Moj Ubuntu... (Tips&Tricks)

Ok.. ajmo ovako..

bekapuješ trenutni fstab, za svaki slučaj:
Kod:
sudo cp /etc/fstab /etc/fstab.bak

zatim ga otvoriš kao root:
Kod:
gksu gedit /etc/fstab

i na kraju fajla dodaj ove dve linije:
Kod:
# /dev/sda3
UUID=6d7723be-b94d-4996-9d1b-ebfebf38d901 /media/data           ext4    defaults        0       2
Na kraju fajla napravi jedan prazan red (stisni enter na kraju). Ranije je moralo tako, ne znam da li još uvek, ali ne škodi..

Inače, nije mi jasno zašto imaš dve swap particije, ali nema veze..

posle toga, u terminalu kucaj sledeće:
Kod:
sudo mkdir /media/data
Kod:
sudo umount /dev/sda3
Kod:
sudo mount -a

Posle toga proveri da li možeš da pišeš po particiji (a trebalo bi da možeš).
jooooj ovo neradi
pomagajte
mogu da stavljam fajlove u home folder ali kad udjem u particiju opcija create new folder nije dostupna
ni fajlove nisam mogao da premestam
ovoga nije bilo pre ali kad sam uradio reinstall u instalaci gde je korak sa particijama ja sam stavio za obe ext4 pa nesto naj i filesystem ali tamo je bilo polje gde pise mount point i ja to nisam popunio
da li postoji jos neki nacin za ovo
hvala

Stefane, prilikom reinstalacije moraces ponovo da snimis sve potrebne programe. Ja sam problem smornog instaliranja programa resio tako sto sam u jednom tekstualnom dokumentu sacuvao kod:

Kod:
sudo apt-get install samba libdvdread4 ubuntu-restricted-extras simple-ccsm istanbul cheese gbrainy gufw vlc vlc-plugin-* mozilla-plugin-vlc emesene k3b checkgmail

Tim jednim kodom instaliram sve potrebne programe. A sto se tice podesavanja (pozadina, izgled panela i ubuntu menija...), prilikom instalacije ubuntu-a odvojio sam home particiju od sistemske, tako da mi je ostalo sve sto se nalazi u home.

Dobrodosao Gondore :)
28. aprila izlazi najnoviji ubuntu (10.04) tako da bi bilo najbolje da sacekas jos malo i snimis tu verziju. Instalacija se nece razlikovati od instalacije koju sam opisao u temi "Tutorijali". Pogledaj i ovo uputstvo koje sam napravio (nije konacna verzija).

Poslednja izmena:
Stefane, prilikom reinstalacije moraces ponovo da snimis sve potrebne programe. Ja sam problem smornog instaliranja programa resio tako sto sam u jednom tekstualnom dokumentu sacuvao kod:

Kod:
sudo apt-get install samba libdvdread4 ubuntu-restricted-extras simple-ccsm istanbul cheese gbrainy gufw vlc vlc-plugin-* mozilla-plugin-vlc emesene k3b checkgmail

Tim jednim kodom instaliram sve potrebne programe. A sto se tice podesavanja (pozadina, izgled panela i ubuntu menija...), prilikom instalacije ubuntu-a odvojio sam home particiju od sistemske, tako da mi je ostalo sve sto se nalazi u home.

joooooooooj ja imam home folder u sistemskoj partici

kako da stavim u zasebnu

kako ide bese ona komanda da neki folder nije vise sakriven
npr u folderu home je sakriven folder blablabla i sta kucam u terminal da taj folder vise nebude sakriven
jer mom drugu se sakrio folder sa muzikom pa se nervira

Зар ти није једноставније да у "разгледачу датотека" означиш Преглед>прикажи скривене датотеке те провериш где је тај скривени фолдер? Ако баш не можеш да се снађеш у тој гомили фолдера и фајлова а ти укључи претрагу....

Demand for Ubuntu CDs is very high, and we're trying to ensure that we have enough CDs for those who really need one. We've noticed that you've already received CDs of several previous Ubuntu releases. You can help us ensure the continued availability of Ubuntu CDs by
upgrading to the new release without a CD
downloading your own CD for free
becoming an Ubuntu member by contributing to Ubuntu, and thereby becoming eligible for more CDs
Thanks for your support of Ubuntu!

:sad2::rida:

imam jedno pitanje naravno ubuntu 10.04
u direktorijumu /home/user/Desktop/software se nalazi oko 10 deb paketa
e sad ja hocu u terminalu da sa dpkg instaliram sve pakete iz tog foldera a da ne navodim svaki pojedinacno

i kako da znam koje su zavisnosti za neki softver npr audacious a da ga imam vec instaliranog zato sto drugu treba da dam deb pakete sa neta jer on nema net

Back