MONTAŽNE KUĆE-PREPORUKE?

Ma nista bez cigle ortak.Lik ima montaznu kucu, prosle godine mu sagradili.Satro brzina izolacija ovo ono. Prva ispalaje bila za rok koji jeprobijen. Onda je bila havarija sa krovom koji se slegao i poceo da curi.U kupatilu instalacija za struju ima problem stalno iskace sklopka kad se istovremeno ukljuci bojler grejalica i ves masina U zidove se uvukli stakori i rondaju dan i noc. kuca kao da je od kartona . Malo se veselili za novaka ja zveknuo flasu o zid i flasa se zakucala.:) covek sad prodaje tu nakaradu i hoce da pravi kucu od cigala.Te gips karton stiropor siporeks kombinacije sa ekserima sto se spajaju niko iole pametan ne gradi za sebe.To je ok fazon da nekom uvalis, ali za sebe nikako.

Poslednja izmena:
Da bih bio malo jasniji u vezi mog komentara.
Da, tema je "montazne kuce-preporuka", a mi pricamo vise o drugima. Ja pokusavam samo da objasnim sta je nas problem uopsteno, jer mozda gledam nekim drugim pogledom nego vecina ucesnika na temi. Pre tri decenije sam "usao" u te "vode",da nazovem tako, i mozda sam imao isti ili slicni stav kao sto vecina zastupa, mada ne praktikujem kritiku necega dok ga ne poznajem. Meni olaksavajuce da drugacije gledam je verovatno i to bilo, da sa nasom akademskom podlogom (koja je nazalost, samo teoretska-bar u to vreme bila), zalutam u zapadnu Evropu i direktno ucestvujem u mnogim, tada "eksperimentalnim poduhvatima" i pokusajima da se definise i u praksi primeni "optimum" na iskustvima, znanju i moderne tehnologije (koja se svkim novim danom usavrsava) na jednom prijatnom osecaju i zimi i leti a minimalnom potrosnjom "dragocene" energije...
U tom periodu od tri decenije, sam kao i svako u svojoj profesiji, puno toga "naucio" i u praksi isprobao.
Nije lako nasem coveku objasniti zasto je "vazno" konsultovati se sa "strucnjakom" o bilo cemu, a najmanje o gradnji. Vecina mosli da je to "jednostavno", da majstori znaju i da je moj deda ili tata napravio kucu. Neko citira da se kuce rade za generacije, ali je cinjenica da ih rade generacijama a niko nije bas "zadovoljan" kad je zavrsi...gradjevinska fisika je komplikovana nauka, nije samo njena staticka stabilnost (koja je upitna kod nas), more drugih vaznih detalja ima...greske napravljene u fundamentu, ostaju uvek tu, ne mogu se vise ispraviti.
Napraviti kucu, koja stvarno jeste za generacije, u kojoj je svaki detalj (skoro svaki) predhodno isplaniran, kosta daleko vise nego sto je nas covek (ecina) u mogucnosti da plati.
Nasa drzava jos nije "prava" pravna drzava, nasa svest prema mnogo stvari, pa i prema gradnji je daleko od onoga sto bi trebalo biti. Pa u nadi za dobra nova vremena.

Vidim ovde raznorazne price o montaznim kucama, ZA I PROTIV, i moram da napisem nekoliko reci.

Imao sam i ja takve predrasude, dok moj prijatelj nije napravio takvu kucu. Kada sam pre tri godine krenuo da gradim kucu, poucen njegovim iskustvom, odlucio sam se za montaznu, iz vise razloga:
- Cena.- Mene je kostala oko 300E/m2 kljuc u ruke. Pre toga sam kontaktirao razne preduzimace, i svi su trazili 40 do 50 E/m2 za ruke za zidanje prizemlja i po 20 do 25 E za temelj i krov. Kada to saberes sa cenom materijala izadje preko 400e/m2.
-Kredit. Dobio sam od te firme papire, otisao u banku i digao kredit. Da sam angazovao preduzimace, niko mi ne bi dao papire za kredit, mada je bilo nekih kombinacija koje bi me kostale doista vise
-Grejanje. Kucu sam uradio bez grejanja, vec sam na mestima ispod prozora montirao mermerne ploce na struju. U najhladnijim mesecima, potrosnja struje mi je povecana za 200 do 400 kW, za kucu od skoro 90 m2. Da li sa toliko struje mozete grejati obicnu kucu.
-Zvicna izolacija zidova je odlicna, i ne cuje se nista iz susednih soba.

-Brzina gradnje. Kada sam odlucio da gradim, pozvao sam tu firmu koju mi je prijatelj preporucio, dosli ljudi, pogledali plac, seli sa arhitektom, usaglasili plan i izgled kuce, i potpisali ugovor. Izidali temelj za 2 dana, sacekali da se osusi, i montirali kucu za desetak dana. Ko toliko brzo moze da napravi zidanu kucu ?

Ne gubite vreme i novac na zidane kuce. Montazne su bolje od zidanih, a manje kostaju
I preporucio bih vam ovu firmu koja je meni gradila(vidite www.kucamont.com), jer sam se detaljno raspitao o Ivanjici i saznao da oni grade kuce po tehnologiji koja je iz sedamdesetih godina, i imaju samo neke tipske modele kuca.

Supruga i ja planiramo da na našem placu u Vrdniku izgradimo jednu lepu kuću za stanovanje (100ak kvadrata) pa nas interesuje da li je neko u poslednjih par godina gradio montažnu kuću, kakva su iskustva sa izvođačima i ako je moguće da nam preporuči nekog dobrog (prvenstveno Novi Sad i okolina).
Pretpostavljam da ovo poslednje ne može direktno na forumu pa mi pošaljite PM na mihic@ff.uns.ac.rs.

Hvala svima unapred!

P.S.:Nemojte, molim vas, ovu poruku shvatiti kao još jednu diskusiju tipa "montažne kuće vs. klasična gradnja" pošto vidim da je ta diskusija zamrla i nemam nameru da je ponovo pokrećem...

Poslednja izmena:

Back