Mnogima je ovo sexi

Postoji nesto sto se zove razvojno mucanje i ono pogadja decu na uzrastu od druge do trece godine, tacnije onaj uzrastni period vezan za razvoj govornog aparata. Traje oko sest meseci i nestaje sam od sebe u najvecem broju slucajeva. Preporucuje se da se dete koje ima ovaj vid mucanja ne vodi kod logopeda, jer mucanje tretmanom moze biti samo pogorsano. Desava se da dete po izlasku iz faze razvojnog mucanja, teze izgovara neke glasove (najcesce je to r i l) i to se tretira, mada moze dete i samo da prevazidje taj problem, jer sve zavisi od oblika vilice, rasporeda zuba (meni jezik udara u donji red zuba jer mi je mala vilca pa suskam) i anatomije celokupnog govornog aparata. Vazno je da roditelji sami ne potenciraju mucanje tepajuci deci - kada dete pogresi u izgovoru, oni treba da izgovore pravilno rec, a ne da ponavljaju ono sto je dete reklo. Dete ne treba kritikovati zbog pogresnog izgovora, nego jednostavno pravilno izgovoriti rec bez pridavanja na znacaju pogresno izgovorenom.

Mucanje ako se javi u kasnijem dobu iskljucivo je psiholoski fenomen i nema veze sa govornim aparatom. Ja ne mucam do trenutka kada treba da uzmem mikrofon u ruku. Nemam tremu niti strah od adotirojuma, i bez mikrofona pricam pred publikom bez problema, ali kada uzmem mikrofon mucam. I recimo ne mucam kada pevam u mikrofon.

Moj bivsi kolega je stalno mucao. Ali je zato bas bas dobro pevao. Izgleda da su to totalno dve odvojene stvari. Kao da se neki drugi deo mozga ukljuci kada zapeva.

- - - - - - - - - -

Meni je, što kažu vogopedi, ''smanjena vibrantnost'' vrha jezika. Daleko sam od Vojvode, ali nemoj neko da mi je tražio da izgovorim ''prirodno ruralni horor''.

I da, naravno da sam napovaljivao kilometar sukanja igrajući na to.

Ajde brzo reci "kerusa je prolajala zalajala" :)

Svako selo ima svoj dijalekt. Ko te lagao da je baš Surdulica centar Južne Srbije? :)

Leskovčani kažu ččkalica, i to ne može svako da izgovori. :)
Moj profesor biologije je govorio meko ć, nešto poput "tj".
Druga biologičarka je mešala č i ć, ali to već nije bila govorna mana...

Istina, moj drug jednostavno ne razlikuje ta dva slova. Ni kada ih slusa ni kada ih on izgovara. Zato ih pise kao c sa ravnom crtom iznad.

Danas je međunarodni dan ljudi s govornom manom.

Evo zašto neki ljudi ne umeju da kažu slovo R

http://www.telegraf.rs/zivot-i-stil...seksi-evo-zasto-mnogi-ne-mogu-da-kazu-slovo-r

Moja ćerka ne ume da kaže R, muž kao dete nije umeo dugo da izgovori L, sin mi šuška na S. Kad slušam snimljen svoj glas, ne sviđa mi se kako zvuče Č i Š.

A vi, umete li da izgovarate pravilno sva slova?.

ja kotrljam rrrrr
na sebe sam se navikla, ali mi je kod drugih uzasno iritatntno i nije mi nimalo sexi

http://vocaroo.com/
ajde snimi svoj glas, i postavi link, pa da procenimo koliko je sexi ;)

i sve ostale ... ????????????
organizujemo izbor za mis kotrljajućeg r

ovoj temi nedostaje audio, da bi bila potpuna, za razliku od drugih

u stvari neka se otvori tema za mis forumaški glas. "Da vas čujem danas.."

Moja žena i ja isključivo pokušavamo da pred detetom govorimo pravilno. Ispostavilo se da smo u pravu sa tim što radimo. Mada, to i psiholozi potvrđuju. Na proveri kod logopeda, mi smo dobili veoma visoko mišljenje o rezultatima našeg roditeljskog truda.

Danas je međunarodni dan ljudi s govornom manom.

Evo zašto neki ljudi ne umeju da kažu slovo R

http://www.telegraf.rs/zivot-i-stil...seksi-evo-zasto-mnogi-ne-mogu-da-kazu-slovo-r

Moja ćerka ne ume da kaže R, muž kao dete nije umeo dugo da izgovori L, sin mi šuška na S. Kad slušam snimljen svoj glas, ne sviđa mi se kako zvuče Č i Š.

A vi, umete li da izgovarate pravilno sva slova?.
umem :lol: ocu dobiti cokoladicu ko nagradu

inace trebalo mi je dugo da naucim lj da izgovorim, tek sa 6-7 god sam ga savladala

i nije mi seksi kad ne umeju r da izgovore

meni je najnerazumljivije pricaju ljudi iz aleksinca, barem sta sam ja zapamtila....jednom prilikom sam imala nesrecu da moram da se sporazumem sa covekom iz aleksinca i to preko telefona. imala sam osecaj ko da pricamo razlicite jezike jer ja jednostavno nisam uspevala da shvatim sta covek hoce da kaze. sto naglasak sto sam izgovor reci...ne znam ni ja sta je u pitanju. meni je taj jak juznjacki akcenat bas tezak za slusati, sto vise ides na jug sve vise podseca na bugarski i makedonski a ta dva su mi ubedljivo najgrdji slovenski jezici za slusati :confused:

Bas mi je cudno sto si navela ove Aleksinca, dobro ti si navela samo tog coveka, ali inace Aleksincani govore potpuno isto kao i Nislije, stim sto ima varijace u govoru ko je iz kog karaja doseljen, pa recimo oni iz Vranja stvarno jedva da razumes.

Inace ja i moja dva deteta ne znamo slovo R ,i ne govorimo ga kotrljauce vec nekako grlom, a trece mi dete govori cisto, ajd' sad nema pravila .

Kao mala nisam znala L i LJ ,a imala sam jednu drugaricu koja se zvala Mila, i muka mi je bilo kad bi trebalo da je dozovem da bi izasla da se igramo.Uvek bi na terasi izlazio njen brat koji joj je reko', zovete ona drgarica koja ne zna L,R i ostala slova :lol: Jos pride mama mi se zvala na slovo Lj pa u skoli kad pitaju a ja pet minuta namestam jezik kako bi izgovorila njeno ime. Onda resim sama i naucim dva slova da izgovaram pravilno, ali R nikako.

Back