Monogamija vs. poligamija

Monogamija vs. poligamija

• monogamija

• poligamija

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

Transcendental

Buduća legenda
Poruka
29.502
Šta je prirodnije, šta korisnije, šta je bolje za čoveka od ove dve forme ljubavnog odnosa

ovo pitam jer sam skoro razmišljao o tome koliko je naše viđenje stvari čvrsto određeno onim što je usađeno u mladosti, te je i monogamni odnos nešto na šta smo mi ljudi naučeni i na čemu insistiramo jer "tako treba"

s druge strane, postoji nesumnjiva posesivnost i odnos dominacije pri čemu npr. jači mužjak neće trpeti da mu dragu trsi slabiji, al zato kod ljudi žena takođe ne da kontra slučaj dok u čoporima glavni torba sve, ima tu nekih razlika

ne znam bogumi

ps. anketa je anonimna al odgovarajte po duši a ne iz zaebancije

Šta je prirodnije, šta korisnije, šta je bolje za čoveka od ove dve forme ljubavnog odnosa

ovo pitam jer sam skoro razmišljao o tome koliko je naše viđenje stvari čvrsto određeno onim što je usađeno u mladosti, te je i monogamni odnos nešto na šta smo mi ljudi naučeni i na čemu insistiramo jer "tako treba"

s druge strane, postoji nesumnjiva posesivnost i odnos dominacije pri čemu npr. jači mužjak neće trpeti da mu dragu trsi slabiji, al zato kod ljudi žena takođe ne da kontra slučaj dok u čoporima glavni torba sve, ima tu nekih razlika

ne znam bogumi

Nema jednostavnog odgovora. Nekome odgovara isključivo monogamija, bez obzira na prilike, nekome poligamija bez obzira na probleme koje može da ima. Većina su oportunisti. Neće talasati, ali će, ako nema posledica zagrabiti vodu i u drugom bunaru. Ovo vredi i za žene i za muškarce.

ногамија

"Ako pogledate biološki uspjeh, odnosno brojnost, najuspješniji su oni najgluplji organizmi, bez imalo mozga – bakterije koje se brzo razmnožavaju, ili crvi. A da se s usponom po lestvici inteligencije biološki uspjeh smanjuje."

то сам ја замјетила, такође
да наглашено сексуалнима и сензуалнима мањка интелигенције, то су оне похотне, чулне и анималне душе, у којима природа још увек није довољно култивисана
изгледа да једно иде на уштрб другоме, ретко се налази биће које у себи може да обухвати обоје, то је неко супербиће, а и као такво се - услед доминације интелигенције добровољно одриче своје секс/сензуалности

Poslednja izmena:
ноогамија

"Ako pogledate biološki uspjeh, odnosno brojnost, najuspješniji su oni najgluplji organizmi, bez imalo mozga – bakterije koje se brzo razmnožavaju, ili crvi. A da se s usponom po lestvici inteligencije biološki uspjeh smanjuje."

то сам ја замјетила, такође
да наглашено сексуалнима и сензуалнима мањка интелигенције, то су оне похотне, чулне и анималне душе, у којима природа још увек није довољно култивисана
изгледа да једно иде на уштрб другоме, ретко се налази биће које у себи може да обухвати обоје, то је неко супербиће, а и као такво се - услед доминације интелигенције добровољно одриче своје секс/сензуалности

Tu se onda postavlja pitanje (ili ga bar ja postavljam) zašto postoji potreba da se biće razvija na taj način da kasnije mora da se samosavlađuje da bi ____________(umetnuti po želji, ja sam hteo da stavim napredovalo, s tim što za ovaj koncept koji sam citirao to ne izgleda kao adekvatna reč)

да би се осигурало да се настави врста, ако фејлује један, да постоје резерве

Što ne odgovara na pitanje zašto to osiguranje očigledno ide protiv njega (ako uzmemo to što govoriš kao apriori činjenicu)
Ja ne vidim jedan razlog zašto bi takvo biće koje da bi napredovalo mora da se savlađuje bilo na bilo koji način ispred nekog bića koje ne mora da se samosavlađuje, odnosno samo njegovo bivstovanje je vid njegovog osiguranja
a opet svuda bića koja moraju da se samosavlađuju a nigde nijedno biće koje harmonično bivstvuje kroz sopstvenu prirodu
onda ispada da imaš 2 suprostavljena kraja, jedan se zove biće a drugi se zove kako, svet u kojem je biće i koje ga primorava da se razvija kako ne treba?
evo sad sam sam sebe zbunio koliko mi ceo koncept samosavlađivanja izgleda pogrešno, kad hoću da razmišljam kroz njega moji neuroni krenu da liju suze

Ok, ajde, zašto je tom biću u svakom slučaju osnovna težnja egzistencija, a ne da postigne to što bi trebalo da postigne kako god, jedna varijanta je odricanje od seksualnosti
seksualnost ne valja, al je osiguranje, i on se razvija jer je bilo kakva egzistencija bolja od neegzistencije, dolazim do onog da je egzistencijalni princip osnovni i da je sve ostalo nadgradnja i da sve ide njemu u svrhu a ne da je on uslov neke više svrhe jer koja je to viša svrha koja pati radi prostog održanja egzistencije
superbiće ne može da se ostvari jer ga prevarilo osiguravajuće društvo "Univerzum"

ne znam bogumi

Po prirodi smo poligamna bica

Ok, ajde, zašto je tom biću u svakom slučaju osnovna težnja egzistencija, a ne da postigne to što bi trebalo da postigne kako god, jedna varijanta je odricanje od seksualnosti
seksualnost ne valja, al je osiguranje, i on se razvija jer je bilo kakva egzistencija bolja od neegzistencije, dolazim do onog da je egzistencijalni princip osnovni i da je sve ostalo nadgradnja i da sve ide njemu u svrhu a ne da je on uslov neke više svrhe jer koja je to viša svrha koja pati radi prostog održanja egzistencije
superbiće ne može da se ostvari jer ga prevarilo osiguravajuće društvo "Univerzum"
ma nikо није рекао "самосавлађује", јер будимо реални - нико се не самосавлађује силом а да та психоза не избије на другом месту
рекла сам "добровољно одриче", што значи да му та жртва не представља бол већ задовољство
односно да му култивација природе пружа веће задовољтсво него њено неспутано испољавање

ma nikо није рекао "самосавлађује", јер будимо реални - нико се не самосавлађује силом а да та психоза не избије на другом месту
рекла сам "добровољно одриче", што значи да му та жртва не представља бол већ задовољство
односно да му култивација природе пружа веће задовољтсво него њено неспутано испољавање

daj neki elaborat, u kojim uslovima i na koje načine se to postiže i uopšte definiši mi bliže "kultivaciju prirode", kad te ne bude mrzelo naravno.

- - - - - - - - - -

Po prirodi smo poligamna bica

ok, to smo razgraničili, hvala, sad ostaju pitanja šta je korisnije i šta je bolje za čoveka, da fura tu varijantu ili da ide kontra iste, ili ko što reče nadžak, 0gamija

ok, to smo razgraničili, hvala, sad ostaju pitanja šta je korisnije i šta je bolje za čoveka, da fura tu varijantu ili da ide kontra iste, ili ko što reče nadžak, 0gamija

To i jeste problem upravo zbog onog paradoksa volje, zato sam i spomenuo ovog JA KOJI JESAM jer sam njega pitao nesto slicno al ispisao covek kilometarski tekst pa nisam jos ni procitao. Ja sam licno za monogamiju.

Ako bismo neku temu trebali udaljiti od metafizičkih zahebancija, to je ova, stoga se ne radujem nešto preterano takvim postovima, čak ni nadžin post koji nosi u sebi zanimljivu ideju (i koje se vredi dotaći, ta antiseksualnost i sl.) nije dobar jer ona ide u te spekulacije gde može da se piše šta oćeš, što sam ja upravo uradio u 2 posta gore

Ajmo malo prizemniji pristup, ako vas ima, ako ne nek tema umre

Ako bismo neku temu trebali udaljiti od metafizičkih zahebancija, to je ova, stoga se ne radujem nešto preterano takvim postovima, čak ni nadžin post koji nosi u sebi zanimljivu ideju (i koje se vredi dotaći, ta antiseksualnost i sl.) nije dobar jer ona ide u te spekulacije gde može da se piše šta oćeš, što sam ja upravo uradio u 2 posta gore

Ajmo malo prizemniji pristup, ako vas ima, ako ne nek tema umre
Ja se slažem s Nasdaq,ali iz drugih razloga...:eek:;)
Do pre deset godina sam bio zdušno za izlete sindikalne podružnice(poligamiju -of cors :hahaha::heart:)

ne znam bogumi

iz muskog ugla poligamija je prirodnija....iz zenskog ugla monogamija.....:mrgreen: a posto pametniji popushta......monogamija je zavladala......:hahaha:

ногамија

Najbolja hrana za svaki um i dušu, a naročito za onu
kultivisanu, jeste ljubav i naravno seks, udružen sa njom.
Nema boljeg pogonskog goriva za stvaralaštvo od ljubavi i
seksa.
Svako ljudsko biće koje se slobodno prepusti svojoj seksualnosti,
bez osećanja poniženosti i postiđenosti, a i u korist svoje inteligencije,
može samo da doživi potpunu ispunjenost, uravnoteženost i osećanje
blaženstva.

Nije potrebno da budeš "super biće."

Svakom običnom ljudskom biću dat je dar i da umuje i da voli.
Sama i suva inteligencija koja je svrha samoj sebi, uvek će biti
na gubitku.
Sve je tako jednostavno
Prepusti se... svojoj prirodi, a um će i onako da caruje...

volim likove kojima se diže na natalitet

ili koji svršavaju na "spasa planete.. ili nacije.. "

njima se ne diže na nečije dobro dupe, sise , noge, miris, težinu i visinu i zapreminu. NE, oni su karakteri i preziru sav živi svet koji se raskalašno prca i raziejbava gde stigne.

Ne, oni su "viša bića".

Oni se kontrolišu i odriču.

I kad drkaju, drkaju SAMO i jedino na sliku svog jednog i jedinog partnera. Molim lepo..NA početku beše misao.

jedini problem koji imaju je što im to stvara more drugih problema u glavi, a i šire..

Ne znam odakle nam potreba da drugima uređujemo život. Nisu dovoljni zakoni koje crkva propisuje
kao božije, već je i država potrčala da precizno odredi koliko ljudi može da osniva porodicu i kog pola
moraju da budu.
Neka svako bira u kakvoj će zajednici živeti, sve dok time ne povređuje druge. (Ovde se ne računaju
oni koji se nađu uvređeni prizorom koji su ugledali vireći preko plota.. to je već njihov problem)

u anketi nedostaje još koja opcija...

ne znam bogumi

Poligamija je prirodna uzevši u obzir muškarce. A i ne uzevši. Ako uzmeš - kažem, ako uzmeš - da je jedna od muških primarnih evolutivnih uloga reprodukcija; a govoreći u kontekstu produžetka vrste; onda monogamna vernost jednoj ženi nema nikakvog (prirodnog) smisla. Vulgarnom rečju: ne može žena toliko dece poneti koliko joj muško može napraviti. U krajnjem smislu, barem ne toliko učestalo.

Ako sad potegnem čopor, onda će mi mudri reći da čopor, životinjski, nije reper čoveku - koji je od Višeg Reda I Smisla - ali ja slabo marim za jednorogoljupce. U čoporu beta mužjaci koriste svaku priliku da naskoče, što nema nikakvo Više Ljudsko značenje, naravno - ne govorim o Ibici. :mrgreen: Postoji razlog zašto alfu čini broj ženki s kojima se pari, između ostalog, a taj razlog nema nikakve veze ni sa promiskuitetom niti sa poligamijom. To su ljudske kovanice. Od Višeg Reda I Smisla? :think:

Ako žena nije poligamna, to nije usled njene razvijenije svesti, već zbog gole nužde. Trudna žena zahteva toplu pećinu i alfu koja će biti u stanju da rastera napasnike od vatre sve dok je ona (žena, htedoh reći) nefunkcionalna. Muškarci ne nose decu i ne pate od postporođajne ranjivosti (i depresije); i zato je to za muški rod drukče. Ali to ne znači da je monogamija rezultat kakve globalne ženske zavere, zato što postoje društva koja je uopšte ne upražnjavaju a koja su toj muci doakala. Pa tako, šta znam, imaš narode u Kini kojima postulat porodice nije nuklearan kao na Zapadu; već ga čine majka, kćeri, sestre; i u kojima su muževi bukvalno samo noćni posetioci koji ne polažu praktično nikakvo pravo na decu koju naprave. Ili imaš starosedelečka plemena u americi - u stvari, ima ih mnogo - koja su, između ostalog, matrilinearna; i u kojima žena svu potrebnu kooperaciju tokom trudnoće i, kasnije, dece, dobija od svojih srodnika; ne od muža. Monogamija u ovom našem olinjalom mejnstrim smislu tu ne igra nikakvu ulogu, niti je iko našao da je potrebna; što znači da ima funkcionalnih rešenja i bez nje, zar ne?

Doduše, ta se rešenja kose sa romantičnim zapadnjačkim konceptom; i zato - samo zato - su nam odvratna, niska, životinjska. :think:

Međutim, to nije urođen otpor. To je nametnuto gađenje kojim nas je ušančila, popisala, u matrikule zavela - ko? Crkva? Država? Država potpomognuta crkvom?

Ali to je kao da pitam da li je crkva osmislila državu, ili država crkvu - nedoumica koju će mi, znam, spremno razrešiti. :mrgreen:

Back