Molio se idok su ga razapinjali, da ga spase.....
Isus se nije molio da ga Otac spase od krsta! Niti je iskoristio svoju božansku moć da zbriše svoje neprijatelje i da pokaže svima ko je zapravo On. Bog! Tvorac neba i zemlje! Da je to uradio mi bismo bili zauvek izgubljeni.
Zato su tadašnji bogohulnici, nadahnuti palim anđelima, pritiskali njegovu ljudsku prirodu do krajnjih granica... ali Isus nije poklekao! Ostao je veran nama grešnicima! Ostao je veran do kraja.
I zato što je Isus bio veran VAMA I MENI do same smrti...
Php 2:6
Koji, ako je i bio u obličju Božijem, nije se otimao da se uporedi s Bogom;
Php 2:7
Nego je ponizio sam sebe uzevši obličje sluge, postavši kao i drugi ljudi i na oči nađe se kao čovek.
Php 2:8
Ponizio sam sebe postavši poslušan do same smrti, a smrti krstove.
... zato Vi i ja imamo na raspolaganju život. Život Vam je ponuđen kao besplatni dar Božji.
Joh 3:16
Jer Bogu tako omile svet da je i Sina svog Jedinorodnog dao, da nijedan koji Ga veruje ne pogine, nego da ima život večni.
Joh 3:17 Jer Bog ne posla Sina svog na svet da sudi svetu, nego da se svet spase kroza Nj.
Joh 3:18 Koji Njega veruje ne sudi mu se, a koji ne veruje već je osuđen, jer ne verova u ime Jedinorodnog Sina Božijeg.
Ali Vi ne cenite Boga niti Njegov dar koji Vam je pružen iz srca punog ljubavi. Vi ste izabrali da prezrete svoga Tvorca i Njegovu žrtvu radi Vašeg spasenja. Zašto takav izbor? Zato što je izborom greha čovek postao rob greha i onoga koji je izmislio greh. Zato to neprijateljstvo prema Tvorcu i Njegovom zakonu bukti na ovoj planeti. Ljudi više vole greh nego li svoga Tvorca. To potvrđujete svojim rečima kada odbacujete plan spasenja i izabirate da se rugate svome Tvorcu i Spasitelju Isusu Hristu.
Katastrofalan izbor.
Pa kada molitva nije vredela, rekao je: "Oce, zasto si me napustio?"
To je bila konstatacija!
Otac je pustio greh svih ljudi na svoga Sina! I gnev Očev se sručio na nevino jagnje Božje, zaklano od postanja sveta, koje je uzelo grehe sveta!
Joh 1:29 A sutradan vide Jovan Isusa gde ide k njemu, i reče: Gle
, jagnje Božije koje uze na se grehe sveta.
Rev 13:8 I pokloniše joj se svi koji žive na zemlji kojima imena nisu zapisana u životnoj knjizi
Jagnjeta, koje je zaklano od postanja sveta.
Evo proročanstva Isaije (8 veka PNE) o Mesiji koji će preuzeti grehe sveta:
Isa 53:1 Ko verova propovedanju našem, i mišica Gospodnja kome se otkri?
Isa 53:2 Jer izniče pred Njim kao šibljika, i kao koren iz suve zemlje; ne bi obličja ni lepote u Njega; i videsmo Ga, i ne beše ništa na očima, čega radi bismo Ga poželeli.
Isa 53:3
Prezren beše i odbačen između ljudi, bolnik i vičan bolestima, i kao jedan od koga svak zaklanja lice,
prezren da Ga nizašta ne uzimasmo.
Isa 53:4 A On bolesti naše nosi i nemoći naše uze na se, a mi mišljasmo da je ranjen, da Ga Bog bije i muči.
Isa 53:5
Ali On bi ranjen za naše prestupe, izbijen za naša bezakonja; kar beše na Njemu našeg mira radi, i ranom Njegovom mi se iscelismo.
Isa 53:6 Svi mi kao ovce zađosmo, svaki nas se okrenu svojim putem,
i Gospod pusti na Nj bezakonje svih nas.
Isa 53:7
Mučen bi i zlostavljen, ali ne otvori usta svojih; kao jagnje na zaklanje vođen bi i kao ovca nema pred onim koji je striže
ne otvori usta svojih.
Isa 53:8 Od teskobe i od suda uze se, a rod Njegov ko će iskazati? Jer se istrže iz zemlje živih i za prestupe naroda mog bi ranjen.
Isa 53:9
Odrediše Mu grob sa zločincima, ali na smrti bi s bogatim, jer ne učini nepravdu, niti se nađe prevara u ustima Njegovim.
Isa 53:10 Ali Gospodu bi volja da Ga bije, i dade Ga na muke; kad položi dušu svoju u prinos za greh, videće natražje, produžiće dane, i šta je Gospodu ugodno napredovaće Njegovom rukom.
Isa 53:11
Videće trud duše svoje i nasitiće se; pravedni sluga moj opravdaće mnoge svojim poznanjem, i sam će nositi bezakonja njihova.
Isa 53:12 Zato ću Mu dati deo za mnoge, i sa silnima će deliti plen,
jer je dao dušu svoju na smrt, i bi metnut među zločince, i sam nosi grehe mnogih, i za zločince se moli.
Dakle, u pitanju je PLAN SPASENJA. I Otac i Sin su ispunili svoj deo u ovom planu spasenja nas grešnika!
78 Golgota
79 “Svršeno je!”
2Co 5:21
Njega, koji nije učinio greh, Bog je radi nas učinio grehom da u njemu budemo Božija pravednost.
KONTEKST
2Co 5:17 Ako je, dakle, neko u Hristu, novo je stvorenje; staro je prošlo, evo, novo je nastalo.
2Co 5:18 A sve je od Boga, koji nas je kroz Hrista pomirio sa sobom i poverio nam službu pomirenja.
2Co 5:19
Jer, Bog je u Hristu pomirio svet sa sobom, ne računajući ljudima njihove prestupe i nama poverivši Reč pomirenja.
2Co 5:20 Mi smo, dakle, Hristovi izaslanici - Bog vas opominje preko nas. U Hristovo ime vas molimo: pomirite se sa Bogom.
2Co 5:21
Njega, koji nije učinio greh, Bog je radi nas učinio grehom da u njemu budemo Božija pravednost.