Mladima na Balkanu roditelji traže posao

Roditelji traže posao)

• Zaposlio sam svoje dete

• Zaposlio bih svoje dete da mogu

• Pomogao sam detetu pri traženju posla

• "Dete" treba samo da traži posao i mene ne zanima da mu pomažem

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

BlackLeather

Iskusan
Banovan
Poruka
6.173
Rezultati uporedne analize stručnjaka londonske škole za ekonomiju i političke nauke (LSE), pokazuju da na Balkanu mladi najčešće nalaze posao uz pomoć roditelja.

Istraživanje je sprovedeno u sedam zemalja jugoistočne Evrope, kao i u Turskoj i Izraelu, a analitičari procenjuju da su ključni razlozi za taj trend finansijske poteškoće poslodavaca, ali i nedostatak motivacije i određenih veština kod mladih.

Prema informacijama LSE-a, u Srbiji roditelji intenzivno pomažu deci u pronalasku posla u 65 odsto slučajeva, na Kosovu je taj procenat 60, u Bosni 40, a otprilike svakoj drugoj mladoj osobi od pomoći u zaposlenju su roditelji u Makedoniji, Turskoj, Crnoj Gori, Albaniji, Turskoj i Izraelu.

Tek tri odsto maturanata u Hrvatskoj samostalno traži posao - u 70 odsto slučajeva snažnu podršku daju im roditelji, a u čak 85 odsto roditelji to čine "jako" i "veoma jako". Hrvatska se zbog tog podatka svrstala na prvo mesto lestvice porodične pomoći.

*Izvor: BIZLife, Tanjug

Naravno svi smo svesni toga da je srpski ideal da te roditelji zaposle na državni posao.

Kakav je vaš stav? (anketa)

Naravno prevedite slučaj i ako ste vi ta mlada osoba koja traži posao.

Poslednja izmena:
Наравно да бих запослила своје дете кад бих могла.

Да се не лажемо, добра препорука је важан и за рад код приватника.

Дакле, не ради се само о државном послу.

И, наравно, не бих је запошљавала као хирурга, ако је завршила машинство :mrgreen:

Мислим да ће ретко који родитељ рећи да не би помогао свом детету и да га је баш брига.

А ако и каже, не знам кога је слагао:себе или нас.

Ispadosmo najgori i nije mi jasno zašto???
Pa i na tom blagoslovenom zapadu se zapošljavaju preko veze.
Svako gleda da pomogne svom derletu ako može.
Kolike pare bogataši daju raznoraznim prestižnim školama,samo da bi upisali naslednike na MIT,UCLA-u itd i niko se ne buni.Čak je i poželjno,iako omladinac nema baš neki skriveni talenat ili sposobnost,ali ima zvučno ime.
Naravno da bih kopala i rukama i nogama da pomognem,ali uz jednu ogradu.
Ne samo ja,već i derle mora da se debelo potrudi i traži posao i lično,pa kome upali.

Pustila bih decu da sami traže posao, ali ako im ne bi išlo, pokušala bih da pomognem. Više od svega na svetu želim da budu samostalni, da ne zavise od nikog, pa ni od svojih roditelja. Ali bih isto tako uvek pomogla kad im treba pomoć.

To stoji, ali ako znam nekog da mu treba radnik obrazovnog profila kao sto je moje dete, naravno da cu da bunarim da ga uguram, a posle neka se snalazi sam.

Da od 2010, a poruka skoro pa duplo manje.

- - - - - - - - - -

To je tema. Najgore su te "opasne keve" kojoj deca "neće da džabalebare" a one ne dižu ništa teže od kašike.

Ti to ne mozes da znas. Ili ako imas potrebu tako nesto da napises, napisi generalno, jer ako nekog citiras taj neko tvoje reci moze shvatiti kao uvredu. Iz prostog razloga sto mi ovde ne mozemo da znamo ko kako zivi.

Drzite se teme da ne bi bilo brisanja.

Hvala.

e shta ti je sreca kad si mood...:lol:
meni je cale pomogao par puta, s tim da sam se odrao radeci...
em je takav bio posao, em nema zahebavanja ako sam doshao na preporuku.
isto ochekujem i od onog kome cu ja pomoci za posao.
tako je i bilo, kad sam pomogao nekima...
mada mi se desilo i da ne bude bash tako...
pomozi sirotu na svoju sramotu...
zato znam, nikad vishe, ukoliko nisam siguran da ce u najmanju ruku raditi kao da sam to ja...

- - - - - - - - - -

Inače, ja sam razočaran društvom u kojem živim... ako mu je tata direktor i ratni profiter ma on će da dogura do direktora pa da je debil najveći...

nije to samo u nashem drushtvu, vec generalno u ljudskom drushtvu...
zato ovaj svet i mora propasti!

iskreno se nadam da pomoc nece trebati, a ako treba i ja u mogucnosti da pomognem pomogla bih i svom kao i bilo kom detetu. (u ovom slucaju odrasloj osobi).
druga je prica sto "pomoci pri zaposljavanju" u srbiji znaci pripadati odredjenoj politickoj ili ekonomskoj grupaciji, a ja bas i nisam neko od akcije (politicke)... tako da, realno velike pomoci od mene nece biti :p

Ti to ne mozes da znas. Ili ako imas potrebu tako nesto da napises, napisi generalno, jer ako nekog citiras taj neko tvoje reci moze shvatiti kao uvredu. Iz prostog razloga sto mi ovde ne mozemo da znamo ko kako zivi.

Нема потребе за интервенцијом, одговарати некоме ко изнебуха упадне и не каже ни реч о теми него провоцира....Занемари, навикла сам.

Kontam da ovaj lik na koga mislim na zapadu ne bi mog'o školski autobus da vozi...

- - - - - - - - - -

I nemojte da se pravite ludi... i vi i svi vaši članovi porodica, prijatelji itd. ukoliko rade u javnom sektoru zaposlili su se preko nekih veza (stranke, poznanstava, mita isl.)...

naravno....
a lik o kome prichash bi na zapadu, ako je sin direktora, proshao kroz ceo sistem, od fizikalca, portira, chistacha pa do upravljachkog kadra ako izuchi shkolu,
da bi sutra mogao da upravlja sistemom koji mu ostaje u amanet...
al to kod nas nema pojma...

moji su uradili sve sami
to su preneli i nama, a oni su ostali zbunjeni novim vremenima gde bez veze ne mozes ni da prdnes...
gde te na svakom koraku pitaju - ciji si
mislim da cu pre sutnuti svoje dete u dupe kao sto su mene moji, dalje odavde nego mu naci posao
samo zato sto ne mogu, nismo iz te price ....

Back