"Moja draga Klementina" - filmsko blago koje (ni)smo gledali

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
21.092

Moja draga Klementina – My Darling Clementine​

Screenshot_53.png

My Darling Clementine, vestern, SAD, 1946​

REŽIJA: John Ford​

ULOGE:
Henry Fonda,
Victor Mature,
Linda Darnell,
Walter Brennan

SCENARIO:
Samuel G. Engel,
Winston Miller

FOTOGRAFIJA:
Joseph MacDonald

Muzika:
Cyril J. Mockridge

Početkom 1880-ih Wyatt Earp i njegova braća Morgan, Virgil i James, goneći stoku dolaze pred grad Tombstone.
Tamo im pristupaju članovi klana Clanton i ponude otkup stada, ali Earpovi odbiju. Dok najmlađi brat James ostaje
da čuva stoku, ostala braća odlaze u grad i shvate da u njemu niko ne sprovodi zakon i red. Iskoristivši odsustvo
starije braće Earp, Clantoni, otac Ike i njegovi sinovi, napadnu Jamesa, ubiju ga i opljačkaju...

Potreseni Wyatt i braća odluče da ostanu u Tombstoneu ne bi li otkrili počinitelje, pri čemu Wyatt postaje šerif, a
Morgan i Virgil njegovi pomoćnici. U gradu je i opasni revolveraš i zloglasni kockar, alkoholičar Doc Hollyday, s
kojim Wyatt postepeno razvija odnos međusobnog poštovanja. U Tombstone doputuje Docova bivše zaručnica,
Bostonka Clementine Carter, koja privuče Wyattovu pažnu...

Screenshot_56.png

"Moja draga Klementina" jedan je od najistaknutijih i najpopularnijih vesterna Johna Forda, a često se smatra i
jednim od najboljih vesterna svih vremena. Oslanja se na biografiju legendarnog Wyatta Earpa koju je u dve
odvojene knjige (od kojih se druga zove "Moja draga Klementina", a za nju je Ford kupio filmska prava) napisao
Stuart Lake, naročito romantizujući Earpov život. Ustvari, tek zahvaljujući toj knjizi i Fordovom filmu čuveni
obračun kod O.K. korala dobio je mitski status, iako se u stvarnosti radilo o minornom i vrlo kratkotrajnom događaju
(ni kod Forda on doduše ne traje dugo, posebno u poređenju s kasnijim filmskim prikazivanjima tog incidenta).

Screenshot_62.png

"Moja draga Klementina"često se spominje i kao najromantičniji autorov rad, prvenstveno zbog lirskog pretakanja
pojedinih scena i lika Doca Hollydaya kao prokletnika u romantičarskoj tradiciji. Film je takođe obeležen i kao
neoekspresionistički zbog vizualnog stila s izraženim kontrastima svetla i tame.

Screenshot_63.png

Kao i "Poštanske kočije", veliki deo radnje snimljen je u Dolini spomenika na granici Arizone i Utaha, a kao i taj film,
i "Moja draga Klementina" je imala svoje mnoge čuvene fanove. Dok su veliki poklonici "Poštanske kočije" bili, između
ostalih, Orson Welles i John Carpenter, "Moju dragu Klementinu" kao svoj najdraži vestern istakao je Sam Peckinpah,
dok ga je Hayao Miyazaki svrstao u svojih deset omiljenih filmova svih vremena.

Godine 1991. "Moja draga Klementina" uvrštena je u Nacionalni filmski registar Kongresne biblioteke kao delo od
posebnog kulturnog, istorijskog ili estetskog značaja.

Original trejler:

Имена Док Холидеј и Вајат Ерп мени враћају у сећање такозване ”писане романе”, веома популарне у СФРЈ осамдесетих година. Евоцирају ми успомене из ЈНА, за време сваке смене на стражи која је трајала два сата, читао сам по један такав роман. За цео војни рок сам прочитао озбиљну количину, чак сам се јављао добровољно за стражу. :D

dok_holidej.jpg

Имена Док Холидеј и Вајат Ерп мени враћају у сећање такозване ”писане романе”, веома популарне у СФРЈ осамдесетих година. Евоцирају ми успомене из ЈНА, за време сваке смене на стражи која је трајала два сата, читао сам по један такав роман. За цео војни рок сам прочитао озбиљну количину, чак сам се јављао добровољно за стражу. :D

Pogledajte prilog 1708881
Dok Holidej i danas izlazi. Ja čitao na moru :D

Back