Mizantropija

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Zanima me koliko je mizantropija normalna pojava u ljudskom drustvu (tj. kod pojedinca), i sta je uzrok mizantropije?
Poznajete li nekog mizantropa i kakav je vas odnos (tj. misljenje) prema mizantropiji?

Zanima me koliko je mizantropija normalna pojava u ljudskom drustvu (tj. kod pojedinca), i sta je uzrok mizantropije?
Poznajete li nekog mizantropa i kakav je vas odnos (tj. misljenje) prema mizantropiji?

Bice da je u danasnje vreme kako rece Vujaklija u zezanju.."vrlina i normalna pojava"..
tj sve je vise ljudi koji mrze druge ljude...i naravno da to nije normalno

Obzirom da mizantrop mrzi ljude u svojoj okolini i generalno ..to znaci da nemam nikakav odnos
sa takvim ljudima u smislu kontakta i..mislim da je to tezak problem..mrzeti ljude sa kojima
si prinudjen da zivis..osim ako se ne iselis na neko pusto ostrvo ili neku vukojebinu u planini..pa
zivis sam sa sobom i zivotinjama..a i tada..problem ostaje u glavi tih ljudi...

Sta mislite, da li mizantrop mrzi sve ljude bez izuzetaka, ili postoje oni koji su podnosljivi (tipa najuza porodica ili neki, ako takvog ima, dugogodisnji prijatelj)?
Nekako mi se cini da postoji tri vrste mizantropa: oni skriveni koji ne otpisuju ljudski rod potpuno, ali ga ne u sustini ne vole (neko bi cak rekao da su to i povuceni ljudi); mizantropi koji preziru ljude, ali eto, nekako zive sa njima, bez konformizma za razliku od prve grupe, i oni pustinjaci koji zive negde izolovani van drustva.

Sta mislite, da li mizantrop mrzi sve ljude bez izuzetaka, ili postoje oni koji su podnosljivi (tipa najuza porodica ili neki, ako takvog ima, dugogodisnji prijatelj)?
Nekako mi se cini da postoji tri vrste mizantropa: oni skriveni koji ne otpisuju ljudski rod potpuno, ali ga ne u sustini ne vole (neko bi cak rekao da su to i povuceni ljudi); mizantropi koji preziru ljude, ali eto, nekako zive sa njima, bez konformizma za razliku od prve grupe, i oni pustinjaci koji zive negde izolovani van drustva.

Izostavio si povremene i privremene mizantrope. To su oni ljudi koji mrze ceo svet samo u trenucima vlastite životne krize. Pošto izvor svojih nedaća nalaze u drugima, svaki pojedinac im postaje objekat mržnje. Kad takav "privremeni" mizantrop izađe iz kruga ličnih problema, on odjednom ponovo voli svet, čak to čini sa dozom euforije.

u suštini ljudi sve uče
iz iskustva i iz svoje situacije
pa tako i mizantropija
mada ipak
kad je čovek težak sebi
teški su mu svi
tako da uglavnom neko svoje stanje akumuliramo na druge
ne znam nekad se osećam mizantropično
al to je više ravnodušnost

mizantropija je termin koji je izmislila dominantna većina, tzv. prosocijalni ljudi u svom progonu nedruštvenih članova zajednice.
takvom čoveku pripisuju mržnju kako bi ga predstavili kao pretnju, ali on nije antisocijalan (ne dela protiv ljudi), već asocijalan (samo želi da ga ostave na miru).

dakle, mizantrop nije neko ko mrzi ljude, jer mržnja predstavlja aktivan i lični odnos (kad nekog mrziš ti želiš da mu naudiš), već on ne voli ljude generalno, gadi mu se većina njih i izbegava ih.

Dakle, nije pitanje šta nije u redu sa mizantropom, već kako da se on spase od ove pošasti zvane dominantna većina i njihov sistem vrednosti?

Evo malo Bukovskog na tu temu -

...šta da radimo sa takvim Čovečanstvom?

ništa.

izbegavajte ga koliko god je moguće.
ponašajte se prema njemu kao prema bilo čemu
što je otrovno, zlo i bezumno.
ali pazite. ono ima zakone koji ga štite
od vas.
može da vas ubije bez ikakvog razloga.
a da biste pobegli, morate biti lukavi.
malo ih je pobeglo.

morate sami da smislite plan.

nisam upoznao nikog ko je pobegao.

Ja uopšte ne volim ljude.

Nekada sam se trudila iznaći sretniji izraz, pa sam se ograđivala time da me naročito nerviraju ljudi koji rade/govore/misle ovo ili ono; kako ja ne bi realno ali me sitacija tera jer nemam izbora; kako je krivo društvo koje je kakvo jeste...

Budalaštine. Ja, prosto, ne volim ljude. Da živim u edenu i prosto šetam rajskim vrtovima, i oko mene su samo sveci i proroci i mudraci - i onda bi mi išli na živce, i sve što bih tražila, sve čemu bih stremila, bilo bi da se kako god ikako mogu od njih udaljim; da ih što manje i ređe srećem i imam sa njima bilo kakva posla. Ako tumačiš mizantropiju kroz mržnju, onda nisam mizantrop. Mržnja je jaka reč, i u velikom broju slučajeva samo naličje strasne sklonosti. U velikom se broju slučajeva desi da ljudi mrze upravo ono čemu podsvesno najžudnije streme. Ne znam, ono opšte mesto o homofobiji. (S čim se ne slažem sasvim, mislim s tom teorijom da su najzagriženiji homofobi zapravo latentni ******; ali to je sad neka druga tema.) Hoću da kažem da ne mogu za sebe pošteno reć da ljude mrzim; zato što spram njih stvarno ne gajim nikakve jake emocije, pa ni krajnju nesklonost kao što je mržnja. Najpribližnije što sam u stanju, to je da kažem da me ljudi na smrt smaraju.

Socijalni odnosi su ritual. Imaš pravila, i limite, i ceremoniju. Imaš stvari koje se rade i koje se ne rade. Imaš pravila kako se vodi razgovor, i kako ga ne smeš voditi; i koji ton moraš da koristiš u kojoj situaciji; i kako se vodi rasprava umesto svađe, pa kako se osuđuje čin a ne čovek, pa....

Razumeš? Većina će na prvu loptu reći kako je ljubav stihijska i ne poznaje nikakve norme; ali to govore deca i budale. Zato što je samo zaljubljenost stihijska i uraganska; a čak se i ona ponaša po određenom obrascu. Pa, šta znam, imaš ljude koji su statistički izračunali koliko vremenski najduže može da traje. Nekih šest meseci, ako se dobro sećam. Ukoliko nešto možeš empirijski i naučno odrediti, onda u tome nema mnogo razularene stihije - o čemu bi pisci ljubavnih soneta i raznorazni padači u transove mogli razmislit pre nego se late pera i propovedanja. :mrgreen: Kako god, htedoh reći da su svi međuljudski odnosi definisani. Nečim. Da u svakoj vrsti ponaosob postoje pravila i obrasci. Pa je opšte poznato i kako izgleda i čime se manifestuje zatreskanost, ili mržnja. Ljudi do te mere robuju svojim osećanjima da zaista veruju kako postoje neka koja su izuzeta od pravila. Ne postoje.

E vidiš, mene nerviraju pravila. Ja ne trpim socijalne odnose koji me mahom smaraju, i u većini kojih ne vidim nikakvu realnu svrhu. Mislim, vidim operativnu korist, razumem šta ću od njih imati, kako da ih sprovodim i čemu služe.

Ali ih mrzim iz dna duše. Jer me na smrt zamaraju, i nikakvu beneficiju mi ne donose. Jer mrzim da se ponašam kako bi trebalo i kako je propisano ceremonijom i pravilom, zato što to - prevedeno - znači da glumim ludilo i, što da ne, lažem. A jedina realna prednost koju kao takvu priznajem, jeste neka koja mi donosi mir i spokoj, a ne nerviranje i kalkulaciju. Socijalni odnosi su kalkulacija, uvek. Zahtevaju ogroman trud u nešto što nikad nema izvestan rezultat i u velikom broju slučajeva proizvodi više muke nego užitka.

Jedino zato ne volim da kažem da sam - mizantrop. Zato što više ne volim obrasce i ceremoniju, a manje ljude. Ali kako su ceremonije i obrasci apsolutno neodvojivi od ljudi, onda ne volim ni njih. Ljude, hoću reći.

Da, bila bi najveća blagodet živet na padini nekog brda u nekoj šumi posred koje bi prvi komšija bio udaljen (barem) dvajst kilometara. Bilo bi to sjajno. Kad bih umela izvest da takav način finansijski podržim, otišla bih sutra; ne osvrčući se, i pevajući.

Kad bih samo mogla što manje sretat ljude.

Ali mržnja, to je prejako. Recimo - mir. Recimo da mir volim više od ljudi, i da s ljudima nikad nemam mira. Da, to je ono. Ja sam mrzitelj nemira.

Ni ja ne volim ljude generalno. Stvarno ne vidim sta tu ima da se voli. Vrlo mizerna stvorenja u sustini. Ima ljudi do kojih mi je stalo, ali to su prijatelji koje sam odabrala, a i tu ulazem dosta napora da bih istolerisala neke stvari.

Inace, malo je onih koji se izdvajaju iz gomile i koji su stvarno na nekom visem nivou. Zato ima previse onih koji misle da vrede i ne shvataju koliko su ustvari smesni, slabi, zli i izmanipulisani. Ne smatram da sam bolja od drugih, mogu samo reci da se trudim

mizantropija je termin koji je izmislila dominantna većina, tzv. prosocijalni ljudi u svom progonu nedruštvenih članova zajednice.
takvom čoveku pripisuju mržnju kako bi ga predstavili kao pretnju, ali on nije antisocijalan (ne dela protiv ljudi), već asocijalan (samo želi da ga ostave na miru).

dakle, mizantrop nije neko ko mrzi ljude, jer mržnja predstavlja aktivan i lični odnos (kad nekog mrziš ti želiš da mu naudiš), već on ne voli ljude generalno, gadi mu se većina njih i izbegava ih.

Dakle, nije pitanje šta nije u redu sa mizantropom, već kako da se on spase od ove pošasti zvane dominantna većina i njihov sistem vrednosti?

Evo malo Bukovskog na tu temu -

...šta da radimo sa takvim Čovečanstvom?

ništa.

izbegavajte ga koliko god je moguće.
ponašajte se prema njemu kao prema bilo čemu
što je otrovno, zlo i bezumno.
ali pazite. ono ima zakone koji ga štite
od vas.
može da vas ubije bez ikakvog razloga.
a da biste pobegli, morate biti lukavi.
malo ih je pobeglo.

morate sami da smislite plan.

nisam upoznao nikog ko je pobegao.

Drustvo je oduvek zigoisalo one koji se ne uklapaju u socijalne konvencije, mada mizantrop mislim da nije pravi termin, obicno kazu, za nekog da je cudna ili povucena osoba.
Postavlja se pitanje, zasto su mizantropi pretnja, tj. zasto ih drugi vide tako? Vidjao sam mizantrope koji bi najsrecniji bili da izbije nuklerani rat (mada i to je mozda samo preterivanje), dok su drugi asocijalni, uzivaju (donekle) u uskom krugu poznanika/prijatelja, ne mare mnogo za druge, vec eto, imaju kriticko misljenje. Opet, ne mora ni nuzno da neko ko je asocijalan bude mizantrop, a verovatno ima i antisocijalnih mizantropa, ali to je vec sociopatija.

Mrznja jeste prejaka rec, ja sam isao sa bukvalnim prevodom, bolje je reci ne voli ljude, ali malo me buni ono sto svi trtljaju da je covek socijalno bice, a relativno sam siguran da se skoro svaki mizantrop uzeli nekog ljudskog bica ponekada, iako to ne priznaje (ne mislim ovde na cisto beznacajno druzenje) vec razgovor, uspostavljanje nekog relativno bliskog odnosa. Sve mi nekako to zvuci na moderniji Weltschmerz, nezadovoljstvo spoljnim svetom i povlacenje u sebe.

Izostavio si povremene i privremene mizantrope. To su oni ljudi koji mrze ceo svet samo u trenucima vlastite životne krize. Pošto izvor svojih nedaća nalaze u drugima, svaki pojedinac im postaje objekat mržnje. Kad takav "privremeni" mizantrop izađe iz kruga ličnih problema, on odjednom ponovo voli svet, čak to čini sa dozom euforije.

Rekao bih da je to vise neko duhovno klonuce, ali ako neko recimo dajem banalan primer sada, smatra da je ljudski rod glup jer velica ljude iz rijaliti emisija i uziva u tome strastveno umesto da velica neke prave vrednosti, on ce to verovatno osecati u sebi uvek, bez obzira da li se nalazi u krizi ili ne. Naravno, u trenucima srece to kriticko misljenje pomalo izbledi, ali osecaj je jos uvek tu (negde).

Ustanovili smo da mizantropi ne mrze, mrznja ipak jeste prejaka rec, vec da ne vole ljude. Zasto mizantropi ne vole ljude? Verujem da su razlozi individualni, ali odakle pojava mizantropije ako je covek po nekoj definiciji drustveno bice?

Mizantropijac je osoba koja je dovoljno duboko i detaljno opoznata sa cinizmom kukaviclukom sebicnoscu zavisti koristoljubivosti danasnjih ljudi i sasvim je normalno da ih mrzi

Ustanovili smo da mizantropi ne mrze, mrznja ipak jeste prejaka rec, vec da ne vole ljude. Zasto mizantropi ne vole ljude? Verujem da su razlozi individualni, ali odakle pojava mizantropije ako je covek po nekoj definiciji drustveno bice?

Moram da ti iskoristim temu da bih izjavila da sam danas izuzetno mizantropična, da izvineš.
Kako odem u izvesnu javnu ustanovu, zgadi mi se život jer moram da komuniciram sa jednim ženskim primerkom ljudske gluposti, nadmenosti i drskosti. I svaki put se pokačimo, iako to ne želim, ali žena je takav izbljuvak da namerno iritira svađu. I još kaže : "Nije Vam prvi put da ovde dolazite, pa da ne znate koje dokumente treba da donesete."

Posle naleteh na drugi egzemplar ljige, muškog roda. Taj je, pak bio toliko lažno ljubazan sa ciljem da se okoristi, da nisam imala volje ni da se svađam, ni da pričam. Još kaže :"Od ovoga ćemo imati dobitak i ti i ja." A treći me u ime svoga deteta laže preko telefona.

Back