Molim za pomoc

Dijana Pavlovic

Početnik
Poruka
2
Hitno mi je potrebna pomoc oko dva zadatka iz fizike,pokusavam da ih resim vec 3 dana ali nikako da pronadjem pravu formulu
1 .Generator od 5MW nalazi se u podnozju 24m visoke brane.Potencijalna energija pretvara se u elektricnu kolika minimalna kolicina vode u kilogramima treba dnevno da se propusti kroz branu?
2.Kolikom snagom treba podizati teret mase 20kg da bi se kretao stalnom brzinom od 0,5 m/s.Molim vas za odgovor i pojasnjenje hitno jer sutra je rok za slanje zadataka.Hvala unapred

Hvala vam puno,ja sam pokusao da resim ovaj drugi zadatak preko formule za ek pa onda da nadjem vezu za snagu uglavnom sada shvatam gde sam pogresio hvala jos jednom
Naravno! Kod kretanja ravnomernom brzinom nema promene kinetičke energije pa taj pristup nije pomogao! To je jedino važno kada bi se pitalo za koje vreme bi taj teret dobio tu brzinu i slično!

Ajmo malo da zakomplikujemo zadatak za one koji hoće ocenu više! Motor snage 120W počne da diže teret mase 20 kg. Za koje vreme će taj teret da postigne brzinu 0,5 m/s, uzimajući u obzir i potencijalnu energiju. PS: Zanemariti gubitke u mehanizmu!
Gle, stvarno! Reklo bi se jednostavan zadatak, ali mislim da je to za ocenu više na ispitu više matematike!?
Gde su junaci koji su položili višu matematiku? :super:

Back