Monahinje

Da je bio srecan brak i zadovolj(e)na zena ne bi ni isle u manastir:roll: Niko me nece ubediti da neko udje u brak iz velike ljubavi (obicno se tako ulazi u brak) pa posle par godina shvati da vise voli Boga, ma daj ...

hahaha, najbolja si!
tako je i meni tesko da shvatim da onoliki avion opstaje u vazduhu. prosto me to prevazilazi. al' on ipak leti.
(hocu da kazem da mi se cini da ti nikada neces ukapirati u cemu je fora sa monahinjama, imas skroz pogresan profil za ovu pricu :) - zemaljski, hedonisticki).

sad mi pade napamet - da li si citala/gledala Dekameron? Ima ona prica o monahinjama i onim "gluvonemim" sto ode da radi u manastiru :lol: to je literatura za tebe.

Poslednja izmena:
hahaha, najbolja si!
tako je i meni tesko da shvatim da onoliki avion opstaje u vazduhu. prosto me to prevazilazi. al' on ipak leti.
(hocu da kazem da mi se cini da ti nikada neces ukapirati u cemu je fora sa monahinjama, imas skroz pogresan profil za ovu pricu :) - zemaljski, hedonisticki).

sad mi pade napamet - da li si citala/gledala Dekameron? Ima ona prica o monahinjama i onim "gluvonemim" sto ode da radi u manastiru :lol: to je literatura za tebe.

sad me podseti da imam propust u svojoj citalackoj karijeri i da to delo nisam procitala
je l valja da se nosi na more?bas razmisljam sta da kupim,a da nije bas nivo kupoholicarke
muvalo,mozes i nesto drugo da mi preporucis,mislim da ti mozes da pretpostavis sta mogu da volim(ovo je kao kompliment da si profajler)

Poslednja izmena:
Da je bio srecan brak i zadovolj(e)na zena ne bi ni isle u manastir:roll: Niko me nece ubediti da neko udje u brak iz velike ljubavi (obicno se tako ulazi u brak) pa posle par godina shvati da vise voli Boga, ma daj ...

pa, ne mora da vidi manastir kao jedini izlaz, bre...ali, ima i takvih, kao što se da primetiti.
dakle...
a to što misliš da se brakovi sklapaju obično iz velike ljubavi je greška...da je tako, ne bi bilo nesrećnih brakova i razvoda...svako ko okrene pošteno film unazad, a ima iza sebe neuspešan brak, mora da prizna da to nije bila Ljubav.
a to da te neće niko ubediti - to ti verujem.

sad me podseti da imam propust u svojoj citalackoj karijeri i da to delo nisam procitala
je l valja da se nosi na more?bas razmisljam sta da kupim,a da nije bas nivo kupoholicarke
muvalo,mozes i nesto drugo da mi preporucis,mislim da ti mozes da pretpostavis sta mogu da volim(ovo je kao kompliment da si profajler)

Ma Dekameron je super za sve prilike: ima mnogo seksa i nasilja :) Price su ili odsecanje glave i osvete (ima bas strasnih prica) ili prc.anje po manastirima i sa pustinjacima, varanje muzeva, upadanje u g.ovna i slicno... uglavnom sprdanje sa crkvom i uzivancija u zivotu. Mislim da nikada nisam procitala celu knjigu, bar ne odjednom, ali ono sto sam citala je bas ostavilo utisak :)
A inace mi ne pada nista na pamet, nisam citala nista novo u poslednje vreme, ona Alal me je navukla na vampire i vukodlake (Twilight). Javicu ti, ako mi sine...

Poslednja izmena:
a to što misliš da se brakovi sklapaju obično iz velike ljubavi je greška...da je tako, ne bi bilo nesrećnih brakova i razvoda...svako ko okrene pošteno film unazad, a ima iza sebe neuspešan brak, mora da prizna da to nije bila Ljubav.

Slažem se, mada ne mora uvek da bude tako..Dodala bih i da ima i brakova koji opstaju samo da bi opstali, gde nema ni lj, od ljubavi...Srećni su oni parovi koji ostanu do kraja, a njihova ljubav traje...

poznajem momka koji se zamonashio,
zavrshio likovnu akademiju imao devojku i samo mu od jednom kvrcnulo sve ostavio i otishao u manastir.
nikome nije nishta reko. samo se javio nakon par mesc. kao iskushenik.
sad se zove pajsije :)

Ja bih se mozda zamonashila pred penziju. Ako ne budem imala decu & ostavi me muz, to jest. Nije los plan za starost. I stvarno bih verovala - kako ne bih, kada bi me spasili od sigurnog siromashtva :mrgreen:

Meni je mama juce rekla:zper:
Imala zena drugaricu u srednjoj skoli cije su se dve sesre zamonasile:eek: naravno, porodica na rubu sloma zbog toga jer su ih vaspitali u pravoslavnom duhu, ali ne da se monase vec da zavrse skola i pici udaja:rumenko: ali, devojke obe imale nesrecne ljubavi, zestoko se razocarale, patile ... patile ... i shvaile da nisu muskarci za njih (a ni zene) i pravac manastir da sluze Bogu jer ih on voli (To je prica te drugaice kojoj je bilo slomljeno srce zbog sestara)...

Eto, ipak je sve zbog propalih ljubavi:brus:

Imala zena drugaricu u srednjoj skoli cije su se dve sesre zamonasile:eek: naravno, porodica na rubu sloma zbog toga jer su ih vaspitali u pravoslavnom duhu, ali ne da se monase vec da zavrse skola i pici udaja:rumenko: ali, devojke obe imale nesrecne ljubavi, zestoko se razocarale, patile ... patile ... i shvaile da nisu muskarci za njih (a ni zene) i pravac manastir da sluze Bogu jer ih on voli (To je prica te drugaice kojoj je bilo slomljeno srce zbog sestara)...

ma meni ce biti mala penzija, ako je uopste budem imala :mrgreen:

Nevidljivi covek = resenje svih problema. :D

pa, svaki je slučaj poseban....ima dosta ljudi koji se ne snalaze dobro u ovom svetu, a u manastiru funkcionišu ok....ko će ga znati?
nekoga je Bog stvorio da rađa, nekoga da smisli teoriju realtiviteta, nekoga da napiše ''zločin i kaznu'', da izmisli naizmeničnu struju... a nekoga da se moli.

nađoh informaciju vezanu za maloletna lca i monaštvo:

По Уставу СПЦ, се не могу примити малолетна лица, осим пак
ако то, уз жељу онога који у манастир дође, родитељи /стараоци или установе
које се о малолетним старају/ то и писмено посведоче. Канони нам налажу да
се тек са 10 година може ступити у манастир, док за полагање завета одређују
16, 17 а неки пак и 25 година.

Ja im se divim...Imaju snage da se mole za druge...čak i za takve koji ih pljuju npr.po forumu...a mi sami ponekad nemamo snage ni za sebe...Imaju snage da vas vole,čak iako ste na dnu i nikome niste potrebni...Imaju snage da ne budu egoisti i egocentrični...

Neko ne može da vjeruje da Bog postoji...ja ne mogu da vjerujem da ne postoji...

Ne mogu da vjerujem da se bilo ko od nas ljudi bar jednom u životu nije osjetio toliko očajno ili toliko uzvišeno da pomisli da negdje tamo mora postojati neka božija pravda,neko iznad ljudi,nečija beskonačna i bezuslovna ljubav...

Ja ih zamišljam kao ljude koji se mole Bogu za nas ostale ljude koji to ne činimo ili ne činimo kako treba...i koji znaju nešto što mi ne znamo...a ne traže od nas ništa...ni novac,ni zahvalnost,ni razumijevanje...
...Veličina njihovog djela je ogromna,iako su mnogi skloni tome da u monaštvu vide samo nekakvu materijalnu sigurnost ili bježanje od nesrećnih ljubavi...jer ako posmatramo Boga kao neki apsolut,iznad koga nema više ništa i od kog sve zavisi...onda molitva nekoga za vas i vaše dobro,čak i ako ste vi nesvjesni toga ili ne vjerujete u to,i ne znate za to,nečija briga za vas,ljubav za vas,zauzimanje za vas...može da zaslužuje u najmanju ruku bar poštovanje...ako ne nešto više...
Koliko poznajete ljudi u životu koji su spremni da učine sve za vas,za vašu sreću? Majka,otac,brat,sestra i možda još poneko...a neko nema ni toliko...
Ako Bog postoji,a neko koga i ne poznajete se moli za vas kod njega,onda to nije mala stvar...Ako vjerujete da Bog ne postoji,onda ni monaštvo ne možete razumjeti...

Mislim da je to suština monaštva...a kakav će biti monah kao pojedinac,to zavisi od njega i njegovog karaktera...

Kao što neko reče,neko je rođen da bude ljekar,da pomaže ljudima na jedan način...neko da bude monah...Kao što ni svako od nas nema snagu,želju,ni volju za ono prvo...tako ni za ovo drugo....Postoje i oni ljekari koji u toj profesiji vide samo izvor zarade,a postoje i oni pravi koji spašavaju živote...
To što ja ne bih mogla biti ni jedno,ni drugo,ne znači da nema onih koji mogu i imaju tu snagu.. Ko im je daje i iz čega je crpe,ne znam...ali im se divim,kao što rekoh...

Poslednja izmena:
ukratko, ako neko ne može da razume kako može mlad čovek da se odrekne ovog svakodnevnog i da ode u nesvakodnevno,odgovor je - nije bitno.
ni ja ne razumem kako hirurg može da seče nekog, ali - svaka mu čast! (naravno ako dobro i valjano obavlja taj posao).

Back