Mladi iz Bugarske bježe: Ovdje je haos

Jel to opet po austrijskom popisu onih sto im skolske knjige pisu nemci, kod kojih je kao i kod francuza Muhamed novo popularno ime za novorodjencad.
Nista se ne brini, sad kad zima i kriza udari u EU, eto ti jos milion Srba nazad u Srbiju.
Tsunami povratnika :lol:
Ljudi ne znaju da Srbija ima jednu od najvecih dijaspora u svetu,na Balkanu sigurno. Nasi rodjaci preko zacudo imaju vise dece nego mi ovde ,ipak je do drzave. Medjutim nasi koji rade preko slabije placene poslove konobar ,prodavac ,radnik koji su potrebni svakom gradu ne mogu sa tim platama da plate preskupe stanarine i i stanuju daleko od centra grada gde je jeftinije. To im oduzima previse vremena pa se zaposljavaju blize mestu stanovanja. Otud nema radnika u centru. Ako jos poskupi nece im se isplatiti da zive tamo. Moji iz Kanade ,evo ih ovde trenutno kazu da tamo nema nikakve recesije ,Kanada ima svoje energente ,kriza je u Evropi. Ali to ce biti samo dok se Eu ne preorijentise na druge energije 2~3 godine.

Ljudi ne znaju da Srbija ima jednu od najvecih dijaspora u svetu,na Balkanu sigurno. Nasi rodjaci preko zacudo imaju vise dece nego mi ovde ,ipak je do drzave. Medjutim nasi koji rade preko slabije placene poslove konobar ,prodavac ,radnik koji su potrebni svakom gradu ne mogu sa tim platama da plate preskupe stanarine i i stanuju daleko od centra grada gde je jeftinije. To im oduzima previse vremena pa se zaposljavaju blize mestu stanovanja. Otud nema radnika u centru. Ako jos poskupi nece im se isplatiti da zive tamo. Moji iz Kanade ,evo ih ovde trenutno kazu da tamo nema nikakve recesije ,Kanada ima svoje energente ,kriza je u Evropi. Ali to ce biti samo dok se Eu ne preorijentise na druge energije 2~3 godine.
Kanada bi po tome koliko ima energenata i sirovina trebala da bude najbogatija zemlja na svetu, ali zbog visokih taksi benzin je skuplji nego sto treba da bude (trenutno oko $2cad).
Zato je struja "dzaba", oko $30 mesecno (zimi skuplje ako se grejes na struju).
EU je mrtva, moze samo da nadje gas na drugom mestu ili da krene u masovnu izgradnju nuk centrala sto ce uzeti nekoliko godina a do tada im sledi raspad privrede. "Keep the Germans down, Russians out and American IN" - recept za uspeh :cool: Americki 🇺🇸 :heart:

Sad kad krene kriza u EU, eto naše dijaspore nazad, pa će onda biti kuknjava: Šta ste nam došli?! Vraćajte se u inostranstvo! :D

Sačekajmo da vidimo šta će biti kad ova kriza nastupi ozbiljno.

Sumnjam da Turska ima teritorijalnih pretenzija ka Srbiji. Prošla su ta vremena i mi sa njima sad vrlo dobro sarađujemo. Slično je i sa Mađarskom.

Nama treba bolji standard, mi nemamo problem sa natalitetom već odlivom stanovništva u bogatije zemlje. Kad bi se nekako ova kriza mogla iskoristiti u ovom ne-EU regionu za poboljšanje života bilo bi dobro. EU svoje članice vuče u propast i mi bismo tu nekako mogli isprofitirati. Možda. Valjda i naši ekonomisti rade na tome. :D

Mladi iz Bugarske bježe: Ovdje je haos​

Mladi su otišli u potrazi za poslom u velike gradove i u inozemstvo, ekla je pedijatrica Kamburova
A. O.prije 25 minuta

PAD NATALITETA Mladi iz Bugarske bježe: Ovdje je haos​

• Sada je regija s najnižim natalitetom i najviše nenaseljenih sela u zemlji
Sada je regija s najnižim natalitetom i najviše nenaseljenih sela u zemlji
FOTO: ILUSTRACIJA

Drastičan pad nataliteta zabilježen je u Bugarskoj. Odjel za porodništvo u bugarskom gradu Gabrovu govori sve. U krevetićima je osmero novorođenčadi.
- Ovdje nije ostalo puno ljudi reproduktivne dobi. Mladi su otišli u potrazi za poslom u velike gradove i u inozemstvo - rekla je pedijatrica Bistra Kamburova (68) za AFP.
Gabrovo, stisnut u podnožju planine Balkan, simbol je smanjenja broja stanovnika u najsiromašnijoj članici Europske unije. Nekada poznat kao "bugarski Manchester" zbog snažne industrije, grad je od 1985. ostao bez polovine stanovnika. To je dobro poznata priča u cijeloj zemlji.
Korupcija, besperspektivnost i spirala političkih kriza, zbog čega se u nedjelju održavaju četvrti opći izbori u 18 mjeseci, otjerali su razočarane mlade.

Nema posla​

Analitičari predviđaju da će izbori ponovno rezultirati fragmentiranim parlamentom u kojem nijedna stranka neće moći formirati snažnu koaliciju. Bugarska je u deset godina ostala bez desetine stanovnika i spada među zemlje u svijetu s najbržom depopulacijom. Sada ima 6,52 miliona stanovnika u odnosu prema gotovo 9 miliona 1989. godine. A četvrtina stanovnika starija je od 65 godina.

Industrije u Gabrovu zapošljavale su u vrijeme komunizma na hiljade radnika, prije nego su fabrike opustjele zbog stečajeva i privatizacije.
Sada je regija s najnižim natalitetom i najviše nenaseljenih sela u zemlji.
- Počela sam ovdje raditi 1985. U to vrijeme broj rođenih bio je još prilično visok - oko 1.000 novorođenčadi na godinu - rekla je doktorica Kamburova, čija su dva odrasla sina među onima koji su otišli iz Gabrova.
Dodala je da su fabrike radile.

Prošle godine na području Gabrova rodilo se samo 263 djece o kojima se brinula ta energična pedijatrica, koja radi i dalje iako je već prekoračila dob za penziju i to za "bijednu plaću".
- Objašnjenje je jednostavno - nema posla, nema mladih ljudi, nema djece - rekla je primalja Marijana Varbanova.
Mnogi od onih koji su ostali rado bi otišli.

Unuci za najam​

- U Gabrovu uživate u miru i svježem zraku, ali to je pustinja u kojoj možete susresti samo stare ljude - rekla je 23-godišnja Hristiana Krasteva, logopedinja koja je nedavno rodila djevojčicu.

Njen suprug, koji radi kao stolar, sprema se otići u Veliku Britaniju u potrazi za boljom budućnosti za svoju porodicu.
Stojeći ispred prve javne škole u Bugarskoj, osnovane u Gabrovu 1835., srednjoškolac Ivo Dimitrov također želi otići u zapadnu Europu kako bi stekao "kvalitetno obrazovanje i nove horizonte".

- Ovdje je haos - rekao je, kritizirajući nemar političke klase.
Uprkos pomoći Brisela (Bruxellesa) od ulaska Bugarska u EU 2007. kako bi joj se pomoglo u razvojnim projektima, transportu i turizmu, Gabrovo treba sve manje radnika.

- Trebat će vremena da se okrene taj demografski trend - rekao je analitičar Adrian Nikolov iz Instituta za tržišnu ekonomiju iz Sofije.
Samo 35 ljudi živi u slikovitom selu Zaji iz 17. vijeka, nekih 25 kilometara udaljenom od Gabrova. Osim mještana, u njemu su se naselili penzioneri iz Francuske, Britanije, Belgije, Rusije, Italije i drugih zemalja privučeni jeftinijim životom. Nema birališta, a seoska trgovina zatvorila se prije puno godina jer nema kupaca.
- Odlučili smo ići zajedno u kupnju. Snalazimo se nekako - rekao je Marin Krastev, umirovljeni električar, čija je kći odavno otišla u Njemačku.
Jednom sedmičmo, taj 77-godišnjak vozi još tri penzionerke iz sela do najbliže trgovine. Kako bi unijeli malo radosti u svoj život, stariji su se priključili općinskom programu za vrijeme ljeta pod nazivom "Unuci za najam" u sklopu kojeg mladi dolaze u Zaju da bi upoznali život na selu.
- Veselili su se zečevima, kao i domaćim rajčicama i paprikama - rekla je uz osmijeh predsjednica seoskog kulturnog centra Bojana Boneva (75).

Bugari, narod koji nestaje. Balkanci su propali nacisto i tu nema spasa. Turci i Rusi ce to pobucati bez po muke. Ne moraju ni ratovati. Sve im se nudi na izvolte
Oni su EU i mogu da lagano odu gde hoce. Mi dok dobijemo vize , termin, dozvole izrastu nam rogovi.

Kako ja vidim tu stvar, sad je istorijski trenutak da se Srbi dignu i odu da se nasele u Bugarsku, to im nije nešto mnogo polazilo za rukom u istoriji. I presele šiptare sa kosova diljem zatucanih sela u bugarskoj, oni se dobro snalaze s tim i mogu da se šire, a od kosova da se napravi zoo vrt u kome će da se skupljaju razni EU velikaši, da jedu i banče.

Potpune gluparije i tlapnje. U moderno doba ljudi se sele-mislim na Europljane, ne ove obojene-iz niza razloga.

Ti domaći emigranti se mogu podijeliti u nekoliko kategorija:

1. ljudi nezaposleni, težak život- trbuhom za kruhom.

2. sposobni koji negdje vani mogu više napredovati- genijalci.

3. blesani tipa kud svi turci, tud i mali mujo- leminzi i muhe bez glave.

4.. ljudi kojima je materijalno bez premca najvažnije u životu- materijalisti.

5. glupani uvijek nezadovoljni nečin, dok se vani pretvaraju u poslušne slugane- konjušari.

Znam tih nekoliko tipova, a ne vjerujem da je situacija u Bugarskoj bitno različita.

1. moja bivša frizerka, žena kasnijih srednjih godina. Otišla u Njemačku u doba korone da u nekoliko godina zaradi mirovinu, budući da su joj naši birokrati stalno bili za vratom, promet slab, pa bi u mirovini praktički životarila. Po mom sudu, opravdan odlazak.

2. bivša kolegica, sad na početku 40ih. PhD iz fizike, bila 2 godine u Nizozemskoj na postdoc, čekalo ju trajno mjesto u Zagrebu na sveučilištu. No, odbila, prebacila se na AI, i radi u Nizozemskoj u industriji. Inteligentna, zgodna, i- zvrkasta. Npr. kad smo pričali o seriji "Breaking bad" njezine su opaske bile upravo retardirane; nacionalno je svjesna, no Vedrana Rudan joj je bila cool; osjećaj stvarnosti je "život je negdje drugdje". Koliko znam, radila je u Shell, pa poslije korone u nekoj privatnoj tvrtki u Amsterdamu. Slali ju na konferencije u Indiju, Japan.... Isprazan život. Nije za obitelj, no nije ni za karijeru, i ne vjerujem da uopće zna što hoće od života. Njezino društvo su pametne ženske iz znanosti, ima Talijanki, Francuskinja, Engleskinja...no sve prazno, nemaju ni obitelji, ni fokus na karijeru, ni na novac, ni na ...nemam pojma. Permanentna nezrelost. Život kao muhe bez glave.

3. dečko komu je moj prijatelj predavao u strukovnoj srednjoj školi. Dečko je iz obitelji socijalni slučaj. Hrvati, a ne Cigani. No to je sama majka i četvero djece, a nema muške glave u kući. Dečko je na predavanjima smrdio tako od nepranja da su ga profesori upozoravali da nitko neće sjediti blizu njega, da đaci bježe od smrada i da se opere. I cijela obitelj zapali za Irsku. I Irci ih šupiraju natrag jer što će s takvima.

4. ovo sam čuo od prijatelja, jer tog lika ne znam. Srbin građevinski inženjer, imao je posao, no Hrvatska ga je žuljala (nije bio četnik, no eto...). I on ode u Norvešku i sad radi na nekakvim šljakerskim poslovima gdje nešto kao plin ili ruda drndaju- dakle nije inženjerski status- a 1/3 vremena provode u nekakvom kao kavezu pod zemljom kao majmuni i ne rade ništa zbog pravila struke ili klime. I čovjek zadovoljan tom idiotskom egzistencijom u kojoj jedino što ima je novac kojeg nema na što potrošiti.

5. žena srednjih godina s dvije kćeri od oko 25 godina, rastala se, no ima kuću i poseban ulaz. Imala je stalni posao u Croatia osiguranju, svoj portfelj, posve siguran život. No nakon razvoda njoj puhne u glavu da ode s nekim blesastim rođakom i njegovom suprugom (lik je električar) u Njemačku, bez ikakvog plana za posao ili prihod ili bilo što. Ne znam što uopće tamo radi, osim što se vjerojatno bavi guzoperstvom. Aferim.

6. mlad čovjek- ne više toliko. Završio fiziku i htio se baviti znanošću, no nije kapacitet, slab prosjek ocjena. Javi se na natječaj EU u Švedskoj, ne dobije. OK. Vrati se u RH i dobije posao na školi, malo naporan (imao je u nekim razredima Cigane), no svejedno. No pukne mu film kad mu neke dodatke za posao nisu dali, i zapali za Irsku. Tamo nemam pojma što je radio, no njegova mi je majka nekako priopćila da je bio nešto fizikario, šljakao. I Irci mu dadu nogu, vrati se, i majka me kontaktira i kuka kako se pati jer radi na građevinskim poslovima kod nas, ranjene ruke i sl. I ja mu nađem vezu, lik koji zna sve i svakoga, da mu nađe primjereni posao. No on se ne javi na tu vezu, pitam majku što je, ona nešto prodrnda. Ne znam gdje sad, u Njemačkoj ili drugdje ili ..

Većina navedenih osoba su ili jebivjetri ili glupani ili životno retardirani. To je debilana prema kojoj nemam nikakva sažaljenja, i jedino za prvonavedenu frizerku mislim da je razumno i zrelo postupila. Ostalo ne zavrjeđuje komentar.

Potpune gluparije i tlapnje. U moderno doba ljudi se sele-mislim na Europljane, ne ove obojene-iz niza razloga.

Ti domaći emigranti se mogu podijeliti u nekoliko kategorija:

1. ljudi nezaposleni, težak život- trbuhom za kruhom.

2. sposobni koji negdje vani mogu više napredovati- genijalci.

3. blesani tipa kud svi turci, tud i mali mujo- leminzi i muhe bez glave.

4.. ljudi kojima je materijalno bez premca najvažnije u životu- materijalisti.

5. glupani uvijek nezadovoljni nečin, dok se vani pretvaraju u poslušne slugane- konjušari.

Znam tih nekoliko tipova, a ne vjerujem da je situacija u Bugarskoj bitno različita.

1. moja bivša frizerka, žena kasnijih srednjih godina. Otišla u Njemačku u doba korone da u nekoliko godina zaradi mirovinu, budući da su joj naši birokrati stalno bili za vratom, promet slab, pa bi u mirovini praktički životarila. Po mom sudu, opravdan odlazak.

2. bivša kolegica, sad na početku 40ih. PhD iz fizike, bila 2 godine u Nizozemskoj na postdoc, čekalo ju trajno mjesto u Zagrebu na sveučilištu. No, odbila, prebacila se na AI, i radi u Nizozemskoj u industriji. Inteligentna, zgodna, i- zvrkasta. Npr. kad smo pričali o seriji "Breaking bad" njezine su opaske bile upravo retardirane; nacionalno je svjesna, no Vedrana Rudan joj je bila cool; osjećaj stvarnosti je "život je negdje drugdje". Koliko znam, radila je u Shell, pa poslije korone u nekoj privatnoj tvrtki u Amsterdamu. Slali ju na konferencije u Indiju, Japan.... Isprazan život. Nije za obitelj, no nije ni za karijeru, i ne vjerujem da uopće zna što hoće od života. Njezino društvo su pametne ženske iz znanosti, ima Talijanki, Francuskinja, Engleskinja...no sve prazno, nemaju ni obitelji, ni fokus na karijeru, ni na novac, ni na ...nemam pojma. Permanentna nezrelost. Život kao muhe bez glave.

3. dečko komu je moj prijatelj predavao u strukovnoj srednjoj školi. Dečko je iz obitelji socijalni slučaj. Hrvati, a ne Cigani. No to je sama majka i četvero djece, a nema muške glave u kući. Dečko je na predavanjima smrdio tako od nepranja da su ga profesori upozoravali da nitko neće sjediti blizu njega, da đaci bježe od smrada i da se opere. I cijela obitelj zapali za Irsku. I Irci ih šupiraju natrag jer što će s takvima.

4. ovo sam čuo od prijatelja, jer tog lika ne znam. Srbin građevinski inženjer, imao je posao, no Hrvatska ga je žuljala (nije bio četnik, no eto...). I on ode u Norvešku i sad radi na nekakvim šljakerskim poslovima gdje nešto kao plin ili ruda drndaju- dakle nije inženjerski status- a 1/3 vremena provode u nekakvom kao kavezu pod zemljom kao majmuni i ne rade ništa zbog pravila struke ili klime. I čovjek zadovoljan tom idiotskom egzistencijom u kojoj jedino što ima je novac kojeg nema na što potrošiti.

5. žena srednjih godina s dvije kćeri od oko 25 godina, rastala se, no ima kuću i poseban ulaz. Imala je stalni posao u Croatia osiguranju, svoj portfelj, posve siguran život. No nakon razvoda njoj puhne u glavu da ode s nekim blesastim rođakom i njegovom suprugom (lik je električar) u Njemačku, bez ikakvog plana za posao ili prihod ili bilo što. Ne znam što uopće tamo radi, osim što se vjerojatno bavi guzoperstvom. Aferim.

6. mlad čovjek- ne više toliko. Završio fiziku i htio se baviti znanošću, no nije kapacitet, slab prosjek ocjena. Javi se na natječaj EU u Švedskoj, ne dobije. OK. Vrati se u RH i dobije posao na školi, malo naporan (imao je u nekim razredima Cigane), no svejedno. No pukne mu film kad mu neke dodatke za posao nisu dali, i zapali za Irsku. Tamo nemam pojma što je radio, no njegova mi je majka nekako priopćila da je bio nešto fizikario, šljakao. I Irci mu dadu nogu, vrati se, i majka me kontaktira i kuka kako se pati jer radi na građevinskim poslovima kod nas, ranjene ruke i sl. I ja mu nađem vezu, lik koji zna sve i svakoga, da mu nađe primjereni posao. No on se ne javi na tu vezu, pitam majku što je, ona nešto prodrnda. Ne znam gdje sad, u Njemačkoj ili drugdje ili ..

Većina navedenih osoba su ili jebivjetri ili glupani ili životno retardirani. To je debilana prema kojoj nemam nikakva sažaljenja, i jedino za prvonavedenu frizerku mislim da je razumno i zrelo postupila. Ostalo ne zavrjeđuje komentar.
Life, Liberty and the pursuit of Happiness

Back