Mom sinu...

Zato što sa autorritarnim odnosima na relaciji roditelj-dete treba da raskrstimo uspešno u adolescentskoj fazi. Tu treba preći na ozbiljniji, iskreniji odnos u kom ako se ljudi vole i poštuju ne znači da se trebaju idealizovati.
I po formiranju porodic treba se okrenuti ka njoj, bez upliva uticaja primarne porodice, što je naš tradicionalni specijalitet.

Ne, u tome i jeste problem, deca se skroz pogrešno uče i vaspitavaju, u tome i jeste problem i zato će ovaj svet skoro da propadne.
Mislim, ja ne znam u čemu je problem sa vama roditeljima i čovek uopšte ne mora da bude ni psihijatar ni pedagog pa čak ni roditelj da ne primeti neke toliko očigledne stvari.
Ljudi, pa vi decu učite od malih nogu da ne poznaju autoritet, da se nikoga "ne boje", da biju glavom kroz zid i da ne iebu živu silu, pa čak i da ne fermaju rođene majke to jest vas. Ej, a šta je sa mozgom??? Pa zato i jeste sve ovako kako jeste, zato i jesu klinari ludi i zato se ubijaju, drogiraju, ginu po putevina... Zato što ih mame i tate uče da ne iebu živu silu. Ma to je njihov sinko, njihov ponos i dika i ko sme šta njemu da zabrani!

Ne, u tome i jeste problem, deca se skroz pogrešno uče i vaspitavaju, u tome i jeste problem i zato će ovaj svet skoro da propadne.
Mislim, ja ne znam u čemu je problem sa vama roditeljima i čovek uopšte ne mora da bude ni psihijatar ni pedagog pa čak ni roditelj da ne primeti neke toliko očigledne stvari.
Ljudi, pa vi decu učite od malih nogu da ne poznaju autoritet, da se nikoga "ne boje", da biju glavom kroz zid i da ne iebu živu silu, pa čak i da ne fermaju rođene majke to jest vas. Ej, a šta je sa mozgom??? Pa zato i jeste sve ovako kako jeste, zato i jesu klinari ludi i zato se ubijaju, drogiraju, ginu po putevina... Zato što ih mame i tate uče da ne iebu živu silu. Ma to je njihov sinko, njihov ponos i dika i ko sme šta njemu da zabrani!

Mislim da si pogrešno protumačio naše stavove.
Dete sam rodila jer sam htela. Volim ga i radim ono što za njega smatram najispravnijim jer sam mama, jer se to podrazumeva, to tako treba a i meni čini zadovoljstvo. Ali mi to ne daje za prvo da detetu to trljam na nos. Oduvek sam se ježila na ono:"dok si pod mojim krovom "," dok te ja izdržavam"... Ljubavlju i posvećenošću ne pravim sebi kredit kod deteta za starost. Nije mi ništa dužan. To MORA da zna.
A ako sačuvamo lep, zdrav odnos u budućnosti to je dar više od života. Ali je poenta da ga gradimo a ne da on oseća obavezu prema meni ni za šta.

Nije to to..
Ne znači da dete ne učiš disciplini i životnim kompetencijama. Bar onim kojim mi vladamo, za ostale će morati da se snađe.
Niti treba svaki autoritet da bude autoritet.

Kad su deca mala, po prirodi stvari, roditelji su im autoriteti i modeli. Kasnije se odvajaju kroz razne razvojne faze. Pametni roditelji im dopuštaju da se odvoje, osamostale u nekoj meri i roditelje gledaju... objektivnije. Tužno je kad se sujeta nađe ispred dobrobiti sopstvenog deteta.

Ja znam da sam autoritet ali u kolicini koja je zdrava. I nekada mi bude smesno, dodje mi da prsnem od smeha, a izigravam ozbiljnost. Posto je on visok a ja mala, osecam se kao mama Dalton :lol:
Treba naci meru. On je u pubertetu i periodu kada je na sve i svasta osetljiv, kada ih je zbog gluposti sramota,... Juce je bilo bas hladno, i da je cica zima sigurno ga ne bih terala da obuce duge gace dok ostali izigravaju frajere i idu u kratkim rukavima. Ali ako imamo jedan kisobran u kuci trenutno i ja odem na posao sa kapuljacom a njemu ga ostavim, ocekujem da to ispostuje i ode do skole suvih nogu i glave. I on to zna pa ne pravi pitanje. Mislim, banalan primer...
A sto se odnosa i obostrane brige tice... Bas ume da me gane iako mu stalno stavljam do znanja da je on moja briga a ne ja njegova. I otputujem za vikend, on dobije Ferrero Rocher koji ne voli nista manje od mene i ceo vikend ga gleda, u telefonskom razgovoru ne prijavljuje, pa otvori tek kada se ja vratim, da podelimo. Ali to se ne namece, to se oseca :heart:

karaj, al meći zaštitu...i imaj kriterijum, nemoj da si svaštojeb...
budi mangup, nemoj da si ljakse...i uz to je išlo par praktičnih primera...
misim ne može to sad ovako...to se izgrađuje godinama, kroz vaspitanje i priču...pa on sam vremenom počne da sklapa kockice, a ovo gore navedeno bude samo glazura, nešto što i ne moraš da mu kažeš, već on sam zna

- - - - - - - - - -

sad sam kao teo da budem pametan, teo sam nešto al izgleda da sam omašio ...****** ga, neumem da objasnim

У праву је Боги, до 3. године се постављају темељи, ако тада направиш пропусте, тешко ћеш их исправити...

Pa ti ni ne čitaš šta je cura napisala. Do 12. godine ima da ga drži autoritarno, a posle toga po drugom ključu.

Back