Gedeon
Veoma poznat
- Poruka
- 13.254
Iguman manastira Lepavina, poznatog po čudotvornoj ikoni Presvete Bogorodice, arhimandrit Gavrilo (Vučković), koji se preselio Gospodu 2017, o moći Isusove molitve:
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Sveti vladika Nikolaj je preporučivao svim vernicima da svakodnevno mole Isusovu molitvu i to što češće, naravno svaki dan. Ovde imaš bogomoljački Pravoslavni molitvenik iz vremena kada je sveti vladika Nikolaj rukovodio bogomoljačkim pokretom i tu ti je navedena Isusova molitva:Али како ми мирајни да се молимо непрестеано кад и монаси, рецимо отац Тадеј кажу да без руководиоца не треба приступати унутрашњем делању (Исусова молитва). Рецимо ја, када се бавим Исусовом молитвом радим то механички, механички призивам Господа да се смилује а не онако како би то требало, а требало би да га призивам просећи милост Господа Исуса Христоса наравно са свешћу о својој грешности коју немам. Сада, читам и неке књиге о Исусовој молитви а рецимо какав парадокс, на почетку књиге је део књиге који говори о баш напредним стањима ове молитве, један монах који је молећи се именом Господњим као мецима разгонио демоне, а тек у неком тамо следећем делу књиге каже да је грешка поводити се за баш онаквим делима о овој молитви (парадоскално можда да, можда не, баш како је то описано у првом делу књиге, па ко се упеца може да се духовно повреди)
Или рецимо, пише да ако се не варам свештеник који одвоји дневно сат времена за ову молитву је као кад би монах одвојио више сати за молитву пошто свештеник има обавезе у свету. Сад, моје питање је, зашто ово пише ако опет каже да треба да се бавимо непрестаном Исусовом молитвом у уму.
Тако, ето, ја имам гомолу питања али исто толико мало одговора.
Нема више оних опитних стараца од којих можеш да се поучиш живим саветом, књигу ја читам, али оно што прочитам одмах заборавим.
Сад, ако неко може да ми расветли размишљање јер мислим да у ова задња времена баш неког ефикасног решења и нема али опет каже да не клонемо или тако нешто.
Сада, немојте да ме погрешно схватите јер ово би било крајње оно што ђаво и хоће а то је да се људи не баве Исусовом молитвом, ја само износим своје лично искуство бавећи се овом молитвом неких четири године.
Добро. Можда ниси схватио поенту мог питања у другом делу коментара а то је ако се каже да свештеник ако одвоји сат времена за Исусову молитву се рачуна као кад би монах одвојио више сати за Исусову молитву, сада, ја нагађам али опет хајде да питам, ипак је ово битна тема а не нека лакрдијашка ствар, да ли се то мисли на сат времена Исусове молитве на бројанице као што ја и нагађам или сат времена Исусове молитве умом, а сада, што би и било уопште речено то све, за тих сат времена, ако умом можеш бити везан за молитву непрестано. (значи, нагађам, мисли се на молитву на бројанице)Sveti vladika Nikolaj je preporučivao svim vernicima da svakodnevno mole Isusovu molitvu i to što češće, naravno svaki dan. Ovde imaš bogomoljački Pravoslavni molitvenik iz vremena kada je sveti vladika Nikolaj rukovodio bogomoljačkim pokretom i tu ti je navedena Isusova molitva:
https://forum.krstarica.com/threads/poklon-bogomoljacki-molitvenik-iz-1939.1011038/
Pogledajte prilog 1719467
+++
Sveti apostol Pavle kaže: "Molite se neprestano". Treba se vežbati, đavo će napadati, ali treba se vežbati i boriti...
Monaška iskustva su drugačija od laičkih. Ovo su sad iskustva laika. Dugo godina molim Isusovu molitvu i mogu reći da svaki čovek ima svoja iskustva. Svako ima neki svoj krst koji mora da nosi. Bolest, problematična deca, problematični supružnici, stari članovi porodice, problemi na poslu... Isusova molitva pomaže čoveku da se smiri, isto kao i čitanje psalama, Novog zaveta i tako dalje. U tome vidim njezino dejstvo. U smirenju koje daje, a i u borbi protiv iskušenja. Umiruje strasti. Nekih 20 minuta do pola sata Isusove molitve i čovek i te kako oseti rezultat.Или евентуално ако може неко детаљно да ми напише његов или њен начин бављења Исусовом молитвом. Био бих захвалан да поделимо своје искуство.
Ево неког мог искуства при бављењу Исусовом молитвом што се тиче времена, ја изговарам само "Господе, помилуј ме грешнога". Е, сада када бих изговарао целокупну, "Господе Исусе Христе, сине Божији, помилуј ме грешнога", требало би ми далеко више времена. Не знам да ли је ово само случај код мене, али време лети, мени је потребно неких 13 до 14 минута сигурно за једну бројаницу, значи 33 пута, пута 3 једнако 42 минута (обично произнесем 3 бројанице с тим што сам се у задње време олењио и налазим се у овоме глибу, и плус што се мало одморим између бројаница.Monaška iskustva su drugačija od laičkih. Ovo su sad iskustva laika. Dugo godina molim Isusovu molitvu i mogu reći da svaki čovek ima svoja iskustva. Svako ima neki svoj krst koji mora da nosi. Bolest, problematična deca, problematični supružnici, stari članovi porodice, problemi na poslu... Isusova molitva pomaže čoveku da se smiri, isto kao i čitanje psalama, Novog zaveta i tako dalje. U tome vidim njezino dejstvo. U smirenju koje daje, a i u borbi protiv iskušenja. Umiruje strasti. Nekih 20 minuta do pola sata Isusove molitve i čovek i te kako oseti rezultat.
Uz Isusovu molitvu neophodno je imati molitveno pravilo prikladno svom uzrastu ili čitati opšte molitve iz molitvenika. Jutarnje i večernje pravilo. A i neophodno je svaki dan čitati Sveto pismo, naročito Novi zavet i psaltir. Bar jednu glavu i tri četiri psalma.Ево неког мог искуства при бављењу Исусовом молитвом што се тиче времена, ја изговарам само "Господе, помилуј ме грешнога". Е, сада када бих изговарао целокупну, "Господе Исусе Христе, сине Божији, помилуј ме грешнога", требало би ми далеко више времена. Не знам да ли је ово само случај код мене, али време лети, мени је потребно неких 13 до 14 минута сигурно за једну бројаницу, значи 33 пута, пута 3 једнако 42 минута (обично произнесем 3 бројанице с тим што сам се у задње време олењио и налазим се у овоме глибу, и плус што се мало одморим између бројаница.
Сада, проблем код мене је што све што прочитам о њој из ове књиге чији садржај сам описивао "Исихастички приручник за саврменеог човека", где су мало више погрешили када су навели ово "савременог" пошто има првог дела књиге за баш напредне, доста тога ако не и већи део се односи на монахе, и сада ја треба да разграничавам шта је ту за мене. Тотално сам збуњен. Неки кажу за неке који су погрешно приступили бављењу овом молитвом, парафразирам, "и моле се Исусовом молитвом без да су претходно ако се не варам детаљно проучили дела светих Отаца", други писац каже на питање да ли неко може да успе у молитви ако не чита дела светих Отаца да може ако је простодушан. Чекај, ко кога овде лаже. По мени је све ово направљено да збуни савременог човека.
На крају додајем, да не желим никога да одвраћам од Исусове молитве, већ наводим само своје сопствено искуство.
Рецимо ја, када се бавим Исусовом молитвом радим то механички, механички призивам Господа да се смилује а не онако како би то требало, а требало би да га призивам просећи милост Господа Исуса Христоса наравно са свешћу о својој грешности коју немам.
Sve ti je to u kombinaciji. Ispočetka molitva ide mehanički, čovek tera sebe na molitvu. Treba vremena dok ona postane poput disanja.Разумем, али опет ми не решаваш мој проблем и стање у коме сам се нашао још из првог коментара, али цитираћу себе
Свиђа ми се ово што си навео јер уопште нисам повезивао свој крст са тим да ме молитва Исусова смирује, али знао сам да Псалми и Нови завет смирују човека, и такође сам знао да Исусова молитва одгања искушења.Svako ima neki svoj krst koji mora da nosi. Bolest, problematična deca, problematični supružnici, stari članovi porodice, problemi na poslu...
Svaki čovek je slučaj za sebe.Свиђа ми се ово што си навео јер уопште нисам повезивао свој крст са тим да ме молитва Исусова смирује, али знао сам да Псалми и Нови завет смирују човека, и такође сам знао да Исусова молитва одгања искушења.