Mitologija

• Začetnik teme Začetnik teme Kejt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
dare_987:
@ kejt

Zaboravio sam da ti odgovorim za "Odiseja". Nazalost, taj film nisam gledao. A koji deo njegovog zivota prati film? U Troji ili povratak kuci?

Odisej je bio par puta na hallmarku i jednom na bk.Troja je mozda prvih 15 minuta filma,a ostatak filma(i drugi deo)se bavi njegovim povratkom na Itaku.Obavesticu te ako ga vidim u programu.Inace svidja mi se mnogo vise od Jasona.Pozdrav!

Ja uzeo da citam po n-ti put "Legende i mitovi stare Grcke". Cisto da utvrdim gradivo :)

Nego, jel neko gledao onaj crtani, ne znam kako se tacno zove, o grckim mitovima? Pustali su na Happy TV, vizuelno je dobro uradjen, a i ne odudaraju mnogo od mitova.

dare_987:
Ja uzeo da citam po n-ti put "Legende i mitovi stare Grcke". Cisto da utvrdim gradivo :)

Nego, jel neko gledao onaj crtani, ne znam kako se tacno zove, o grckim mitovima? Pustali su na Happy TV, vizuelno je dobro uradjen, a i ne odudaraju mnogo od mitova.
Jesam gledala nesto malo,ali vise se i ne secam koji mit je bio?Mozda Herakle.A da li si gledao grcke mitove,serijal koji je bio na prvom pre nekog vremena,vikendom prepodne?Oni su bili zaista dobri.Bili su Dedal i Ikar,Orfej i Euridika,Tezej i Minotaur i mnogi drugi...

E bas volim mitove!U sredu sam polozila ispit vezan za mitologiju.Nije bilo tesko uciti.Sada znam jos vise o rimskim,grckim i orijentalnim bozanstvima.Lepo je uciti ono sto volis!

najvise mi se dopada mit o hembrijskom lavu
kadaje herkul pobedio lava i stavio njegovu kozu na glavu i izgledao zastrasujuce tako da ga se i euristej uplasuo
prica da je golim rukama zadavio lava duplo veceg od obicnog je fenomenalna
i jos neprobojna koza
pa jos kandž ostre kao zilet
fenomenalno
taj mi je jedan od omiljenih
ali meni se povremeno dopadnu i drugi tako da ne mogu da kazem da mi je apsllolutno ovaj najbolji
cesto promenim misljenje
a ima i razloga sto vise citam sve vise mi se dopadaju pojedini podvizi
Kejt:
HEBEHA:
Svidja mi se sto sam naisla na istomisljenicu!

Naime, jeko me interesuju mitologije raznih naroda, ali sam razocarana time sto veoma malo znam o mitologiji starih slovena. Nie da ne znam nista, ali o Grckoj znam oko 10 puta vise sto i nije bas loicno, zar ne? Ili nas narod ne cijeni svoje porijeklo ili naprosto i nema toliko informacija kao o starogrckoj mitologiji.

Lijepa mi je prica o Apolonovom upoznavanju sa sinom cija je majka obcna smrtnica, opet, ne volim cinican odnos u braku Zevsa i Here koji mi ponesto govori i o odnosima kod Grka, ako ne grijesima; zatim mit o Afroditi koja nakon svakog odnosa sa muskarcem (a imala ih je dosta), obnavlja svoju nevinost; Zanimljiv mi je mit o Danaji koju je otac zatvorio jer je cuo da ce ga ubiti njegov unuk... Mada se ove price poslabije sjecam, ali se slicne teme pominju i u Ruskim, pa i nasim bajkama... Da li je tacno da su Zevs i Hera brat i sestra i cemu toliko incesta u svim pricama? Imas neko objasnjenje? Eto, trenutno mi nista ne pada na pamet, bas se dugo nisam bavila time. Trenutno spremam 112 pitanja za maturski ispt, koji je dosta drugaciji od tog u Srbiji i neopozivo je gluplji! :x Uf, pa se nadam da ce mi sve sto saznam o SVEMU dobro doci!
:wink:
Ni ja ne znam bas nesto o slovenskoj mitologiji ali moja drugarica ima dobru knjigu o tome,mislim da je pisao Vasiljev.Citala sam nesto malo.Inace sve te knjige o mitologijama su velike i ukoricene i samim tim skupe,ali ona je dobila na poklon.Hera i Zevs jesu bili brat i sestra a zasto ima toliko incesta u njihovim mitovima stvarno ne znam!Razmisljala sam o tome ali to ocigledno nije bilo nista neobicno u to vreme.Kao ni homoseksualizam.A sta ces da upises?I ja volim mit o Danaji i njenom sinu Perseju i Gorgoni.A da li si primetila da skoro nijedan od tih velikih junaka nije srecno zavrsio?Eto Medeja je izdala svoju porodicu zbog Jasona,a on je kasnije napustio zbog mladje!Arijadna koja je pomogla Tezeju da ubije Minotaura nije na kraju sa njim ostala.Tezej je morao da je ostavi jer je bila obecana Dionisu.Cak ni jadan Orfej(jedan od mojih omiljenih mitova)i pored silaska u Had nije mogao da povrati Euridiku.Kada pogledas jedino se Odisej srecno vratio svojoj zeni iako nije bio veran ali dobro ne mozes da zameris muskarcu sto te je prevario kad je 20 godina bio bez tebe :D Srecno sa ispitom!

dare_987:
Prvo, Kejt - cestitam.

Drugo, pravilno je i Herakle i Herkul, ali je bolje reci Herakle jer se on tako zvao u grckoj mitologiji, a Herkul je starorimska varijanta imena.

Hvala.A to sam i ja htela da kazem.Herkul je najslozenije bozanstvo u rimskoj religiji,slican je Heraklu ali ima svoje originalne crte.U Rimu je cesto shvacen kao bog rata i zastitnik carstva dok je Herakle zastitnik atletike i omladine. :P

mirjanav2004:
citala sam u zabavniku da je ispravnije reci herakl nego herkul
ima objasnjeno lepo u zabavniku
zbog cega
ako nekoga interesuje mogu da potrazim i napisem

ja uglavnom govorim herkules,isto kao sto ne govorim ahil nego ahilej...pretpostavljam da sam to pokupila iz knjiga sa hrvatskim prevodom. :shock:

Уместо да читате грчку и остале, зар не би било боље да читате српску митологију??

После бисте барем знали зашто кажете мори ме жеђ, баш си алав, зашто се користи бадњак за божић, зашто је Илија- Громовник, кога у легендама замењује Св. Сава, ко је ала, ко је змај, ко су дивови, ко су виле, ко вештице и остали Богови, богиње као и добри и лоши демони, због ког српског и словенског бога Зевс баца муње, ко је српски врховни Бог...

За почетак, прочитајте књигу од Веселина Чајкановића:
"Стара српска религија и митологија"

Оставићи вам списак добрих књига, а за сада, ево неких линкова:

www.rastko.org.yu/antropo...ija_c.html
www.rastko.org.yu/antropo...ija_c.html
www.rastko.org.yu/antropo...dex_c.html
www.svevlad.org.yu/sadrzaj.html

Наравно, али 99% људи више зна грчку митологију него српску, 50% њих није ни чуло да смо ми имали митологију и веру пре хришћанства, а кад то кажем, не мислим на словенску митологију. Иако су сличне српска ипак има своју аутохтоност...

Meni je interesantnija grcka mitologija.

Uostalom, mitologija mnogih evropskih naroda je velikim delom zasnovana na grckoj mitologiji, tj. dosta su preuzimali od starih Grka, ali naravno, ne svi. A znas kako je - uvek ce ti stvari koje pripadaju drugima biti interesantnije od sopstvenih :)

Ja bih voleo da citam i nordijsku mitologiju

BodoniuS:
Наравно, али 99% људи више зна грчку митологију него српску, 50% њих није ни чуло да смо ми имали митологију и веру пре хришћанства, а кад то кажем, не мислим на словенску митологију. Иако су сличне српска ипак има своју аутохтоност...
tačno, nažalost...ali deca se sa recimo grčkom mitologiju uče u školi, mitologija Slovena koliko se sećam se ne uči ili uči veoma šturo...
što se Srba tiče ne znam da li se nešto promenilo na časovima istorije...ali kolko se sećam uče se samo ist. činjenice, dakle ništa mitologija ili narodna religija...
Čajkanović je kao najznačajniji istražvač narodne religije između dva sv.rata inače bio doktor klasičnih nauka, i posle doktorata u Minhenu postao je predavač latinskog jezika na Filozof. fakultetu u Bg. Posle je predavao istoriju na Bogoslovskom fakultetu.Dakle bio je jako dobro potkovan posebno što se jezika i kulture pa tako i mitologije tiče st.rimljana i grka. U svom radu se koristio između ostalog komparacijom... kojom je dokazivao da mi i drugi narodi imamo slično vrhovno božanstvo i da je to božanstvo mrtvih, kod Srba je to bog Dabog... Da bi mogao da komparira morao je da poznaje mitologije i religije drugih naroda i zato ih je proučavao....eto zato je doro znati i mitologije, religiju,posebno narodnu i sl. drugih naroda.
Čajkanović nije jedini
na drugoj temi sam pomenula stvarno dobru knjigu Slobodana Zečevića:Mitska bića srpskih predanja, autor ovde traži poreklo datog mit. bića ( da li je autentučno ili je uticaj npr.suseda ili pak je slovenskog porekla) i zato mora da poznaje bar one osnovne stvari iz grčke,slovenske etc. mitologije ... narod.religije ...

dare_987:
Meni je interesantnija grcka mitologija.

Uostalom, mitologija mnogih evropskih naroda je velikim delom zasnovana na grckoj mitologiji, tj. dosta su preuzimali od starih Grka, ali naravno, ne svi. A znas kako je - uvek ce ti stvari koje pripadaju drugima biti interesantnije od sopstvenih :)

Ja bih voleo da citam i nordijsku mitologiju

Ово што си рекао уопште није тачно.
Чињеница да су митологије доста узимале једни од других али је такође чињеница да велики број ствари из српске митологије је преуузела грчка. То што су је они више обогатили и што су записивали легенде је друга прича. Ми овде говоримо о народној митологији а не о књижевној...

Многе ствари су Грци презели од Срба или Словена. Зевс је преузет од Словена као Перун, германски бог Водена чувар морепловаца је такође преузет од нас, јер на њиховом језику водена ништа не значи док на српском Водена- вода.
Капираш?

gigule:
BodoniuS:
tačno, nažalost...ali deca se sa recimo grčkom mitologiju uče u školi, mitologija Slovena koliko se sećam se ne uči ili uči veoma šturo...
što se Srba tiče ne znam da li se nešto promenilo na časovima istorije...ali kolko se sećam uče se samo ist. činjenice, dakle ništa mitologija ili narodna religija...
Čajkanović je kao najznačajniji istražvač narodne religije između dva sv.rata inače bio doktor klasičnih nauka, i posle doktorata u Minhenu postao je predavač latinskog jezika na Filozof. fakultetu u Bg. Posle je predavao istoriju na Bogoslovskom fakultetu.Dakle bio je jako dobro potkovan posebno što se jezika i kulture pa tako i mitologije tiče st.rimljana i grka. U svom radu se koristio između ostalog komparacijom... kojom je dokazivao da mi i drugi narodi imamo slično vrhovno božanstvo i da je to božanstvo mrtvih, kod Srba je to bog Dabog... Da bi mogao da komparira morao je da poznaje mitologije i religije drugih naroda i zato ih je proučavao....eto zato je doro znati i mitologije, religiju,posebno narodnu i sl. drugih naroda.
Čajkanović nije jedini
na drugoj temi sam pomenula stvarno dobru knjigu Slobodana Zečevića:Mitska bića srpskih predanja, autor ovde traži poreklo datog mit. bića ( da li je autentučno ili je uticaj npr.suseda ili pak je slovenskog porekla) i zato mora da poznaje bar one osnovne stvari iz grčke,slovenske etc. mitologije ... narod.religije ...

Не брини. Промениће се то учење у школама. Комунизам није дозвољавао да се учи стара српска религија и митологија, као што није ни дозвољавао да се развије археологија, јер би се тиме само ојачавао национални корпус што комуњарама то није одговарало. Јер онда би и Хрвати морали да имају по једну религију и Босанци и Македонци... А то није дозвољено, јер би се изучавањем тога дошло до једног закључка који није одговарао "братству и јединству", а то је да смо сви ми, на овим просторима исте крви, тј. Срби...

Back