Moče, prženice, pofezne na sto načina

proka

Legenda
Poruka
57.100
Moče, prženice, pofezne na sto načina

magično jelo od starog hleba, jaja, mleka i malo soli.


Ako se zateknete u Banatu, možete da dobijete samo kvašenice ili moče, u Bačkoj su pofezne ili bundaš kenjer, u Sremu zavijače, u Mačvi rutavci, na jugu Srbije ribanjke.

Ako skoknete do Hrvatske, tamo ćete jesti pohani kruh, popečke od kruha ili u Slavoniji trambave mašćenke.

Da ne idemo dalje po komšiluku... U Americi bi svuda trebalo da dobijete prženice, ako tražite francuski tost. Ali, kako ih zovu u Francuskoj? Pa tamo prženice imaju sasvim novo ime pain perdu, u prevodu izgubljeni hleb.

Izraz francuski tost prema Oksfordovom rečniku koristi u Evropi još od XVII veka, a prvi put je upotrebljena 1660. godine uz preporuku da se jedu natopljene crnim ili nekom drugom vrstom vina.

Kada Englez kaže “poor Knights of Windsor” misli na prženice sa džemom. Ljubitelji slatkih prženica su i Kanađani, koji ih jedu sa javorovim sirupom.

Škoti su za klasičnu verziju sa kobasicama, a Indijici ih jedu sa ljutom papričicom i iseckanim lukom. U Mijanmaru ih zovu Bombajski hleb.

Recept je jednostavan. Bajati hleb isečete na kriške i umočite u mešavinu umućenih jaja, malo mleka i soli. Pržite na tiganju u vrelom ulju. Sve ostalo prepušteno je vašoj mašti.

Poreklo ovog komplikovanog recepta nije poznato, ali se jedna verzija pojavljuje u rimskom kuvaru iz IV veka. U tom receptu nema jaja. Piše samo da bajati hleb možete da umočite u mleko i prepečete, i on opet postaje ukusan. Postoji i recept iz srednjeg veka “Pan Dulcis”. U njemu piše da se hleb potopi u mleko, proprži u ulju, uvalja u med i posluži.

1592556100877.png


koliko ih volite i kako ih pravite?? :D
 
Pravim ih za sebe i za druge na dva razlicita nacina...
Za druge sa malo jaja, a onda ubacis mleko i ne koristis mnogo presusen hleb....tako vole drugi, ne zbog cicijasenja..
A za mene volim dobro isusen hleb, narezem ga pre na srednje tanke komade, i stoje par sati naslagani.
Umutim jaja, ubacim unutra sitan origano da se sareni, umocim, ne cedim ali ocedjujem bacim u tiganj, vrlo malo ulja u njemu , srednja temperatura, obavezno poklopac..., posle nekoliko minuta okrenem na drugu stranu , obicno po zvuku znam, a dok radim na kompu cujem iz druge prostorije...

Ne insistiram na blago zagorelom, kao na slici. To mi je nebitno kod przenog hleba...Bitno mi je da hleb ne bude zavijan, tj da bude homogen a ne strudla, bitno je da bude srednje ili vise suv, ako je los hleb.
Ne volim koriscenje maslinovog ulja i morske soli kao u kaficima sto to prave, ali sam probao i znam da se ove tetkice iz prve smene loze na to...

Prilog, moze solo, moze sirko , moze sir, moze kajmak, moze kajmak i paradajs, moze suvo meso,
 
Ni ja nikad čuo da neko brašno stavlja u prženice, pa šta je hleb nego brašno :p

jaja,mleko,so,biber i ponekad malo belog luka u prahu

volim sa fetom i paradajzom, ili krem sirom i jogurtom

Inače French toast je slatka varijanta, pravi se sa vanilom i cimetom i sipaju slatke sirupe preko. Nikada to ne naručuj ako poželiš "naše" prženice :lol:
Masa naših fensi kafića koji imaju i neku snack ponudu je takođe stavila u jelovnik kao "francuske prženice" za razliku od "domaćih prženica"...čisto da se ne zalećete...nije isto ;)
 
Ja koristim przenice u malo drugacijim situacijama, npr kad mi je hleb zilav..
To je vrlo cesta situacija, ne znam zasto..
Ali kao da zvaces krpu ili gumu...
Kora ume da bude bas zilava...
Tada pretvaranje hleba u przenice ali nasuve, daje dobar rezultat...
To se setih sad posto od tri kupljena hleba, jedan je normalan, a dva su zilava zestoko..pa ce otici verovatno u przenice....
 
Svi OBOŽAVAMO PRŽENICE, a GARANTOVANO pravite OVU KLJUČNU GREŠKU kada ih pripremate: Samo uz OVAJ TRIK će uvek ispasti SAVRŠENO!



Prženice su rado viđen gost na trpezama u Srbiji, a ovaj jednostavan i jeftin specijalitet je zaista dragocen - priprema se brzo i može se jesti na desetinu načina.

Prženice

Savršene prženice su hrskave na ivicama, a nežne i mekane u sredini, ne treba da budu previše masne, ali ni suve, a takođe nije dozvoljeno da budu pregorele ili nedovoljno pečene... No, sasvim sigurno vam nikada nije pošlo za rukom da dobijete baš takve - bez ijednog navedenog kiksa!
Možda vas zanima...

A stvar je samo u pažljivoj pripremi, strpljenju i trikovima iskusnih majstora, koje vam sada i donosimo. Dakle, ako su va prženice gnjecave, zagorale ili pak "žive", evo gde grešite i kako to da popravite.


Sečete hleb isuviše tanko

Ako su kriške suviše tanke, hleb može lako da se raspadne jer je smesa od jaja "teška". Kriške bi trebalo da budu debele oko santimetar i po.

Koristite svež hleb

Uvek je bolje koristiti hleb koji je odstojao bar jedan dan.

Pržite ih na maslacu

Maslac gori na visokim temperaturama, pa je daleko bolje ipak koristiti biljno ulje.


Ne koristite mleko

Premda ovo kod nas nije uobičajena praksa, prženice ipak budu mnogo ukusnije kada se u smesu sa jajima doda i mleko, i to punomasno!

Stavljate previše jaja

Neka okvirna formula za pripremu smese od jaje jeste da na dve kriške hleba treba iskoristiti četvrtinu šoljice mleka i jedno jaje.

Zaboravljate začine

Prstohvat kima, bibera ili malo parmezana u smesi učiniće obične prženice "remek delom", a ako volite slatku varijantu neka to budu cimet, vanila ili šećer u prahu.

Nestrpljivi ste

Ulje mora da bude vruće kako prženice ne bi upile previše masnoće. Pecite ih na srednje jakoj vatri po nekoliko minuta sa svake strane.
 

Back
Top