Mnogima je ovo sexi

Postoji nesto sto se zove razvojno mucanje i ono pogadja decu na uzrastu od druge do trece godine, tacnije onaj uzrastni period vezan za razvoj govornog aparata. Traje oko sest meseci i nestaje sam od sebe u najvecem broju slucajeva. Preporucuje se da se dete koje ima ovaj vid mucanja ne vodi kod logopeda, jer mucanje tretmanom moze biti samo pogorsano. Desava se da dete po izlasku iz faze razvojnog mucanja, teze izgovara neke glasove (najcesce je to r i l) i to se tretira, mada moze dete i samo da prevazidje taj problem, jer sve zavisi od oblika vilice, rasporeda zuba (meni jezik udara u donji red zuba jer mi je mala vilca pa suskam) i anatomije celokupnog govornog aparata. Vazno je da roditelji sami ne potenciraju mucanje tepajuci deci - kada dete pogresi u izgovoru, oni treba da izgovore pravilno rec, a ne da ponavljaju ono sto je dete reklo. Dete ne treba kritikovati zbog pogresnog izgovora, nego jednostavno pravilno izgovoriti rec bez pridavanja na znacaju pogresno izgovorenom.

Mucanje ako se javi u kasnijem dobu iskljucivo je psiholoski fenomen i nema veze sa govornim aparatom. Ja ne mucam do trenutka kada treba da uzmem mikrofon u ruku. Nemam tremu niti strah od adotirojuma, i bez mikrofona pricam pred publikom bez problema, ali kada uzmem mikrofon mucam. I recimo ne mucam kada pevam u mikrofon.

Postoji nesto sto se zove razvojno mucanje i ono pogadja decu na uzrastu od druge do trece godine, tacnije onaj uzrastni period vezan za razvoj govornog aparata. Traje oko sest meseci i nestaje sam od sebe u najvecem broju slucajeva. Preporucuje se da se dete koje ima ovaj vid mucanja ne vodi kod logopeda, jer mucanje tretmanom moze biti samo pogorsano. Desava se da dete po izlasku iz faze razvojnog mucanja, teze izgovara neke glasove (najcesce je to r i l) i to se tretira, mada moze dete i samo da prevazidje taj problem, jer sve zavisi od oblika vilice, rasporeda zuba (meni jezik udara u donji red zuba jer mi je mala vilca pa suskam) i anatomije celokupnog govornog aparata. Vazno je da roditelji sami ne potenciraju mucanje tepajuci deci - kada dete pogresi u izgovoru, oni treba da izgovore pravilno rec, a ne da ponavljaju ono sto je dete reklo. Dete ne treba kritikovati zbog pogresnog izgovora, nego jednostavno pravilno izgovoriti rec bez pridavanja na znacaju pogresno izgovorenom.

Mucanje ako se javi u kasnijem dobu iskljucivo je psiholoski fenomen i nema veze sa govornim aparatom. Ja ne mucam do trenutka kada treba da uzmem mikrofon u ruku. Nemam tremu niti strah od adotirojuma, i bez mikrofona pricam pred publikom bez problema, ali kada uzmem mikrofon mucam. I recimo ne mucam kada pevam u mikrofon.
Da, mucanje se javlja u detinjstvu, kad mozak radi brže od jezika, kad dete ne može da stigne da izgovori sve što je smislilo, i počne da se nervira zbog toga. Moj sin je prošao kroz tu fazu. Umeo je i da se rasplače kad ne može da izgovori sve u dahu. Ali, to je prolazna pojava.
Ali, deverov sin je imao povredu noge (upala mu je u točak od motora dok se vozio s ocem kao mali, čak je bio i prelom) i od straha od tada muca i dandanas.

Nemam problema takve vrste. Samo po sebi ništa mi od toga nije seksi. Ako mi se neka osoba baš sviđa, verovatno će mi i ta govorna mana biti simpatična ali opet, to vezujem isključivo za pojedinca.
Od svih nabrojanih, najsimpatičnije i najlakše za zavoleti mi dođe ono Rrr.

Danas je međunarodni dan ljudi s govornom manom.

Evo zašto neki ljudi ne umeju da kažu slovo R

http://www.telegraf.rs/zivot-i-stil...seksi-evo-zasto-mnogi-ne-mogu-da-kazu-slovo-r

Moja ćerka ne ume da kaže R, muž kao dete nije umeo dugo da izgovori L, sin mi šuška na S. Kad slušam snimljen svoj glas, ne sviđa mi se kako zvuče Č i Š.

A vi, umete li da izgovarate pravilno sva slova?.
Ja nisam dugo umela/mogla da izgovorim l i r. Imala sam i pet godina i nisam umela. Bilo me je mnogo blam. Ne znam, ne secam se da me je neko
ismejavao, ali sam stalno "izveceri u tajnosti" pokusavala da ih izgovorim. Kada sam prvi put uspela nisam se usudjivala da prestanem jer sam mislila da ako
prestanem necu moci ponovo.
Inace kod zenskog sveta jeste to shushkanje svima sharmantno ili barem ume da bude.

Danas je međunarodni dan ljudi s govornom manom.

Evo zašto neki ljudi ne umeju da kažu slovo R

http://www.telegraf.rs/zivot-i-stil...seksi-evo-zasto-mnogi-ne-mogu-da-kazu-slovo-r

Moja ćerka ne ume da kaže R, muž kao dete nije umeo dugo da izgovori L, sin mi šuška na S. Kad slušam snimljen svoj glas, ne sviđa mi se kako zvuče Č i Š.

A vi, umete li da izgovarate pravilno sva slova?.

Valjda umem.
Dugo sam isao kod logopeda kao klinac jer sam imao problema sa dosta slova.
Slovo R mi je zadavalo najvise problema, desi se i danas da ga ne izgovorim uvek kako treba.

Back