Mohačka bitka

• Začetnik teme Začetnik teme yokai
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

yokai

Elita
Poruka
15.332
Mohačka bitka između Ugarske i Osmanskog carstva predvođenog Sulejmanom Veličanstvenim, jednom od najvećih osmanskih vladara. Odigrala se 29. avgusta 1526. Mađari su imali oko 26000 ljudi (8000 konjanika), dok su Turci imali između 50 i 65000 vojnika + 300 topova, koji su, izgleda, bili odlučujući, pošto je na početku bitke poginuli oko 14000 (!) mađarskih vojnika od posledica artiljerijskih udara. Osmanlije su odnele pobedu i nastavile širenje ka zapadnoj Evropi.
Ova bitka je meni vrlo zanimljiva jer je Mađari shvataju kao što mi shvatamo Kosovski boj. Tada je poginulo celu ugarsko plemstvo, kao i nama...
Konstruktivni komentari poželjni. :hvala:

Posle poraza Ugarsje vojske, Hrvati priznaju za svoga kralja Habzburžane - kralja Ferdinada 1527 godine. Tada su prvi put nacrtali hahovnicu.
Inače bi Turci i dalje napredovali, da nije došlo u Anadoliji do pobune šiita, koji su mjesto Muhameda priznali Isa.
Onda su povukli pola vojske nazad u Tursku da brane proroka Muhameda od Ise. ha ha
To je spasilo Beč.

Poslednja izmena:
Mohačka bitka između Ugarske i Osmanskog carstva predvođenog Sulejmanom Veličanstvenim, jednom od najvećih osmanskih vladara. Odigrala se 29. avgusta 1526. Mađari su imali oko 26000 ljudi (8000 konjanika), dok su Turci imali između 50 i 65000 vojnika + 300 topova, koji su, izgleda, bili odlučujući, pošto je na početku bitke poginuli oko 14000 (!) mađarskih vojnika od posledica artiljerijskih udara. Osmanlije su odnele pobedu i nastavile širenje ka zapadnoj Evropi.
Ova bitka je meni vrlo zanimljiva jer je Mađari shvataju kao što mi shvatamo Kosovski boj. Tada je poginulo celu ugarsko plemstvo, kao i nama...
Konstruktivni komentari poželjni. :hvala:

Otprilike su i tvrdnje da su na Kosovu bile slične brojke, što je meni prepuno. Mislim da je Mohačka bitka definitivno bila većih razmera neko Kosovska...:think:

Na Kosovu je bilo oko 12000 srpskih i 25-40000 turskih... Ipak je manje nego na Mohaču...
A da je većih razmera - i ja se slažem. I Marička bitka je većih razmera tj. bitnija nego Kosovska.

Posle poraza Ugarsje vojske, Hrvati priznaju za svoga kralja Habzburžane - kralja Ferdinada 1527 godine. Tada su prvi put nacrtali hahovnicu.
Inače bi Turci i dalje napredovali, da nije došlo u Anadoliji do pobune šiita, koji su mjesto Muhameda priznali Isa.
Onda su povukli pola vojske nazad u Tursku da brane proroka Muhameda od Ise. ha ha
To je spasilo Beč.

Нема шта да Хрвати признају Хабзбурге, сем чисто формалности ради - Хрватска је тада део мађарске круне, ако Мађари признају неког, признали су га и за Хрвате. Али воле они да дрве о "Хрватско-Угарској унији". К`о да ми за владавину кнеза Милоша, Михајла, Александра и Милана кажемо "Српско-Турска унија", на шта, у оносу на Хрвате, имамо, рекао бих, веће право, јер смо имали и већу самоуправу. :hahaha:

Poslednja izmena:

Kolega, uključio bih se u raspravu, ako dozvolite. :)

Petar Tomac, u svojoj knjizi Kosovska bitka, procenjuje da je na srpskoj strani bilo oko 25 hiljada vojnika.
'' Nije mnogo verovatno da je Lazar pri krajnjem naprezanju mogao dići sa svojih poseda više ljudi no što je prikupio Dečanski 1330. protiv Bugara i Vizantinaca. Imam pri tome u vidu da je njegova teritorija bila manja i da se stanovništvo nije moglo znatno povećati, s obzirom na katastrofalne epidemije kuge koje su harale u međuvremenu. Dakle svega 15 000. Po istom merilu Vuk Branković je mogao prikupiti oko 5000. Vlatko Vuković nije doveo više od 5000, s obzirom na to da je Tvrtko bio angažovan u ratu sa Mađarima... U broj Bosanaca uračunao sam i nekoliko stotina Hrvata pod Ivanom Horvatom. U svemui, dakle, na srpskoj strani oko 25 000, a oni koji smatraju da su na Kosovu bili i Zećani neka dodaju 2000 do 3000.''

A snaga Turske vojske sa procenjuje na 50 do 60 hiljada.

Ајмо, шта мислите колико је Срба учествовало у Мохачкој бици, на обе стране? (не ово нису провокације Блајбингерове сорте, већ стварно питам)
Је ли Јован Ненад био у турској војној служби пре дизања свог устанка - јер после Мохачке битке, ко је други могао располагати толиком силом?

Ајмо, шта мислите колико је Срба учествовало у Мохачкој бици, на обе стране? (не ово нису провокације Блајбингерове сорте, већ стварно питам)
Је ли Јован Ненад био у турској војној служби пре дизања свог устанка - јер после Мохачке битке, ко је други могао располагати толиком силом?

Појма немам, али реално би могло бити да је Јован Ненад био на страни Турака. Ипак је показао да располаже касније завидном војном силом, која је била у стању да шамара војску Ивана Запоље.

Сигурно је било доста Срба на страни Угарске, ипак је ту постојао континуитет од неких 100 година заједничке борбе против Турака. Змај Огњени Вук је најилустративнији примјер те борбе.Опет Турци су итекако знали да се служе Србима, којима су у периоду највеће османске славе давали значајне повластице, посебно у времену Сулејмана Величанственог који је и предводио Османску силу у Мохачкој бици.

Мада, можда је Јован Ненад био на страни Угара па се повукао и онда искористио ситуацију :)

Читао сам негде(чини ми се да је неки Млечанин писао) да је сваки санџак имао да да око 1000-1500 коњаника за рат.

To je spasilo Beč.

Ma to je njihova bajka, k'o da ih je ko pitao... isto kao i za pacta conventa! :)

Na Kosovu je bilo oko 12000 srpskih i 25-40000 turskih... Ipak je manje nego na Mohaču...
A da je većih razmera - i ja se slažem. I Marička bitka je većih razmera tj. bitnija nego Kosovska.

Ja sam negdje pročitao da se pretpostavlja da je srpska vojska na Kosovu 1389. imala oko 20 000 ljudi, a Turci oko 30 000...

Je li misliš na pravoslavne ili muslimanske Srbe kod Osmanlija? :)

Znači pored ovih i katolike, protestante i ostale, kao i ateiste (što rek'o jedan moj zemljak :) )...

Moje mišljenje je da je bio znatan broj Srba i na jednoj i na drugoj strani... mada na turskoj vjerovatno više ( i pravoslavnih i muslimanskih :) )

Па протестаната тада још нема на нашим просторима, Лутер је тек коју годину пре битке закуцао 95 теза ;)

Нема шта да Хрвати признају Хабзбурге, сем чисто формалности ради - Хрватска је тада део мађарске круне, ако Мађари признају неког, признали су га и за Хрвате. Али воле они да дрве о "Хрватско-Угарској унији". Ко да ми за владавину кнеза Милоша, Михајла, Александра и Милана кажемо "Српско-Турска унија", на шта, у оносу на Хрвате, имамо рекао бих веће право, јер смо имали ивећу самоуправу. :hahaha:

S vremena na vrijeme otvorim ovaj forum, i uvjek se iznenadim količinom neznanja koju ovdje sretnem....

No, očekivati ozbiljnost od foruma koji sadrži teme od erotike do sporta preko povijesti, filozofije i hortikulture bilo bi previše. Ipak, za zainteresirane nekoliko osnovnih podataka:

http://hr.wikipedia.org/wiki/Cetinski_sabor

http://www.cetingrad.org/Sabor.htm

Usporediti to sa tuskom vladavinom nad Srbijom je više od neznanja.

Napadi na Hrvatsku su se neprekidno vodili od strana Turaka nije bosanski Musliman iso da gasi pozare tamo po Anatoliji.

Moracanin odkud ti ideja da Siiti ne veruju u Mohamed kod njih samo i Ali muskarac njegove cerke Ajse jednu vaznu ulogu.

Back