- Poruka
- 21.092
Moja draga Klementina – My Darling Clementine
My Darling Clementine, vestern, SAD, 1946
REŽIJA: John Ford
ULOGE:Henry Fonda,
Victor Mature,
Linda Darnell,
Walter Brennan
SCENARIO:
Samuel G. Engel,
Winston Miller
FOTOGRAFIJA:
Joseph MacDonald
Muzika:
Cyril J. Mockridge
Početkom 1880-ih Wyatt Earp i njegova braća Morgan, Virgil i James, goneći stoku dolaze pred grad Tombstone.
Tamo im pristupaju članovi klana Clanton i ponude otkup stada, ali Earpovi odbiju. Dok najmlađi brat James ostaje
da čuva stoku, ostala braća odlaze u grad i shvate da u njemu niko ne sprovodi zakon i red. Iskoristivši odsustvo
starije braće Earp, Clantoni, otac Ike i njegovi sinovi, napadnu Jamesa, ubiju ga i opljačkaju...
Potreseni Wyatt i braća odluče da ostanu u Tombstoneu ne bi li otkrili počinitelje, pri čemu Wyatt postaje šerif, a
Morgan i Virgil njegovi pomoćnici. U gradu je i opasni revolveraš i zloglasni kockar, alkoholičar Doc Hollyday, s
kojim Wyatt postepeno razvija odnos međusobnog poštovanja. U Tombstone doputuje Docova bivše zaručnica,
Bostonka Clementine Carter, koja privuče Wyattovu pažnu...
"Moja draga Klementina" jedan je od najistaknutijih i najpopularnijih vesterna Johna Forda, a često se smatra i
jednim od najboljih vesterna svih vremena. Oslanja se na biografiju legendarnog Wyatta Earpa koju je u dve
odvojene knjige (od kojih se druga zove "Moja draga Klementina", a za nju je Ford kupio filmska prava) napisao
Stuart Lake, naročito romantizujući Earpov život. Ustvari, tek zahvaljujući toj knjizi i Fordovom filmu čuveni
obračun kod O.K. korala dobio je mitski status, iako se u stvarnosti radilo o minornom i vrlo kratkotrajnom događaju
(ni kod Forda on doduše ne traje dugo, posebno u poređenju s kasnijim filmskim prikazivanjima tog incidenta).
"Moja draga Klementina"često se spominje i kao najromantičniji autorov rad, prvenstveno zbog lirskog pretakanja
pojedinih scena i lika Doca Hollydaya kao prokletnika u romantičarskoj tradiciji. Film je takođe obeležen i kao
neoekspresionistički zbog vizualnog stila s izraženim kontrastima svetla i tame.
Kao i "Poštanske kočije", veliki deo radnje snimljen je u Dolini spomenika na granici Arizone i Utaha, a kao i taj film,
i "Moja draga Klementina" je imala svoje mnoge čuvene fanove. Dok su veliki poklonici "Poštanske kočije" bili, između
ostalih, Orson Welles i John Carpenter, "Moju dragu Klementinu" kao svoj najdraži vestern istakao je Sam Peckinpah,
dok ga je Hayao Miyazaki svrstao u svojih deset omiljenih filmova svih vremena.
Godine 1991. "Moja draga Klementina" uvrštena je u Nacionalni filmski registar Kongresne biblioteke kao delo od
posebnog kulturnog, istorijskog ili estetskog značaja.
Original trejler: