Mogucnost gradjanskog rata (seljacke bune) u Srbiji ?

Da li ce u Srbiji doci do nemira ?

• Gradjanski rat...

• Seljacka buna...

• Vojni puc...

• Demonstracije protiv vlasti...

• Nista, ovako nam je dobro...

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
ne mislim da ce bidne buna pod dahije al ce bidne nesto u smislu srbi protiv kvazisrbi.
ja prvi ne prihvatam da mi zemlju vode stranci da o sudbinu moje dece odlucuju doseljenici i izbeglice da placam porezi od koji se ne gradi drzava vec se pravu privatna bogastva kojekakvog djetica il jarana koji nam vodu srpsku politiku. i ocu bre da u svaki deo grada idem i da govorim svoj maternji ekavski a ne da zaobilazim neki getoi i srce sumadije samo zato sto ne znam ijekavicu i jekavicu.
daklem bice rat al etnicki a ne politicki verski nacionalni il socijalna revolucija.
u zadnje decenije smo uvek imali bas ovaki ratovi samo zato sto nismo znali da nam zlo dolazi iznutra pa smo zato optuzivali komunisti ustase cetnici muslimani siptari amerikanci i sta ja znam koga jos.

Ovo k'o 1870 i Timočka buna, valjda smo napredovali od tog vremena... ili nismo...

Timočka buna je izbila sredinom oktobra 1883. skoro istovremeno u boljevačkom srezu u crnorečkom okrugu i u banjskom srezu aleksinačkog okruga, u vreme najveće zategnutosti odnosa između Radikalne stranke , koja je na izborima dobila izrazitu većinu glasova i kralja Milana. Kralj je podržavao konzervativni politički kurs i zato nije pristajao da joj poveri obrazovanje vlade, već je na čelo vlade doveo Nikolu Hristića.

Povod za bunu bilo je odbijanje vojnih obveznika, većinom seljaka, da državnim komisijama predaju stare puške, dok su nove, savremenije, trebale da budu čuvane u državnim magacinima. Na samom početku činili su to bez otpora, ali je ubrzo pod dejstvom radikalske agitacije, više sela odbilo je da na to pristane. Neka koja su to već učinila , tražila su da im se puške vrate.

Buna se najpre proširila u boljevačkom srezu i njegovom sreskom mestu, a zatim u Knjaževcu, gde su dejstvovale njene glavne vođe Marinko Ivković, sveštenik, odnosno Aleksa Stanojević, opštinski pisar, oba radikalski narodni poslanici.

Znači strašno, radikali su stvarno... no comment. :(

Back