Eric Draven
Veoma poznat
- Poruka
- 13.290
Mladjan Dinkic
Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić iskoristio ratare u Republici Srpskoj
Dinkićeva obmana
Petak - 17.07.2009
Poljoprivrednici iz Repu-blike Srpske, kojima je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić u utorak u selu Kobatovci u Laktašima svečano uručio ključeve prvih 20 subvencionisanih traktora, vratili su se kućama praznih ruku. Nakon što su isključene kamere, a delegacije Vlade Srbije i RS otišle, farmeri su morali da vrate „uručene“ ključeve i dokumentaciju.
Traktore će, kako im je rečeno, dobiti tek u septembru. Ostali su zbunjeni i jer se njihov obračun cene traktora znatno razlikuje od računice ministra Mlađana Dinkića i ministra poljoprivrede RS Radivoja Bratića. Stvarna cena najtraženijeg traktora IMT 539 nije oko 11.000 KM, kako su ih uveravali ministri, nego oko 13.690 KM.
- Ono je bila predstava za novinare. Dobili smo koverte s brojevima, a ključeve smo odmah morali da vratimo. Osim toga, niko nam nije objasnio koliko treba da platimo uvoz i PDV, pa ne znamo koliko će na kraju to sve da košta. Cenovnike s osnovnim cenama dobili smo nakon što su ministri otišli - kaže jedan od farmera. On dodaje da niko od njih nije potpisao ugovor o kupovini.
- Niko nam nije objasnio ni zašto moramo da čekamo do septembra, kad je kraj sezone, pa traktore možemo samo da parkiramo - tvrdi ovaj poljoprivrednik.
Da o stvarnoj kupovini traktora u utorak nije bilo ni govora potvrđuje i predsednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić, koji je jedan od „dobitnika“ ključeva. Kaže da ne zna tačan tip traktora koji je formalno kupio jer je dokumenta i ključeve odmah vratio.
- Došli smo na neviđeno. Nadamo se da će sve biti onako kako su nam obećali i da ćemo zaista dobiti traktore po najnižim cenama u regionu - kaže Maljčić.
Poljoprivrednici tvrde da su obmanuti jer su im ministri rekli da će najtraženiji i najjeftiniji model traktora platiti oko 11.000 KM, a stvarna cena je znatno veća i iznosi oko 14.690 KM.
Dinkićevi: Nismo mi krivi, već RS!
Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Srbije Nebojša Ćirić tvrdi da je Srbija uradila apsolutno sve da ljudi kojima su uručeni ključevi zaista i odvezu svoje traktore kućama.
- Ovo što se desilo je poprilično neozbiljno od strane RS i njihovog Ministarstva poljoprivrede, jer smo mi bili obavešteni da je sve spremno za isporuku. Dogovoreno je da će njihovih 1.000 evra ići direktno distributerima sa kojima oni u stvari nisu potpisali ugovore. Ja sam tražio od njih preciziranje roka kada će to uraditi i dobili smo uveravanja da će ti ugovori biti potpisani danas. Čim se to završi, ljudi mogu da dođu po svoje traktore - rekao je Ćirić. S druge strane, pomoćnik ministra poljoprivrede RS Zoran Kovačević naglasio je da je, što se tiče resornog ministarstva i Vlade RS, sve odrađeno u skladu sa planiranom dinamikom, te da je određenih problema bilo na relaciji ovlašteni distributer-kupac.
http://www.alo.rs/vesti/17304/Dinkiceva_obmana