Mocart i vedrina duha

Моцартов концерт за Хорну и оркестар 1

Oва композиција, као и свака друга Моцартова, говори сама за себе, коментар није потребан; али, оно што је занимљиво јесте како је Моцарт заправо стварао ову, а вероватно и већину својих композиција, осим можда Реквијема;

Испод нота, дуж целе композиције, додао је оваква "упуства", како би зезао извођача хорнисту, то јест у овом случају свог пријатеља:

For you, Mr. Donkey—Come on—quick—get on with it—like a good fellow—be brave—Are you finished yet?—for you—beast—oh what a dissonance—Oh!—Woe is me!!—Well done, poor chap—oh, pain in the balls!—Oh God, how fast!—you make me laugh—help—take a breather—go on, go on—that's a little better—still not finished?—you awful swine!—how charming you are!—dear one!—little donkey!—ha, ha, ha—take a breath!—But do play at least one note, you prick!—Aha! Bravo, bravo, hurrah!—You're going to torture me for the fourth time, and thank God it's the last—Oh finish now, I beg of you!—Confound it—also bravura?—Bravo!—oh, a sheep bleating—you're finished?—Thank heavens!—Enough, enough![3]

Значи, генијално озбиљно дело које дотиче саму суштину света, кроз језик музике, створено је заправо кроз шалу, кроз ведрину духа!

Из овог примера, као и из његових писама, можемо видети да је Моцарт био крајње неозбиљан и детињаст. Ипак, као што је и Шопенхауер једном приметио, пред људима природно обдареним добротом и ведрином духа, филозоф може само да се поклони.

Само је такво, да кажемо "више биће", могло створити такву музику.
То је трансцендентa веселост! Нешто објективисано у симболу насмејаног Буде.
smiling-buddh.jpg

Постоји смех који потиче из егоизма индивидуе и он је нешто сасвим другачије од смеха који потиче из области трансцендентног а у коју уметници баш попут филозофа, имају приступ а да то и не знају.

Muzika se može svesti na određena pravila od kojih ona ne može odmaći a da ne prestane biti muzika Naime, muzika je tako neposredna objektivacija i odraz sveukupne volje. Kao što je sam svet, kao što su to i same ideje. Muzika je nesvesna metafizička vežba gde duh ne zna da se bavi stvari filozofijom.
Kompozitor otkriva najdublju suštinu sveta i tu najdublju mudrost izgovara jednim jezikom koji njegov razum ne shvata"

Artur Šopenhauer

Poslednja izmena:
MOCARTOV EFEKAT-uticaj muzike uopste
Termin Mocartov efekat skovao je Alfred A.Tomatis. Baziran je na eksperimentu i misljenju o navodnom pozitivnom razvoju mozga slusanjem Mocartove muzike kod dece uzrasta do 3 godine.
U slucaju sa misevima izveden je zakljucak da slusanje prouzrokuje poboljsanje prostorno-vremenske orijentacije.Kod neuroloskih eksperimenata sa decom takode je primeceno da muzika poboljsava jedinstvo vise funkcija mozga ( matematika,sah,odredene naucne discipline,inzenjerstvo ). Da li vrede zakljucci tipa da uz Mozartovu muziku postajete superiorniji u inteligenciji,bistriji,opusteniji,mirniji,sretniji ..? Ne trebaju Vam istrazivanja…slusajte i sami ce te zakljuciti.

Muzikolozi Mocartovu muziku opisuju kao arhitektonsku jer se zasniva na istim matematičkim idealnim proporcijama i strukturnim zakonima harmoničnosti po kojima su građene mnoge poznate katedrale, a Dr Gordon Šou objasnio je efekat ove Mocartove sonate otkrivši da su aferentni neuroni organizovani u stubove i da komuniciraju među sobom tokom slanja električnih impulsa. Svaki stub neurona dobija svoj ton, a njihov rad na kompjuterskom modelu predstavljen je kao niz muzičkih tema. Muzičko delo najsličnije ovim temama upravo je navedena Mocartova sonata.

Nama i Njegogava sonata kao katedrala,a on partituru kao mi post!
Tu ne vredi nikakva priča-muzika do Amadeusa-dalje samo On!
Ipak,zastupam ona mišljenja koja tvrde da je to vrsta inteligencije još neznana ljudima...Filozofija je nedostatna tom tečnom i jasnom toku tonova...Bilo reči o perceptivnoj inteligenciji i instiktima (primarni nivo),ali nije do kraja dorečeno-tek naznake.
Meni se čini da je to teško objasniti kao detetu teoriju relativnosti...A i čemu objašnjavati-valja biti i samo zahvalan!

Mozartova muzika jeste igra duha,ali Duha....stvarno ;):D

Bravo Ozimane za tebe i starog Artura koji je isto tako na izgled lako zavirio u sve stvari i pojave i objasnio ih duhovito ali sa merom ozbiljnosti koja kao osnovni ton prati njegovo delo.

...vedrina duha, svakako da dolazi iz njegovog sklada i harmonije ...Mocart je po mom neznaličkom muzičkom znanju dosegao taj ideal ( sklada i harmonije u muzici ) ... otuda i to da slušalac njegovih dela odmara se i obnavlja u svakom pogledu -- a posebno u intelektualnom ... neki lekari ga koriste kao pasivnu terapiju , baš zbog ovih svojstava ... dok neki treneri koriste ga za podizanje forme i kapacitativnih potencijala svojih kadeta ... sve u svemu , predstavlja vedrinu duha , kako reče Oziman !

Bravo !

Три цветова
Видим да си љубитељ музике. :) Имаш ако ниси знала друштвену групу о истој, додуше не баш активну.

http://forum.krstarica.com/group.php?groupid=434

Мислим да ће ти се свидети и овај блог где сам показао како је Моцарт кроз мелoдију изнео исто знање до кога су филозофи дошли контемплирајући над питањем морала.
http://forum.krstarica.com/entry.php/16611-Sažaljenje-i-praštanje-Temelj-morala

Poslednja izmena:
Baš i nemam sklonosti ka "grupašenju", a i o temeljima morala sam nešto drugačijeg mišljenja, ali hvala za linkove svakako. Zadovoljstvo je suočiti se i sa drugačijim doživljajima i tumačenjima istoga na tvom blogu i sličnim mestima. :)

Back