Moderna i savremena arhitektura

Meliot

Elita
Poruka
16.802
U ovoj temi kolege forumaši mogu izbacivati objekte moderne i savremene arhitekture. Znam da će se neko smejati naslovu ,,moderna i savremena" arhitektura, ali sam hteo da ovim naslovom obuhvatim arhitektonske objekte od pronalaska armiranog betona pa do danas, kada se arhitektura oslobodila masivnog sistema gradnje opekom i kada je nastala revolucija o gradnje objekata od armiranog betona i čelika.

Gledajte kada izbacite sliku bar da navedete naziv objekta i arhitektu ili arhitektinski biro koji je projektovao taj objekat, pa ako nekoga interesuje da može da na internetu pročita malo više o tome. Ako ne možetr naći arhitektu bar navedite naziv objekta ako ništa drugo.
 
Naciinalni stadion u Pekingu izgrađen je za potrebe Olimpijskih igara u glavnom gradu NR Kine Pekingu 2008. godine. Predstavlja remek delo savremene arhitekture, odiše elegancijom i skladnošću. Naziva se ,,Ptičije gnezdo" jer su arhitekte pronašle inspiraciju u prirodi na mestu gde se gnezde ptice.

Nacionalni stadion u Pekingu, NR Kina
800px-Beijing_national_stadium.jpg

9e0ce6c204e89ceb1d9f8d4a5c4c9cf1.jpg

beijing-olympic-china-national-stadium-the-birds-nest-B0W6M2.jpg

beijing-national-stadium_1577431411.jpg

maxresdefault.jpg
 
Lahta centar (Lakhta Center) je poslovni neboder u Sant Petersburgu u Rusiji. Sa svoja 462 metara najviša je zgrada u Evropi ispred Istočne kule federacije (Federation Tower: East Tower) u Moskvi (373.7 m). Stanovnici Sant Petersburga mogu da se pohvale da imaju višu zgradu od svojih komšija iz Moskve. Ovo kažem jer je poznat rivalitet između ova dva najveća grada u Rusiji.

Лахта_центр_2021.jpg

46783-LAKHTACENTER_0.jpg
 
Kula federacije (Fedation Tower) u Moskvi je objekat koji se sastoji od dve kule. Istočna kula (East Tower) druga je najviša zgrada u Evropi sa svojih 373.3 metara. Rusija može da se pohvali da za sada drži prva pet mesta najviših objekata u Evropi. Što je za svaku pohvalu. Bravo za Rusiju i građane Rusije.

Federation_Tower_in_July_2016.jpg
 
Svetski trgovinski centar 1 (World Trade Center One) u Nju Jorku je neboder izgrađen nakon rušenja Kula Bliznakinja u tragičnom terorističkom napadu 11. septembra 2001. Na mestu gde su se nalazile Kule Bliznakinje ostale su dve rupe koje predstavljaju sećanje na srušene zgrade i poginule civile. Te dve rupe čine 9/11 Memorijalni centar. Neboder je visok 417 metara do najviše ivice objekta, a zajedno sa antenom visok je 541.3 metara.

Nekadašnje Kule Bliznakinje
Twin_Towers-NYC.jpg


Memorijalni centar 9/11
New_York_-_National_September_11_Memorial_South_Pool_-_April_2012_-_9693C.jpg


Nova zgrada Svetskog trgovinskog centra 1
800px-New_York_(33224081040).jpg
 
Zapadna kapija Beograda je stambeno-poslovna zgrada u glavnom gradu Srbije. Tipičan je predstavnik arhitektonskog pravca koji se razvio u bivšim socijalističkim zemljama i naziva se konstruktivizam. Odlikuju ga betonske fasade i fasade sa opekom. Sagrađena je 1980. godine i arhitekta je Mihajlo Mitrović.

1024px-Jugotours_Beograd_Dec_2003.jpg


Novi_Beograd_-_West_Gate_02.jpg
 
Poslednja izmena:
Ajfelova kula (franc. Tour Eiffel) je metalni toranj sagrađen na marsovim poljima u Parizu u Francuskoj. Predstavlja pravo remek delo primene čeličnih rešetkastih nosača. Sagrađen je 1889. godine kao eksponat za Svetsku izložbu povodom stogodišnjice Francuske revolucije. Arhitekta je Gistav Ajfel po kome i nosi naziv.

800px-Tour_Eiffel_Wikimedia_Commons_(cropped).jpg

vue_depuisjardins_webbanner_3 (1).jpg
 

Back
Top