Mito bekrijo

Ma za sta covece da dajem i doktoru i policajcu kad je to njihov posao?

To je zakon za glupe.
Doktoru se preko poklona zahvaljuješ za njegov dobro obavljen posao, a policajcu plaćaš MITO da ti napiše manju kaznu, ili nikakvu!
pa kaže. Nije isto ako doktor ili policajac LOŠE obavljaju svoj posao!
Nascrtano za one koji slabije kontaju: Ako doktor loše obavi posao, ti si MRTAV, a ako te policajac, prema opisu svoga posla, ne ulovi da si napravio prekršaj, ti ćeš proći bez kazne!

Ako svi daju a ti ne daš, znaš šta te čeka.

Чека ј енезахвална докрорка или незахвалана доктор .....

То ниј епроблем ако НЕЋЕ да да .. али шта ако НЕМОЖЕ да да .....

како онда ДОКАЗАТИ да је докторка или доктор (не)захвална (не)легално ?!

da ovo jeste legalizacija mita i pljacka gradjana

Zakon definise da do 450e nije krivicno delo primiti nadoknadu u vidu mita za pruzanje usluge za koju vec p rimas platu, dok preko toga - jeste.

Doktoru se preko poklona zahvaljuješ za njegov dobro obavljen posao, a policajcu plaćaš MITO da ti napiše manju kaznu, ili nikakvu!
Naravno da nisu isti, ali i u jednom i u drugiom, i u nekom trecem slucaju, ako je zaista nesto vazno u pitanju kao sto je zivot, onda nema te sile da se ne zahvalim, ali kako i cime, i da li to moze da se meri u materijalnoj vrednosti, druga je stvar.

Ali ako je obican posao u pitanju, ja ne znam zasto bi ljudi davali bilo sta, tacnije, zasto bi se smatrali obaveznim da daju bilo sta?

Sad vidim, mogla si da kazes i koji clan, da ne lutam, ali evo sta pise:

Sto znaci da nije to trazenje mita, vec poklon koji dobije u toj vrednosti ali ne u novcu i to ukupno na mesecnom novou, ne sme da prelazi taj iznos.

To nikako nije legalizovanje mita, kao je postavljac napisao i daleko od toga da bude, to bi bilo protivno svemu iako je javna tajna da mnogi lekari bas preko "posrednika" i traze mito, ali to nema veze s ovim u Zakonu, to je poklon i tesko da ga neko dobije u tom iznosu.

Ovo omogucava da lekari otvoreno traze mito npr trazi ti da mu kupis zlatnik vrednosti do 450e . Nije uzeo novac a uzeo je nesto sto ima v rednost manju od 450e i moze da proda kad pozeli i uzme novac.

Naravno da nisu isti, ali i u jednom i u drugiom, i u nekom trecem slucaju, ako je zaista nesto vazno u pitanju kao sto je zivot, onda nema te sile da se ne zahvalim, ali kako i cime, i da li to moze da se meri u materijalnoj vrednosti, druga je stvar.

Ali ako je obican posao u pitanju, ja ne znam zasto bi ljudi davali bilo sta, tacnije, zasto bi se smatrali obaveznim da daju bilo sta?
Konkretna situacija u RH: Doktori i medicinske sestre masovno odlaze, nedostaje kadrova! Hoće li 'legalizacija' poklona smanjiti odlazak stručnjaka?
Ko je rekao u tom zakonu da je OBAVEZNO?

Konkretna situacija u RH: Doktori i medicinske sestre masovno odlaze, nedostaje kadrova! Hoće li 'legalizacija' poklona smanjiti odlazak stručnjaka?
Ko je rekao u tom zakonu da je OBAVEZNO?

Ne mozes nikog kroz zakon da "nateras" da da poklon. To je za "internu upotrebu" tj. da se ne bi neciji pacijenti navikavali na poklone, ja mislim bar. Jer mozda ima nesavesnih lekara, koji onako malo mrko gledaju pacijente koji im ne daju poklone, a rado gledaju one druge, ali to bi opet, trebalo da bude njihov problem.

I time se nikako, ali bas nikako ne moze resiti odliv lekara.

Izvini, morao sam! Stara legenda, a lupeta gluposti!?:rotf:
Volim(o) ga, bas zato. :lol: :tajna:

Nascrtano za one koji slabije kontaju: Ako doktor loše obavi posao, ti si MRTAV, a ako te policajac, prema opisu svoga posla, ne ulovi da si napravio prekršaj, ti ćeš proći bez kazne!
Ma kakvi mrtav, ni govora. Samo satima ležiš usran i upišan, sa davno isteklom infuzijom i venom koja je postala veliki bolni hematom, dok sestre u susednoj sobi jedu bajadere i broje pare.
I ne dobiješ lek protiv bolova sve do pred jutarnju vizitu.

Ma kakvi mrtav, ni govora. Samo satima ležiš usran i upišan, sa davno isteklom infuzijom i venom koja je postala veliki bolni hematom, dok sestre u susednoj sobi jedu bajadere i broje pare.

А док рођаци не донесу 452 евра опет исто ... из ноћи у ноћ.... а чик се пожали

Ne mozes nikog kroz zakon da "nateras" da da poklon. To je za "internu upotrebu" tj. da se ne bi neciji pacijenti navikavali na poklone, ja mislim bar. Jer mozda ima nesavesnih lekara, koji onako malo mrko gledaju pacijente koji im ne daju poklone, a rado gledaju one druge, ali to bi opet, trebalo da bude njihov problem.

I time se nikako, ali bas nikako ne moze resiti odliv lekara

:tajna:
?? Kako ne možeš? Legalizacija poklona znači dva puta veću platu! A računaj koliki su troškovi stanovanja i života na Zapadu? Šta im vredi veća plata bez pokolna, a troškovi urnebesno veliki?

?? Kako ne možeš? Legalizacija poklona znači dva puta veću platu! A računaj koliki su troškovi stanovanja i života na Zapadu? Šta im vredi veća plata bez pokolna, a troškovi urnebesno veliki?
Iz prostog razloga sto ja ne znam ni jednog lekara da dobija tolike poklone tj. u tolikoj vrednosti, cak ni pribliznoj.

Dakle mozda neki vrhunski hirurzi ili ginekolozi dobijaju (pretpostavljam, jer su to neke struke kojima se daje), ali ja ih licno ne znam niti sam bila u prilici da dam neki skup poklon, niti da cujem za takav poklon, dok za mito sam cula.

A ako zbog boljih uslova na zapadu odu tamo medicinske sestre, neće nikoga ni biti u susednoj sobi!
Osim toga, hoćeš li dobiti lek danas ili sutra ne zavisi od toga jesi li dao poklon, već o opštem stanju u zdravstvu!?

A ako zbog boljih uslova na zapadu odu tamo medicinske sestre, neće nikoga ni biti u susednoj sobi!
Osim toga, hoćeš li dobiti lek danas ili sutra ne zavisi od toga jesi li dao poklon, već o opštem stanju u zdravstvu!?
Ako svaki zaposleni državi daje 30 000 mesečno za doprinose, a razboli se jednom u sto meseci ili ređe, tada bi u fondu trebalo da bude sasvim dovoljno para da medicinsko osoblje ne beži u MinKen.

Jedino ako su uplaćene pare preusmerene na gondolu, fontane, jelke, jarbole, sendviče...

Zato je najpostenije platiti lekara i sestru i to po ucinku i kvalitetu, a ne da kao ne znam ni ja sta, ocekuju poklone, ili jos cesce, uzimaju mito.

Na tome ne moze da se zasniva drzavna politika zdravstva.

Ako svaki zaposleni državi daje 30 000 mesečno za doprinose, a razboli se jednom u sto meseci ili ređe, tada bi u fondu trebalo da bude sasvim dovoljno para da medicinsko osoblje ne beži u MinKen.

Jedino ako su uplaćene pare preusmerene na gondolu, fontane, jelke, jarbole, sendviče...
eee Pa tako reci i otvori novu temu: Kuda odlaze pare uplaćene za zdravstvo!?

Back