Molitva na starim jezicima ima neku svoju čar

Najosnovnije molitve na crkvenoslovenskom:

Vo imja Otca i Sina i Svjatago Duha, amin.

Molitv radi prečistija tvojeja Matere i vsjeh svjatih, Gospodi Isuse Hriste, Bože naš, pomiluj nas.

Slava tebje, Bože naš, slava tebje.

Carju nebesnij, Utješitelju, Duše istini, iže vezdje sij, i vsja ispolnjajaj, sokrovišče blagih i žizni podatelju, priidi i vselisja v ni, i očisti ni ot vsjakija skverni, i spasi Blaže, duši našja.

Svjatij Bože, svjatij krjepkij, svjatij bezsmertnij, pomiluj nas (3x)

Slava Otcu i Sinu i Svjatomu Duhu, i ninje i prisno i vo vjeki vjekov, amin.

Presvjataja Trojice pomiluj nas; Gospodi očisti grjehi našja; Vladiko prosti bezzakonija našja; Svjatij, posjeti i iscjeli nemošči našja, imene Tvojego radi.

Gospodi pomiluj (3x)

Slava Otcu i Sinu i Svjatomu Duhu, i ninje i prisno, i vo vjeki vjekov, amin.

Otče naš, iže jesi na nebesjeh,
da svjatitsja imja tvoje,
da priidet carstvije tvoje:
da budet volja tvoja, jako na nebesi i na zemlji.
Hljeb naš nasuščnij dažd nam dnes,
i ostavi nam dolgi našja,
jakože i mi ostavljajem dolžnikom našim:
i ne vvedi nas vo iskušenije,
no izbavi nas ot lukavago.
Jako Tvoje jest Carstvo i sila, i slava, Otca, i Sina, i Svjatago Duha, njine i prisno, i vo vjeki vjekov. Amin

Gospodi pomiluj (12x)

Slava Otcu i Sinu i Svjatomu Duhu, i ninje i prisno, i vo vjeki vjekov, amin.

Priidite, poklonimsja Carevi našemu Bogu.
Priidite, poklonimsja Hristu, carevi našemu Bogu.
Priidite, poklonimsja i pripadem samomu Gospodu Isusu Hristu, Carevi i Bogu našemu.

Psalom 50:

Pomiluj mja Bože, po velicjej milosti Tvojej, i po množestvu ščedrot Tvojih očisti bezzakonije moje.
Najpače omij mja ot bezzakonija mojego, i ot grjeha mojego očisti mja.
Jako bezzakonije moje az znaju, i grjeh moj predmnoju jest vinu.
Tebje jedinomu sogrješih, i lukavoje pred Toboju sotvorih; jako da opravdišisja vo slovesjeh Tvojih, i pobjediši vnegda suditi ti. Se bo vo bezzakonijih začat jesm, i vo gresjeh rodi mja mati moja.
Se bo istinu vozljubil jesi, bezvjestnaja i tajnaja premudrosti Tvojeja javil mi jesi.
Okropiši mja issopom, i očiščusja, omješi mja, i pače snjega ubjeljusja.
Sluhu mojemu dasi radost i veselije, vozradujutsja kosti smirennija.
Otvrati lice Tvoje od grjeh mojih, i vsja bezzakonija moja očisti.
Serdce čisto soziždi vo mnje, Bože, i duh prav obnovi vo utrobje mojej.
Ne otverži mene ot lica Tvojego, i Duha Tvojego svjatago ne otimi ot mene.
Vozdažd mi radost spasenija Tvojego, i Duhom vladičnim utverdi mja.
Nauču bezzakonija putem Tvojim, i nečestiviji k Tebje obratjatsja.
Izbavi mja, ot krovej Bože, Bože spasenija mojego; vozradujetsja jazik moj pravdje Tvojej.
Gospodi, ustnje moje otverzeši, i usta moja vozvjestjat hvalu Tvoju.
Jako ašče bi voshotjel jesi žertvi, dal bih ubo: vsesožženija ne blagovoliši.
Žertva Bogu duh sokrušen: serdca sokrušena i smirenna Bog ne uničižit.
Ublaži, Gospodi, blagovolenijem Tvojim Siona, i da soziždutsja stjeni Jerusalimskija. Togda blagovoliši žertvu pravdi, voznošenije i vsesožegajemaja: togda vozložat na oltar Tvoj telci.

Simvol vjeri:

Vjeruju vo jedinago Boga Otca, vsederžitelja, Tvorca nebu i zemlji, vidimim že vsjem i nevidimim.

I vo jedinago Gospoda Isusa Hrista, Sina Božija, jedinorodnago, iže ot Otca roždenago prežde vsjeh, vjek; svjeta ot svjeta, Boga istina ot Boga istina, roždena, ne sotvorena, jedinosuščna Otcu, imže vjsa biša.

Nas radi čelovjek, i našego radi spasenija, sšedšago s nebes i voplotivšagosja ot Duha Svjata i Mariji Djevi i vočelovječšasja.

Raspjatago že za ni pri Pontijstjem Pilatje, i stradavša i pogrebena.

I voskresšago v tretij den po pisanijem.

I vozšedšago na nebesa i sjedčašča odesnuju Otca.

I paki grjaduščago so slavoju suditi živim i mertvim, jegože carstviju ne budet konca.

I v Duha Svjatago, Gospoda životvorjaščago, iže ot Otca ishodjaščago, iže so Otcem i Sinom spoklanjajema i soslavima, glagolavšago proroki.

Vo jedinu svjatuju, sobornuju i apostolskuju cerkov.

Ispovjeduju jedino kreščenije vo ostavljenije grjehov.

Čaju voskresenija mertvih.

I žizni buduščago vjeka. Amin .

Molitva pokajanja:

Oslabi, ostavi, otpusti, Bože, sogrešenija našja, voljnaja i nevoljnaja, jaže vo slovje i djelje, jaže vo vjedeniji i nevjedjeniji, jaže vo umje i vo pomišleniji, jaže vo dni i vo nošči: vsja nam prosti, jako blag i čelovjekoljubec.

Molitve Presvetoj Bogorodici:

Bogorodice Djevo, radujsja, blagodatnaja Marije, Gospod s toboju, blagoslovena ti v ženah, i blagosloven plod čreva tvojego, jako Spasa rodila jesi duš naših.

Dostojno jest, jako voistinu, blažiti Tja Bogorodicu, Prisnoblaženuju i Preneporočnuju, i Mater Boga našego. Čestnjejšuju Heruvim, i slavnjejšuju bez sravnjenija Serafim, bez istljenija Boga Slova roždšuju, suščuju Bogorodicu Tja veličajem.

Poslednja izmena:
Da li znate šta znači Horz na staroslovenskom jeziku?
Gledao sam u dva rečnika i nisam našao. Da nije Hors:
https://ru.m.wikipedia.org/wiki/Хорс
https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Хорс
https://azbyka.ru/otechnik/Grigorij_Djachenko/polnyj-tserkovnoslavyanskij-slovar/22
Screenshot_20240709_093926_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20240709_093948_Samsung Internet.jpg

Horz, Hors je slovensko božanstvo za koje se veruje kako je asimilirano iz Azije.
Tu je persijski Khores, egipatski Horus.
Horz se smatra bogom Sunca, vatre.

Ono što zatamnjuje pogled na izvorno značenje reči hor je upravo svetlost sunca, ne bi li se reč hor dovela u vezu sa vatrom naše zvezde.
No, hor i petao (horoz) imaju više zajedničkog od vatre, oni pevaju o starom izgubljenom znanju, gde su horao-orao, Hurion-Orion, orač, rogata keltska božanstva.

Reč Hor potiče od drevne staroslovenske reči Hora, što znači planina.

Horz, Hors je slovensko božanstvo za koje se veruje kako je asimilirano iz Azije.
Tu je persijski Khores, egipatski Horus.
Horz se smatra bogom Sunca, vatre.

Ono što zatamnjuje pogled na izvorno značenje reči hor je upravo svetlost sunca, ne bi li se reč hor dovela u vezu sa vatrom naše zvezde.
No, hor i petao (horoz) imaju više zajedničkog od vatre, oni pevaju o starom izgubljenom znanju, gde su horao-orao, Hurion-Orion, orač, rogata keltska božanstva.

Reč Hor potiče od drevne staroslovenske reči Hora, što znači planina.
Hora je na bugarskom narod, ljudi. Ne znam ima li to kakve veze

Да воскреснет Бог, и расточатсја врази Јегo, и да бјежат от лица Јегo ненавидјашчии Јегo. Јако исчезајет дим, да исчезнут; јако тајет воск от лица огња, тако да погибнут бјеси от лица љубјашчих Бога и знаменујушчихсја крестним знаменијем и в веселији глагољушчих: радујсја, пречестниј и животворјашчиј Кресте Господењ, прогоњајај бјеси силоју на тебје пропјатаго Господа нашего Исуса Христа, во ад сшедшаго и поправшаго силу диавољу, и даровавшаго нам тебе Крест Свој Честниј на прогнаније всјакаго супостата.
О, пречестниј и животворјашчиј Кресте Господењ! Помогај ми со Свјатоју Госпожеју Дјевоју Богородицеју и со всјеми свјатими во вјеки. Амин (читати три пута)

Или: Огради мја, Господи, силоју честнaгo и животворјашчаго Tвoјero Креста, и сохрани мја от всјакаго зла. Амин

Нека васкрсне Бог, и нека се развеју непријатељи Његови, и нека беже од лица Његова они који Га мрзе. Нека ишчезну као што ишчезава дим, као што се топи восак на домаку огња; тако нека изгину ђаволи пред лицем оних који љубе Бога и осењују се крсним знаком, и који радосно говоре: Радуј се, пречасни и животворни Крсте Господњи, који прогониш ђаволе силом распетог на теби Господа нашега Исуса Христа, који је сишао у пакао и сатро силу ђаволску, и који нам је даровао тебе, Крст Свој Часни, за прогнање сваког противника.
О, пречасни и животворни Крсте Господњи, помажи ми увек са Светом Владарком, Дјевом Богородицом, и са свима светима занавек. Амин. (читати три пута)

Или: Огради ме, Господе, силом часнога и животворнога Tвoга Крста, и сачувај ме од свакога зла. Амин

Prilozi

• 81095397_e5a86c1545e7b48fcac488a8e138e60d_800.jpg
    81095397_e5a86c1545e7b48fcac488a8e138e60d_800.jpg
    43,6 KB · Pregleda: 3
Poslednja izmena:

Back