Mojsijev prolaz kroz more - MM Slavica Šetina

• Začetnik teme Začetnik teme drbob
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ok.

Ramesses II was identified with the pharaoh of whom the Biblical figure Moses demanded his people be released from slavery.
Guy Lecuyot. "The Ramesseum (Egypt), Recent Archaelogical Research"
Pa naravno. Jesi li citala Stari Zavet? Pominje se Seti kao otac Ramzesov. To su ocigledno Seti I i Ramzes II. Drugo objasnjenje ne postoji. Biblijski je tako. A arheoloski...tesko.mozda. ima svakakvih teorija, pozivaju se na talas itd...ali sve je to dokazivanje Biblije od strane Univerziteta u Tel Avivu . Njihov posao (kao jevrejima) je da dokazuju bibliju. Kao sto je nekada Stari Zavet "dokazivao" bivsi obavestajac i clan mossada, saborac Mose Dayana, Yigael Yadin...

Hauard Fast "Moses"

I on u romanu aludira na Ramzesa II. Prepisuje :mrgreen:

]Radim ja mnogo sto sta sem googlanja. Svi oni uzimaju Stari Zavet kao apsolutnu istinu. Gluposti neko bi rekao? Mojsije se nigde ne spominje. Ime bi mozda poticalo od Moses/Mosis a takvo ime ima recimo Tutmose, Ahmose...treba obratiti paznju i na seobu naroda, kada je bila velika kretnja stanovnistva u to doba ? Hiksi ? Mozda.

Milice, sta mislis kako da iz Starog Zaveta odvojimo od onog sto se stvarno desilo od onog sto je masta pisca ?

Neka ih, imaju pravo. Oni koriste Stari Zavet kao apsolut. Ja se ne slazem i to je to. To je izraelska skola.
eto, proguglaj malo. videces da ih mnogi stavljaju u isti "kos". i ne budi bezobrazan!

OK, Pricamo.

a daj ti meni neki dokaz da su egipcani voleli da se mesaju sa drugim rasama. hajde molim te.

Naprimer za vreme Sahurea i Unasa zabelezena je velika migracija Azijata u Egipat. Neki su bili vojnici. Naselili su se u Egiptu i prihvatili nacin zivota. :

Zatim imamo veliku seobu takodje iz sirio-palestine za vreme Tetija I

Papirus iz 12te dinastije govori o nekom coveku koji je kapetan odreda azijata. Iz istog perioda nadrgobna stela, dekoracija egipatski tip sa dosta azijskih motiva i formi. Ipak crtez je egipatski. Prihvatali su kulturu, asimilovali se.

Nubijci, Teti I , nadjena autobiografija Nubijca koji opisuje proceduru regrutacije i obuke novih regruta.

A onda izguglaj nubian cemetery gebelein

Sto se tice Jevreja, oni su imali enklavu na ostrvu Elefantina. Imali su hram posvecen Jahveu koji je nesrecno zavrsio greskom jevrejskih svestenika.
Bile su jos enklave Jevreja u Sinaju i Delti.

Grci su takodje imali svoje Enklave, recimo Naukratis, izguglaj.

Kasnije, Karijci, Fenicani.

PS Herodot pominje da je u Memfisu postojala Tirinska cetvrt, Tir je veliki trgovacki grad fenicana. kaze da tamo postoji hram Astarte koja je "strana Afrodita".

Poslednja izmena:
Ma ne bi, veruj.
Milica je bas lepog karaktera, otvorenog uma i jako raspolozena i za salu, a i za edukativnu diskusiju.

Ali, veliki je skeptik radi par nikova ovde, koji samo truju ovaj forum (oziman i rojal), teraju narod da se svadjaju (vole oni to) i da namecu svoje sulude stavove (meni to sve lici na prekomernu upotrebi LSD-a, a prepoznajem simptome)

Vasu prepisku sam sa interesovanjem pratio, i bogme ste me navukliu da ozbiljno guglam.. :)

Ma ne bi, veruj.
Milica je bas lepog karaktera, otvorenog uma i jako raspolozena i za salu, a i za edukativnu diskusiju.

Ali, veliki je skeptik radi par nikova ovde, koji samo truju ovaj forum (oziman i rojal), teraju narod da se svadjaju (vole oni to) i da namecu svoje sulude stavove (meni to sve lici na prekomernu upotrebi LSD-a, a prepoznajem simptome)

Vasu prepisku sam sa interesovanjem pratio, i bogme ste me navukliu da ozbiljno guglam.. :)

Stvar je u tome da ni ja , kao i royal, oziman i ekipa ne verujem (u potpunosti) konvencionalnoj nauci.
Dakle, ja nemam nista protiv stavova koje iznose royal i oziman, mozda se ne slazem sa svim ali pustam da ide prica u smeru naslova teme.

A onda SPAM.

i dalje smatram da su egipcani izuzetno voleli sami sebe i velicali sve sto je egipatsko, da bi tek tako bez ikakve koristi prihvatili neki drugi narod.

Pa to je sad drugaciji stav.
Naravno da su vrsili selekciju ali su pustali sve ljude da se nastane i zive kao zemljoradnici. Egipat, zitnica Rima , je mogao da izdrzi veliku populaciju, ogromnu u to doba. Neki od dosljaka bi se izdgli i napredovali u sluzbi. To je bilo normalno.

ni to ne mora da znaci. mozda deli nalog sa kolegama i one ustanove.:mrgreen:

Cobanko, odgovori na pitanje, kada vredjas na ovaj nacin ispadas jos vise bedna(ako je to ikako moguce :hahaha:)

I ... cobanko ? Nastavljas li diskusiju o Mojsiju i Ramzesu

Toliko si se ovde zaglibila da je prvo Sal morao da te cu...medjutimipak si pozvala i Vraganu u pomoc.
Toliko ti je bilo neprijatno ?

Poslednja izmena:
a gde ja to rekoh da (ne)postoji egipatski dokument o mojsiju???
procitaj post.
i moj i tvoj.
pomoc mi ne treba. dovoljno si malouman da sam sebe pokopas.

Cobanko, ne samo da si neuka vec i lazes.
Ne izvrci moje reci, naravno da ti nista nisi rekla sto je van onog romana. Naravno, zato sto pojma nemas o temi.

Trazila si neki spisak, reference itd.... ja ti kazem da toga nema. Ne mozes naci rad o Mojsiju u egipatskim izvorima jer takvog nema.

Doduse vredi pokusati u Tel Avivu, mozda su "otkrili" nesto novo :mrgreen:

PS Ako ti ne znas da li postoje pisanije o Mojsiju u egipatskim izvorima, sta mislis, na koje se izvore oslanjao onaj pisac kog si citirala ?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back