovatnoća da je zgoditak u njoj je 1/3, a u preostale dve 2/3, to je jasno - pod pretpostavkom da nam je tačka oslonca A.
U tom slučaju, ako je C prazna, ispravno je reći da B ima 2/3 šanse (jer je preuzela 1/3 od C), pa u tom slučaju važi logika o promeni mišljenja na B radi udvostručavanja šanse.
Druga tačka oslonca prvog kruga:
I dalje se držimo izabrane kućice A, ali smo tačku oslonca pomerili na B. U tom slučaju, B nosi 1/3, a 2/3 se raspoređuju na A i C, a kako je C prazna, naša izabrana A nosi 2/3, u kom slučaju je bolje ne menjati mišljenje.
Treća tačka oslonca prvog kruga:
I dalje se držimo izabrane kućice A, ali smo tačku oslonca pomerili na C. Kako C nosi 1/3, 2/3 se raspoređuju na A i B. Kada se ispostavi da je C prazna, ostaju jednake A i B sa pola-pola šansi, što nas automatski baca u drugi krug.
Zaključak: realno i logički je potpuno svejedno da li će se ostati pri prvom izboru, ili će se mišljenje promeniti. Šanse su 50:50 i to je jedina ispravna logika.
Tvrdnja da se šansa udvostručava promenom mišljenja je čist sofizam, sa logičkom greškom koja leži u neprelasku na drugi krug (posmatranju situacije kada imamo samo 2 kućice), odnosno u pogrešnom odabiru tačke oslonca u prvom krugu.