Moja mama

Ma ovo je stvarno bolesno! Vidjala sam to milion puta,mada ne u toj meri. Moja drugarica zivi sa roditeljima i u svojih 25godina koga je god decka dovela ( a verujte da su redom svi bili normalni), njeni su je ucenjivali da ce da dobiju infarkt,da piju gomilu lekova i ostale ucene!Cim ostavi decka sve je ok neok vreme, a onda krece akcija-a sta to tebi fali, pa vidis niko te nece, ona sva srecna opet dovede decka u kucu, oni opet skandal!
Sad i ja zivim sa jednom slicno ovakvoj zeni, samo nije mi nista pa ne dam pet para, ako ce da ucenjuje ucenjuje svoje dete, mene ne! Al kad shvati da je nekog unistila bice kasno za kajanje!
Golubice, majku ne mozes promeniti, drzi dobre odnose sa sestrom i ako ti je izuzento stalo do majke i odnosa sa njom, probaj preko sestre da utices na nju, nadjite se sve tri i vidi kako mama reaguje pred njom, nek ti sestra da podrsku, samo ti ona moze pomoci, ako hoce!
Zivi svoj zivot, decka mozda mozes jednog dana upoznati cisto radi nje, nikad ne znas mozda se i ona promeni ako joj se on dopadne, a njega si i ovako pripremila da je ona bezveze, znaci nece se razocarati, a ako te voli, upozace se sa njom tebe radi, ne nje!
Srecno

Draga Golubice,htela sam da Ti cestitam sto si uspela da sebi stvoris normalan zivot i da ocito jesi sposobna i da opstanes-radis,putujes i da ostvaris emotivne odnose-decko je negujuci,bar zvuci.Ljudi koji su te odgajali su ocito investirali lepe stvari u tebe. Moj utisak je da se ti osecas veoma krivom zbog ideje da si majku napustila i manje dobrom jer je sa njom ostala sestra a ne ti.A mama u tu zicu jako dobro udara-verovatno i sama ima reazdirucu krivicu zbog rasturanja porodice.Niste zivele zajedno i ne govorite istim jezikom,a svaka ima svoje rane. Jedan pametan psiholog mi je rekao da neki ljudi i ne znaju da razgovaraju sem uvredljivo i da je to jedini moguci nacin za njih da ostvare kontakt i ma kako izraze emocije. Draga,ogledalo pred sebe -ti si sjajna, zbaci osecaj krivice i pokusaj majku da pogledas mirnim ocima i bez tona. Imaces decu sutra, ako ne ozdravis od mame preneces njima problem. Niko nije samo zao.Mislim.........Kao sto vidis dirljivo veliki broj ljudi,zena rekla bih je potrazilo ovu temu na forumu.Nisi jedina,ako je to iole utesno

mrzelo me da citam sve, vidim da je mama toksicna, kako se to sada kaze. Ako se neko seca "Straha od letenja" Erike Jong, tamo su opisane dve strane iste medalje - mame. Jedna posesivna, grabljiva i daviteljka, druga nezna, pozrtvovana, koja daje podrsku kad zatreba. I to sve u jednom pakovanju.
Naravno, kosmar je mnogo veci kad dobijes samo ovo prvo.
A ono "majka je jedna ma kakva bila" vise mi je apel upucen nesrecnom odraslom detetu da i dalje vuce destabilizatora svog zivota i osecaja sopstvene vrednosti na ledjima.
A posto je mama sve starija, nemocnija itd. detetu i ne preostaje nista drugo nego da, savesno kakvo jeste i verovatno ranjeno nedostatkom ljubavi, i dalje vuce svoj teret, svoju otrovnu maman...

golubica_25:
probala sam ja s njom razgovarati milijun puta,ali to
je nemoguce,ona se ne mjenja,uvjek kaze ona je majka i ona ima pravo meni reci i raditi sve sto hoce,jer me je ona rodila,pa se krene kao smijati kako sam ja iskompleksirana u vezi nje.Par dana poslije,sve je isto.Ja bih vise od svega na svijetu voljela imati normalnu majku,i da smo si prijateljice,ali to ne
mogu postici sama.Ona je egoist koji se sluzi tudjim osjecajima da samo udovolji sebi i sebe uzdigne.
Kad ju postujem ona si da za pravo u sve se mjesti.
Koliko sam ja dobra,toliko me vise vuce za nos.
Nisam pročitala tvoju temu jer je mnogo dugačka, ali na ovo bih ti rekla - ne sekiraj se, to ti je jednostavno nešto što se menja samo od sebe ili se ne menja. Moja je u ovome potpuno identična. Svaki moj pokušaj da joj nešto objasnim propraćen je tvrdnjom da je ja ne POŠTUJEM i da ona, kao majka, MORA DA BUDE U PRAVU. Veruj mi, tim rečima!
Starija sestra me je posavetovala da te stvari pokušam da trpim, na jedno uvo uđe, na drugo izađe... I da što više brinem za svoju ličnu korist. Znam da tu negde nestaje i moral, ponekad nema boljeg rešenja...
Puno pozdrava, ako si još uvek tu da pročitaš... :D

Back