Mitovi i legende o hvatačima snova

Poruka
7.293
Hvatač snova je jedan od najtrajnijih i najrasprostranjenijih simbola povezanih sa kulturom Indijanaca. Uobičajeno se veruje da je kultni oblik obruča i mreže namenjen zaštiti spavača od loših snova tako što će ih „hvatati“, dok pušta dobre snove da prođu. Otuda dolazi i njegovo ime.

Međutim, prava priča iza hvatača snova je malo složenija. Dok ga neki vide kao simbol jedinstva među plemenima, drugi smatraju da je hvatač snova postao nezakonito prisvojen i previše komercijalizovan. Uprkos ovoj polarizaciji, poreklo hvatača snova i verovanja koja ga okružuju ostaju fascinantan deo američke istorije.

sl-01.jpg

(photo credit)

Kulturno poreklo

Zaštitni fetiši (predmeti za koje se veruje da imaju posebne moći) pojavljuju se u brojnim domorodačkim kulturama, ali hvatač snova koji se obično povezuje sa Indijancima potiče iz kulture Odžibvea - Čipeva (eng. Ojibwe - Chippewa). Tradicionalno napravljen od obruča vrbove grane, vlakana koprive ili tetive, i ukrasa kao što su perle i perje, poreklo hvatača snova povezuje se sa figurom iz mitologije Odžibvea poznatom kao Asibikaši (Asibikaashi) ili „Žena pauk“ (the Spider Woman). Ova figura majke bila je zaštitnica naroda, a posebno dece. Hvatač snova postao je zamena za Asibikaši dok se nacija Odžibve širila na veću geografsku regiju, alat koji je visio nad dečijim krevetima da uhvati bilo kakvo loše ili zlo pre nego što može da nanese štetu.

Kako su zapadna plemena postepeno stupala u kontakt jedni s drugima putem trgovine i mešovitih brakova, legenda o hvataču snova prožimala je i druge kulture. Lakote (The Lakota) imaju sopstvenu legendu o hvataču snova povezanu sa bogom prevarantom, Iktomijem, koji se često pojavljivao u obliku pauka. U Lakota kulturi, hvatači snova predstavljaju „mrežu života“, sa brojnim dobrim i lošim izborima. Hvatač snova ima za cilj da filtrira loše ideje društva od dobrih, navodeći ljude da ostvare svoje snove i vizije.

Tokom panindijskog pokreta kasnog 20. veka, kada su mnoga plemena autohtonih naroda tražila jedinstvo za kulturnu stabilnost, hvatač snova postao je široko povezan sa mnogim različitim domorodačkim plemenima i nacijama.

sl-02.jpg

(photo credit)

Kontroverze

Iako mnogi ljudi smatraju da su hvatači snova prelepi, a zaštitna namera iza njih ubedljiva, oni su tokom godina izazvali određene kontroverze. Neki ljudi smatraju da je upotreba hvatača snova van domorodne kulture oblik kulturnog prisvajanja, posebno kada ne-domaći ljudi profitiraju od prodaje zanata inspirisanih domorodcima.

Zakonitost je takođe postala problem. Kako su hvatači snova postajali sve popularniji među Nju Ejdž (New Age) populacijom počevši od 1970-ih, neki od beskrupuloznih zanatlija su svoju robu predstavljali kao „prave indijanske“ zanate, reklamirajući ih kao da ih pravi određeno pleme. Kongres je 1990. godine usvojio Zakon o indijanskoj umetnosti i zanatima, čime je zabranjeno lažno oglašavanje da su umetnička dela inspirisana Indijancima - kao što su grnčarija, korpe, nakit i totemski predmeti poput hvatača snova - napravili Indijanci, kada to nisu.

Kontroverza oko kulturnog prisvajanja ne znači da oni koji nisu starosedeoci ne mogu da cene i prikazuju domaće umetnosti i zanate poput hvatača snova. Kada im se pristupi na način koji poštuje istoriju i kulturu iza zanata i prepoznaje zanatlije, viseći hvatači snova mogu biti prelep način da se oda počast ljudima čija je bogata tapiserija verovanja pokrivala ovu zemlju mnogo pre evropskog naseljavanja.

sl-03.JPG

(photo credit)

(izvor: verlo.com)

A evo ovde lepe galerije raznih modela hvatača snova.. i zabavnih testova (kao npr. ovaj i ovaj), koji će vam reći nešto više o vašoj ličnosti - na osnovu toga koji vam se hvatač snova najviše dopada.. --> uživajte.. i javite svoj rezultat! :) Moram kazati da je u mom slučaju bio prilično tačan..

"Oni koji sanjaju danju znaju mnoge stvari koje izmiču onima koji sanjaju samo noću." :)
― Edgar Alan Po

Kako stoje stvari kod vas - sanjate li uopšte? Samo noću ili samo danju ili oba? Jesu li vam snovi više lepi ili više ružni?

Ja sanjam više noću.. preko dana mi je um obično uposlen zahtevnim logičkim aktivnostima i onda tu ima malo prostora za budno sanjanje. Ali pošto znam koliko je to puno važno, uvek odvojim i neko vreme u svom danu baš za to. Moji snovi su najviše lepi, ali ponekad se dogodi i neki ružan.

Inače, ovaj hvatač snova sam imala.. dobila sam ga na poklon od prijatelja iz Kanade i, kako su mi rekli, bio je ručni rad nativnih Indijanaca. Međutim, meni je remetio energiju na loš način. Zadržala sam ga dugo kod sebe - jer bio je jako lep i bio mi je drag poklon, pa mi je bilo žao da ga se odreknem.. ali nakon što sam i eksperimentalno potvrdila da mi menja san i raspoloženje na lošije - ipak sam ga odstranila. I onda mi se opet vratio dobar san.

Ne mislim da je hvatač snova generalno loša stvar sam po sebi.. nego je verovatno baš taj jedan imao drugačiju energiju od moje.
Ali čim je imao moć da utiče, znači da je stvarno bio original i da zaista nešto radi.. Kao uostalom i svi predmeti moći na ovom svetu. :)

Imate li vi neka svoja iskustva sa time.. kako radi kod vas?

Back