Moja prica..

autor teme ce, ako vec nije , doneti odluku o daljem delovanju. nece se ona "izgubiti".
nesto drugo mi je mnogo vise privuklo paznju. nisam do sad primetila da su i Hellen i WW
moderatori. sad neke dame :) kad hoce da napisu svoje misljenje :) kazu , podrzavam ili Hellen ili WW :mrgreen: to mi bas smeta. mnogo nas je pisalo pre WW ali kao da nismo :???: licno sam napisala skoro isto kao jedna ili druga ali , avaj, nisam moderator :mrgreen:
i da se vratim temi , ne podnosim likove kao sto je autor ove teme. to su licemeri par exelans.

Zato sto sve sto je dobro je vec zauzeto a ovo sto je ostalo to nikome ne treba.... ETO ZATO!

:p:p:p
Bas u tvom stilu!
Vecina devojaka danas na vezu gleda drugacije nego npr. moja generacija ( mislim na vecinu u mojoj generaciji, naravno da nikad nisu svi isti). Sve manje je potreban a i pozeljan muskarac kao muz koji ima svoje "lose" dane, dugove, neuspehe na poslu, probdevene noci zbog decije temperature.Skoro nijedna devojka vise i ne pomislja da je muskarac neko kome je potrebna cista odeca, skuvan rucak,podrska cesce nego sto se misli (bez obzira na ravnopravnu raspodelu poslova). Lakse, lepse i zabavnije je imati muskarca tacno onoliko vremena koliko ti je potreban, dolazi lep, cist, nasmejan, potisnuo je sve ono lose u sebi ( to ce rado pokazati kad se vrati kuci), novcanik mu je obicno pun za te susrete. Zabavan je, voli je, prema njemu nema ona obaveze,moze upotrebiti, ostaviti pa i ucenjivati. On to oseca ( barem podsvesno) pa je njegov odnos prema njoj dosta pazljiviji...
Priznacete i nije lose biti sa ozenjenim posebno sto to vise niko i ne posmatra sa sablazni i takve devojke nisu vise na stubu srama.
Postavljacica teme nije bila zadovoljna time, pozelela vise od toga, rizikovala da ostvari cilj i ...Ja joj zelim sve najbolje.

Nemogu da verujem koliko se vec odrzava ova tema...Mislim da je red da mini ostavimo da se sabere i ako je moguce donese svoju odluku(akovec nije ,u sta sumnjam).Hellen sta mislis da preformulises ovu temu u :Kakve to muskarce biramo za brak?ili sa kakvim muskarcima radjamo decu ili neznan vec???:dontunderstand::dontunderstand:

Мислим, ај сад, неко је идиот зато што не жели да абортира јер је проценио да има довољно снаге и љубави да може сам да подиже дете?

Немојте тако...

Мислим, ај сад, неко је идиот зато што не жели да абортира јер је проценио да има довољно снаге и љубави да може сам да подиже дете?

Немојте тако...
Procenila je toliko dobro da ce joj dete rasti bez oca!? Pre ili kasnije ce pozeleti da ima tog coveka pored sebe! Ali nazalost.... Covek vec ima obavezu prema nekom drugom... Borice se sama, muciti, patiti, biti i otac i majka zato sto nije mucnula glavom i videla da za njih nema perspektive!!! Upoznala ga je u maju... Ej.... A uveliko trudna... IDIOT!

autor teme ce, ako vec nije , doneti odluku o daljem delovanju. nece se ona "izgubiti".
nesto drugo mi je mnogo vise privuklo paznju. nisam do sad primetila da su i Hellen i WW
moderatori. sad neke dame :) kad hoce da napisu svoje misljenje :) kazu , podrzavam ili Hellen ili WW :mrgreen: to mi bas smeta. mnogo nas je pisalo pre WW ali kao da nismo :???: licno sam napisala skoro isto kao jedna ili druga ali , avaj, nisam moderator :mrgreen:
i da se vratim temi , ne podnosim likove kao sto je autor ove teme. to su licemeri par exelans.

Ja nisam moderator na ovom forumu:cool:. I da jesam, ne razumem sto to tebi 'bas smeta' sto se ljudi slazu ili ne slazu samnom i kakve to pa veze ima sad sa tobom i tvojim postovima?:eek: Interesantno.
A to sto se ljudi slazu samnom ili sa Hellen (ili ne slazu) i sto nas uzimaju kao 'referentnu vrednost' (nazovimo to grubo tako) a tebe ne, moze biti iz cinjenice da ti imas 226 poruka a mi po nekoliko hiljada, da smo na ovom i drugim forumima godinama i da veliki broj ljudi koji se sa nama slazu ili ne slazu veoma dobro i dugo znamo a i oni znaju nas, da smo nebrojeno puta vodili razlicite diskusije u kojima smo se i slagali i neslagali? Ili mozda sa tim da ljudi koji se samnom 'slazu' po pravilu znaju i cinjenicu da sam - psihijatar? :whistling:
Ja bi se mnogo vise na tvom mestu pozabavila recenicom "Mnogo nas je pisalo pre WW ali kao da nismo" - kao da cinjenica da ljudi reaguju javno na moje misljenje potire i tvoje misljenje i tvoje postojanje na ovom mestu? Cuvaj se toga - opasno je osecati se kao da ne postojis sem ako se ljudi sa tobom slazu ili te javno imenuju i prepoznaju. Meni uopste nije bitno ko se samnom slaze ili ne slaze, moje je da iznesem svoje misljenje da ga branim argumentima: ja i Hellen se znamo godinama, pa se ne slazemo dovoljno cesto oko raznih stvari, sto je dobro i stimulativno za sivu masu (ako svi misle isto, to znaci da niko ne misli!); drago mi je ako se slozimo, ali njeno slaganje ili neslaganje samnom ne utice presudno na moje osecanje da li postojim, sta cu da kazem, kako cu da mislim i sta cu da osecam.

I status moderatora i cinjenicu da imas neki (bilo kakav) status (bilo gde i bilo kad), moras zaraditi - i na forumu, a i u zivotu. Topli pozdrav.

Nemam zahteve za njega,nemam nikakva ocekivanja...Volim ga.Potpuno jednostavno bezuslovno.Da li gresim?

E, izvini, ali meni je ovo stvarno deluje kao dublji problem. U svakom odnosu pa i prema roditeljima/ deci treba da postoje neka ocekivanja. U smislu ocekivanja nekog elementarnog postovanja kriterijuma odnosa - sto znaci da ti nisi tu da budes neko po strani ko se u odnos ukuljucuje samo na nacin i kada to drugoj osobi odgovara.
Njemu ne odgovara da se razvede a potpuno mu odgovara da bude sa dve zene u isto vreme i ima paralelne porodice u kojoj ce tvoja (tacnoje, tvoje dete!) biti druga po vaznosti.
Ako ti hoces ovako sama da se ponasas, tvoj problem. Ali uvlaciti jedan novi zivot od pocetka u ovakvu podelu uloga, predstavu stvarnosti, pravilo da od samog pocetka drugi po redu - ovo je meni strasno.
Ali posto si vec trudna, ne znam kakav savet uopste trazis. Ovde po meni nije pitanje da li si ti pogresila nego da li si u stanju da svoja privatna sra.nja toliko ostavis iza sebe kad pocnes to dete da vaspitavas da mozes da mu ponudis neku drugu sliku stvarnosti gde ljudi nisu krpe da se bacaju okolo i da covek treba i mora da ima zahteve u svom zivotu.

Apsolutno se slazem! Odgovornost je pojedinacna stvar svakog od nas: muskarac je odgovoran prema sebi i detetu koje zacinje, a zena prema sebi i detetu koje zacinje. Ali obzirom da ONA nosi to dete u svom telu, ona je odgovornija prema sebi, svom telu i buducem deteu od muskarca u svakom slucaju!
Ako si protivnik abortusa, onda moras da mislis unapred o tome da kontracepcija moze da zataji, pa da se ne petljas u vanbracne veze iz kojih ce eventualna trudnoca rezultovati automatskom osudom deteta na nemanje oca u samom startu. Price o tome kako moze majka da se zaljubi i kasnije i da drugi muskarac preuzme funkciju oca malo su mi smesne u najmanju ruku, Hellen: ne govorim ja o tome da li ce neko drugi da preuzme tu funkciju (sto je hipoteza, mozda bude neko drugi a isto tako i ne mora, zar ne), niti o moralnom pitanju vanbracne veze, niti o tome da li su deca koja rastu bez oba roditelja manje ili vise srecna od one koja srastu sa dva debila od roditelja. Poalzim od premese da decu prave (ili bi tako trebalo d abude po meni) dvoje odgovornih ljudi, zrelih ljudi, odgovornih prema sebi ali jos vise prema detetu kome treba d aobezbede NORLANE STARTNE uslove za zivot - koji pocinju jos dok je dete intrauterino, nastavljaju se po rodjenju i kroz ceo tok odrastanja i sazrevanja deteta. Govorim iskljucivo o toj vrsti odgovornosti, i o onome sto je psiholoski, emotivni, socijalni standard li ako neko insostira neka to nazove mentalno zdravstvenim stereotipom za zdrav razvoj deteta. Nikakve druge hipoteze me ne zanimaju d ao njima naglabam - sta bi bilo da su roditelji debili, da otac umre, da dodje drugi muskarac pa d ausvoji dete itd. Govorim o ODLUCI, odluci sa PREDUMISLJAJEM, da se automatski, u startu, dete ostavi bez kompletne porodice i normalnog (ako zelite neka se to nazove stereotip, ali ja smatram da je to NORMALNO) i zdravog okruzenja za psiholoski i emotivni razvoj i rast deteta. To je moj stav, dozvoljavam da drugi imaju drugaciji, sa tom razlikom sto aktuelna nauka o upravo tom, zdravom, psihosocijalnoseksualnom razvoju deteta nalaze i zahteva prisustvo OBA zrela i odgovorna roditelja od samog zacetka deteta, emotivno investirana kako u dete tako ijedno u drugo.

Ne, oko toga nismo nikad bile suprotstavljene, jer ja imam predrasudu (priznajem to i vise puta sam to rekla) oko toga da li treba podrzati prokreaciju u homoseksualnim brakovima; naucne studije radjene u tom smislu kazu da je to ok, ja sam rekla sta studije kazu i da ja nisam sigurna da je to ok za dete ali da se prosto nalazim u novoj netradicionalnoj podeli uloga i ne znam sta da mislim tacno o tome.
Mislim da poredje nije adekvatno, prosto se stalno vracam na pricu o odluci sa predumisljajem da se detetu uskrati jedan roditelj (i po broju i po ulozi ako zelis). Naravno da se slazem da sve u zivotu nije idealno. Ovde se radi o zeni koja VEC ima dete od 7 godina koje raste bez oca; sada je napravila i drugo koje ce da raste u rsturenoj porodici s amnogim komplikacijama zbog vanbracnog statusa i pravnog statusa, i emotivnog statusa - ko ima pravo da detetu sa predumisljajem vec u startu oduzme sve to? O tome ja pricam, a ne o moralnosti i nemoralnosti ili homoseksualnim brakovima: govorim o ovom, specificnom, vrlo konkretnom ovde iznetom slucaju.

Aко си на мене циљала, морам да те разочарам, уопште не спадам у ту категорију "шлихтара", напротив, пре сам
"контраш"... Али када неко лепо и целовито срочи нешто на задату тему, што се при том подудара са мојим виђењем ствари, бесмислено ми је да то исто, можда мало другачије "упаковано", поново пишем и у том случају
кажем, да се придружујем и делим исто мишљење са оним ко је то пре мене написао...

Пажљиво сам читала тему од почетка и као што сам већ рекла, било је више лепих размишљања на задату тему,
али кад сам прочитала ове постове WW (горњи у целини, доњи болдовано), закључила сам да су нам мишљења по овом питању идентична.

Шта је ту лоше?

Aко си на мене циљала, морам да те разочарам, уопште не спадам у ту категорију "шлихтара", напротив, пре сам
"контраш"... Али када неко лепо и целовито срочи нешто на задату тему, што се при том подудара са мојим виђењем ствари, бесмислено ми је да то исто, можда мало другачије "упаковано", поново пишем и у том случају
кажем, да се придружујем и делим исто мишљење са оним ко је то пре мене написао...

Пажљиво сам читала тему од почетка и као што сам већ рекла, било је више лепих размишљања на задату тему,
али кад сам прочитала ове постове WW (горњи у целини, доњи болдовано), закључила сам да су нам мишљења по овом питању идентична.

Шта је ту лоше?

duzna sam izvinjenje i tebi i jos po nekom sa ove teme. trebala sam da navedem bas na koga sam mislila . sa ciljem da ostanem po strani brzopleto sam napisala post i rezultat
je komentarisanje likova cije postove nisam videla kao shlihtacke.

duzna sam izvinjenje i tebi i jos po nekom sa ove teme. trebala sam da navedem bas na koga sam mislila . sa ciljem da ostanem po strani brzopleto sam napisala post i rezultat
je komentarisanje likova cije postove nisam videla kao shlihtacke.

Све је у реду, лепо смо се испричале и разјасниле ситуацију.

Da su deca u nepotpunim porodicama izuzetno nesrecna je jedna od vecih neistina ( a i gluposti) koje sam procitala na ovom forumu.
A sta i da se dete rodi u "normalnoj" porodici, ko garantuje da ce porodica takva ostati i do prvog rodjendana?
A ima i takvih oceva cija deca su najsrecnija kada su odsutni iz kuce.
Postoje i majke koje ne samo da ne zasluzuju decu vec im treba zabraniti da ih uopste vidjaju.
Kao da smo svi iz zivota u bajci i ne prihvatamo nista manje od savrsene porodice: otac vredan, posten, autoritet a blag, majka simbol ognjista i dobrote, dvoje dece po mogucnosti decak i devojcica...Nasmejani, srecni...Svasta!
Ako zeli dete, neka radja, sama kaze da covek nista ne obecava ali se raduje.Mozda budu srecniji od vecine nasih "uobicajenih" porodica.

U potpunosti se slažem sa tobom. Meni je to toliko smešno da čujem da su za normalan psiho fizički razvoj deteta potrebna oba roditelja. Ja prva imam ćaleta a ko da ga neam:mrgreen: i pazi normalna sam.a da ne pričam o tome koliko kvalitetnih ljudi poznajem iz brakova razvedenih roditelja..

U potpunosti se slažem sa tobom. Meni je to toliko smešno da čujem da su za normalan psiho fizički razvoj deteta potrebna oba roditelja. Ja prva imam ćaleta a ko da ga neam:mrgreen: i pazi normalna sam.a da ne pričam o tome koliko kvalitetnih ljudi poznajem iz brakova razvedenih roditelja..

Pazi, kako znas da si normalna?
Da li postoje kvalitetni ljudi iz brakova nerazvedenih roditelja? Da, ali ti ih izgleda ne poznajes ili ces se vaditi na zvaku da je to kao irelevantan podatak za ovaj topic. Btw, sta je to kvalitet? Jer kada se pominje pojam rasturena porodica zapravo brak, misli se na odredjene psiholoske probleme koji mogu nastati kod dece. Kako znas da ti "kvalitetni" ljudi koje poznajes nemaju neki bag po pitanju osnovne celije drustva?

Pazi, kako znas da si normalna?
Da li postoje kvalitetni ljudi iz brakova nerazvedenih roditelja? Da, ali ti ih izgleda ne poznajes ili ces se vaditi na zvaku da je to kao irelevantan podatak za ovaj topic. Btw, sta je to kvalitet? Jer kada se pominje pojam rasturena porodica zapravo brak, misli se na odredjene psiholoske probleme koji mogu nastati kod dece. Kako znas da ti "kvalitetni" ljudi koje poznajes nemaju neki bag po pitanju osnovne celije drustva?

Sta je to molim te, "bag po pitanju osnovne celije drustva" ? Kako ti znas da ga imas/nemas?
I zasto mislis da nema normalne dece koja rastu bez oca? Niko ne kaze da nije dobro imati oba roditelja, ali koliko vanbracne dece licno poznajes i kakvi su njihovi "bagovi"?
Ja ih puno poznajem (i sama imam takvo ali je izvanredan, kvalitetan covek, srecan i ispunjen ...) i svi su uzgajani sa puno paznje i dobro vaspitani.

Majke koje same gaje decu zato sto su to same odabrale, odgajaju ih sa mnogo vise paznje i odgovornosti nego one koje se oslanjaju i na tatu... koji mozda postoji ali ima "bag".
|

Sta je to molim te, "bag po pitanju osnovne celije drustva" ? Kako ti znas da ga imas/nemas?
I zasto mislis da nema normalne dece koja rastu bez oca? Niko ne kaze da nije dobro imati oba roditelja, ali koliko vanbracne dece licno poznajes i kakvi su njihovi "bagovi"?
Ja ih puno poznajem (i sama imam takvo ali je izvanredan, kvalitetan covek, srecan i ispunjen ...) i svi su uzgajani sa puno paznje i dobro vaspitani.

Majke koje same gaje decu zato sto su to same odabrale, odgajaju ih sa mnogo vise paznje i odgovornosti nego one koje se oslanjaju i na tatu... koji mozda postoji ali ima "bag".
|

Btw, ko je rekao da ja ovo mislim? I ja nista nisam rekao o majkama koje same uzgajaju decu. Usput drugi bold je isto diskutabilan.

Poslednja izmena:
Kakve zamene teza! I zasto su svi koji su rasli bez jednog roditelja ili imaju decu koja rastu bez jednog roditelja poceli da se brane ko da ih je neko pa prozivao? :shock: I niko nije pominjam da li su deca normalna ili nenormalna, vec sta je neophodno za OPTIMALAN psihofizicki razvoj. Moze se i bez jednog roditelja, naravno. Moze se i bez ruke, ili noge ili sluha - naravno da se moze! Zaboga ljudi! Zasto svi generalizuju temu i izvrcu receno, citaju onako kako im odgovara i projektuju svoje strahove i tripove ovde: radi se o specificnoj temi i specificnoj osobi i specificnoj situaciji i specificnoj odgovornosti/neodgovornosti da se ne jedno vec dvoje dece ostave da rastu bez oca i sa svim posledicama toga (posebno za drugo dete) i emotivnim, i psiholoskim, i pravnim, i materijalnim. Dajte vratite se na temu, ili ce ovo postati poligon za dokazivanje ko je srecniji i normalniji izmedju dece iz razvedenih brakova i dece iz kompletnih porodica, te samohranih roditelja i roditelja iz srecnih brakova!? Uopste to nije tema.

Toliko vec ljudi oko mene je reagovalo na slican ili jos "ostriji" nacin od vecine vas ovde.Da ne kazen da mi se cini da cu biti izopstena iz drustva.Vuci svakog za rukav u ostatku mog zivota i objasnjavati mu...nije ni to resenje...prekinuti trudnocu,kategoricki sam odbijala,a uhvatila sam sebe da sam pocela i o toj mogucnosti da razmisljam.

Toliko vec ljudi oko mene je reagovalo na slican ili jos "ostriji" nacin od vecine vas ovde.Da ne kazen da mi se cini da cu biti izopstena iz drustva.Vuci svakog za rukav u ostatku mog zivota i objasnjavati mu...nije ni to resenje...prekinuti trudnocu,kategoricki sam odbijala,a uhvatila sam sebe da sam pocela i o toj mogucnosti da razmisljam.
Sta je tu je... Napravila si sranje... Tako je kako je... I nemoj da vuces nikaga za rukav... Sta imas od toga?

Ne moras ti nikome nista da objasnjavas,tvoj zivot - tvoje pravo na odluke,i naravno da neces biti "izopstena iz drustva",21 vek je,a i sto narod kaze: "svakoga cuda,tri dana dosta",ali trebalo je da racionalno razmisljas,da stavis "na papir" sta nudis tom detetu u stomaku,a sta mu u startu uskracujes,pa ako ipak ima vise ZA,onda zelim, tebi i tvojoj deci,sve najbolje...

Razvedena sam i imam dete od 7g.Sreli smo se u aprilu,danima smo se dopisivali,a onda konacno i upoznali.I bila bi to prica koja u potpunosti lici ili podseca na druge price,jer je sve bilo manje-vise isto.Rasplamsana strast,price,setnje,razumevanje,podrska...jednostavno kao da nadjete drugu polovinu sebe.
On,osobenjak,namcor,beskrajno sarmantan Bosanac,obrazovan...otac dvoje dece u zajednici sa zenom poslednjih 17god.Nije mi pricao price da je ne voli,da ce je ostaviti,nije je nikada ni pomenuo,ja ne pitam...Znam samo da je starija do mene 15 godina,rekla bih stalozena tolerantna zena,privrzena majka,dobra snaja.Moje misljenje o njoj koje se formiralo,dok sam slusala neke njegove price o njihovim zivotima isprepletanim sa ratovima sa ovih prostora.
Pre izvesnog vremena sam mu saopstila da sam u drugom stanju.Njegova reakcija,u skladu sa novim zivotom koji smo stvorili.Radost.Objasnjenje da ce to dete imati porodicu,da mu detinstvo nece biti lako,svakako drugacije od drugih...Da ce njegova porodica znati za nase dete.Nije bilo velikih obecanja,u stvari nije ih bilo u opste.On ostaje da zivi sa svojom porodicom kao i do sad...Moj zivot ce biti obogacen sa jos jednim detetom.I ja se tome radujem.Nemam zahteve za njega,nemam nikakva ocekivanja...Volim ga.Potpuno jednostavno bezuslovno.Da li gresim?

Ja tako nešto ne bih mogla da prihvatim i na taj način da živim ... deliti čoveka koga volim sa još nekim mi je prosto nezamislivo .... ali, ako tebi to neće smetati i ako misliš da je takva vrsta ljubavi dovoljna za tebe i tvoje dete onda je to OK.

Mislis ne podrzavas? Ni ja ne podrzavam...:thumbdown:
Eto ja mislim isto k'o ti...:ok:(sad si vazna kao Hellen ili WW:mrgreen:)...
Mada mora se priznati da neki clanovi nece da napadaju moderatore kao sto napadaju druge... ali Boze moj... toga ima svugde...:whistling:

Back