Moje mišljenje o poreku...

Opiši svoje poreklo

• Srbin slovenskog porekla

• Srbin ilirskog porekla

• Srbin helenskog porekla

• Srbin rimskog porekla

• Srbin keltskog porekla

• Srbin slovenskog porekla

• Srbin ilirskog porekla

• Srbin helenskog porekla

• Srbin rimskog porekla

• Srbin keltskog porekla

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Tvoj pokusaj da ispadnes duhovit redovno se zavrsi time sto demonstriras da si velika neznalica koja po ko zna koji put izbegava odgovore na pitanja. Rekao si da je narod antropoloska kategorija i da je to neki prirodan stav, a ja sam te pitao da definises i jedno i drugo sto se svelo na tvoje uobicajene seljacke doskocice. Sta ti sa jedne uproscene vertikale klan - pleme - narod - nacija smatras za narod, koji su kriterijumi defincije tog pojma, otkad postoje narodi i nacije, itd. i kako nam u odgovorima na ova pitanja mogu pomoci genetika i antropologija?

Poslednja izmena:
vidis da sam stavio "cca" pred brojevima. Znaci, nije rec o nikakvom direktnom istrazivanju vec o konglomeratu vise njih. 10% nedostaje iz ukupne sume a ono je ostavljeno za nenabrojane rasne grupe.

Geneticka istrazivanja se mogu "okaciti macku o rep" jedino ako se provode tendenciozno i maliciozno. U svakom ostalom slucaju u pitanju je idealno sredstvo utvrdjivanja porekla i ne samo porekla vec i rekonstrukcije cele davne istorije.

A to je jedino ako čitavo stanovništvo jedne države da krv, znači neka forma popisa.

Takođe, narodi često zloupotrebljavaju rezultate testiranja, prikažu recimo kao da je su u pitanju Srbi, a nijesu - već žitelji Republike Srbije.

A to je jedino ako čitavo stanovništvo jedne države da krv, znači neka forma popisa.

Takođe, narodi često zloupotrebljavaju rezultate testiranja, prikažu recimo kao da je su u pitanju Srbi, a nijesu - već žitelji Republike Srbije.

Pa ne moraju da bas svi "daju krv". Sasvim dovoljno bi bilo da je to 5-10% populacije i da dobijemo vrlo precizne podatke. Postoje statisticke metode koje mogu da opredele relativnu tacnost rezultata na osnovu testiranog uzorka. Kroz jedno 10-ak godina ce biti formirana dovoljno velika baza DNK analiza koja ce moci da da tacnu sliku o rasprostranjenosti rasnih grupa po regioonima i narodima.
Kada se radi o ovakvim istrazivanjima, vrlo bi vazno bilo uzeti u obzir i geografsi raspored. Nije isto napraviti (na primer) istrazivanje u Vranju, Subotici, Uzicu ili nekom drugom gradu i onda uzorak tog grada predstaviti kao reprezentativu za celi narod. Na zalost, uglavnom smo imali ovakve tipove istrazivanja.

Ovaj zadnji deo si u pravu. Ukoliko govorimo o Srbima kao etnosu, tada nije merodavno zadrzavati se na podacima samo iz Srbije.

Ovde si potpuno u pravu, analize se rade na uzorku nacija ili država. Tako da je to stvar koja se mora uzeti oprezno. S tim u vezi u Albaniji je analizirano celokupno stanovništvo pod nebuloznom pretpostavkom da je u pitanju jedan narod. I zbog toga, onaj podatak o učešću haplogrupe I i R1a može da se odnosi i na etničke Srbe u Albaniji kao i na potomke Srba koji se danas izjašnjavaju kao Albanci , jer je najveća vrednost ovih haplogrupa ustanovljena upravo u Skadarskom regionu.
Što se Srbije tiče, u pitanju su isto žitelji Republike Srbije, da se analiza radila isključivo po etničkom pricipu, rezultati bi bili umanjeni za neki procenat R1a koji nose Mađari, i dobar procenat E3b koji nose Romi,Cincari,Šiptari.... Da se, recimo, analiza radila samo u Prijepolju, Užicu, Čačku, imala bi isti rezultat kao i analiza iz Hercegovine.

Poslednja izmena:
Pa ne moraju da bas svi "daju krv". Sasvim dovoljno bi bilo da je to 5-10% populacije i da dobijemo vrlo precizne podatke. Postoje statisticke metode koje mogu da opredele relativnu tacnost rezultata na osnovu testiranog uzorka. Kroz jedno 10-ak godina ce biti formirana dovoljno velika baza DNK analiza koja ce moci da da tacnu sliku o rasprostranjenosti rasnih grupa po regioonima i narodima.
Kada se radi o ovakvim istrazivanjima, vrlo bi vazno bilo uzeti u obzir i geografsi raspored. Nije isto napraviti (na primer) istrazivanje u Vranju, Subotici, Uzicu ili nekom drugom gradu i onda uzorak tog grada predstaviti kao reprezentativu za celi narod. Na zalost, uglavnom smo imali ovakve tipove istrazivanja.

Ovaj zadnji deo si u pravu. Ukoliko govorimo o Srbima kao etnosu, tada nije merodavno zadrzavati se na podacima samo iz Srbije.
Konkretno, Underhill je u Srbiji radio analizu u kojoj je učešće I2a2 ocenjeno kao 52%, to se nekom nije svidelo pa je sledeće godine urađena druga "analiza", ovog puta samo sa uzorcima iz beogradskog Kliničkog centra, koja je dala podatak o 38% I2a2. (sad imamo za neki procenat manje nego Hrvati, što je , verovatno i bio cilj)

Helensko i rimsko poreklo imaju iste atribute, "kofrđavu" crnu kosu, sastavljene obrve, buljave tamne oči, karakterističan oblik nosa, dolihokefalnost i visinu ispod proseka za centralni Balkan. Ispravljena crna kosa je dodatni "poklon" Džingis Kana (personifikacija, stilska figura).

a kog su porekla Sloveni, Iliri, Heleni (medju njima Ahajci, Jonci, Dorci)...? meni ta istrazivanja deluju krajnje nebulozno
sto se tice kose i obrva, moj tata ima (imao sad je sed) tamnu kovrzavu kosu, nema spojene obrve, bio je medju najvisima u vojsci, oci mu nisu buljave, ali tamne
strucnjace koja je to rasa?

a kog su porekla Sloveni, Iliri, Heleni (medju njima Ahajci, Jonci, Dorci)...? meni ta istrazivanja deluju krajnje nebulozno
sto se tice kose i obrva, moj tata ima (imao sad je sed) tamnu kovrzavu kosu, nema spojene obrve, bio je medju najvisima u vojsci, oci mu nisu buljave, ali tamne
strucnjace koja je to rasa?
Ako te baš interesuje pošalji mi sliku iz profila i anfas i reći ću ti.

Back