Mislite da je kompliment a zapravo je uvreda

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Buduća legenda
Poruka
25.313
"Tako si lijepa. Kako to da si još sama"? "Tako si fit, a baš puno jedeš?? Nismo ni svjesni koliko puta smo ovo prihvatili kao komplimente, a u suštini kada malo bolje razmislimo je ipak uvreda.

Da bi smo znali da li su ovi "dvosmisleni" komplimenti uvrede ili ne, ipak je važno da znamo, ko nam kaže i način na koji to kaže. Nitti je sve crno a ni bijelo. Neko nam to kaže u najboljoj namjeri, mada u suštini takvih i nema mnogo.

Recimo kad nam neko kaže: „Hej, ne kasniš ovog puta“ znači da inače kasniš a da sad nisi, što znači da treba da obratite pažnju na ponašanje.
– „Izgledaš mlađe zbog nove frizure“. Da li to treba da znači da je taj neko ranije izgledao starije ili mu je lijepa frizura?
– „Impresionira me kako ste vaspitali svoju djecu“. Da li ovo znači da je taj neko dobro vaspitao svoju djecu, a to se od tog nekog nije moglo očekivati?
– „Ti si jaka osoba“. Ovaj „kompliment“ zvuči kao da je život te osobe težak i da ne biste voljeli da ste na njenom mestu?

Ili, reciomo; „Odlično voziš za ženu“. Ovo zvuči kao suptilan oblik rasizma, sek*izma ili predrasuda.
– „Imaš odlično obrazovanje, a nisi ništa studirao“ ili „Tako si fit, a baš puno jedeš“.
– „Tako si lijepa. Kako to da si još uvek sama?„ Niko ne voli da ga neko podsjeća da je usamljen ili pak treba da zaključi da se iza ovog pitanja krije…“Mora da ti nešto drugo fali“. :roll:

– „Imaš lijepo lice, trebalo bi da se češće smiješ“. Da li je ovo kompliment za ljepotu ili kritika za namrštenost?
– „Tvoja devojka je baš se*si“ Ovde kao da ostaje da visi u vazduhu „Šta on ili ona radi sa tobom?“ ili pak „Rado bih bio sa njom ili njim“
– „Izgledaš tako lijepo bez šminke!“ Vječito pitanje vezano za ovaj „kompliment“ da li je taj neko prirodno lijep da mu ne treba šminka ili mu je trenutna šminka ružna?

Nije nego.. hajde da ja tebi nešto slično kažem, pa da tebe vidim, šta ćeš i kako ćeš (od)reagovati.. a ako ne odreaguješ, vjerovatno si (pri)glup(a), što bi samo upotpunilo "kompliment".

"Tako si lijepa. Kako to da si još sama"? "Tako si fit, a baš puno jedeš?? Nismo ni svjesni koliko puta smo ovo prihvatili kao komplimente, a u suštini kada malo bolje razmislimo je ipak uvreda.

Da bi smo znali da li su ovi "dvosmisleni" komplimenti uvrede ili ne, ipak je važno da znamo, ko nam kaže i način na koji to kaže. Nitti je sve crno a ni bijelo. Neko nam to kaže u najboljoj namjeri, mada u suštini takvih i nema mnogo.

Recimo kad nam neko kaže: „Hej, ne kasniš ovog puta“ znači da inače kasniš a da sad nisi, što znači da treba da obratite pažnju na ponašanje.
– „Izgledaš mlađe zbog nove frizure“. Da li to treba da znači da je taj neko ranije izgledao starije ili mu je lijepa frizura?
– „Impresionira me kako ste vaspitali svoju djecu“. Da li ovo znači da je taj neko dobro vaspitao svoju djecu, a to se od tog nekog nije moglo očekivati?
– „Ti si jaka osoba“. Ovaj „kompliment“ zvuči kao da je život te osobe težak i da ne biste voljeli da ste na njenom mestu?

Ili, reciomo; „Odlično voziš za ženu“. Ovo zvuči kao suptilan oblik rasizma, sek*izma ili predrasuda.
– „Imaš odlično obrazovanje, a nisi ništa studirao“ ili „Tako si fit, a baš puno jedeš“.
– „Tako si lijepa. Kako to da si još uvek sama?„ Niko ne voli da ga neko podsjeća da je usamljen ili pak treba da zaključi da se iza ovog pitanja krije…“Mora da ti nešto drugo fali“. :roll:

– „Imaš lijepo lice, trebalo bi da se češće smiješ“. Da li je ovo kompliment za ljepotu ili kritika za namrštenost?
– „Tvoja devojka je baš se*si“ Ovde kao da ostaje da visi u vazduhu „Šta on ili ona radi sa tobom?“ ili pak „Rado bih bio sa njom ili njim“
– „Izgledaš tako lijepo bez šminke!“ Vječito pitanje vezano za ovaj „kompliment“ da li je taj neko prirodno lijep da mu ne treba šminka ili mu je trenutna šminka ružna?

Nije nego.. hajde da ja tebi nešto slično kažem, pa da tebe vidim, šta ćeš i kako ćeš (od)reagovati.. a ako ne odreaguješ, vjerovatno si (pri)glup(a), što bi samo upotpunilo "kompliment".
E de me nađe :mrgreen:

Baš sam pre po sata sa svojim čoEkom brbljala nešto o tome.

Najveći deo tih "komplimenata" koje si navela, doživela sam od žena u svom životu. "Što si tako mršava, ajoj ko kostur si" i onda "E baš lepo izgledaš, najzad si se malo popunila". Pravo značenje: "mrzim te što si toliko zgodna, jer sam ja sama debela ko krava" i :" e baš mi milo što si dobila koju kilu, pi.čka ti materina".

Muškarci koje sam sretala su po pravilu bili mnogo konkretniji, i zato nisam fan žena, i uvek sam na oprezu s njima. Previše sam se puta opekla. NE kažem da je ta vrsta gadosti u ophođenju isključivo ženska stvar, ali je fakt da je mnogo više koriste žene međusobno. Žene mogu bit, i često jesu, neverovatno otrovna stvorenja. Imam čitavu teoriju o tome, zašto je to tako, ali neću sad ovde da je razlažem.

Lažni komplimenti su super kad ih gledaš da ih dobijaju drugi, ko što volim engleski humor (Englezi su majstori u tome), ali nikako nije prijatan kad ga lično doživiš. Što ljudi to rade? Kažem, opet, imam svoju verziju što žene to rade, a na njih sam se uglavnom koncentirsala po tom pitanju, na njih, i na opake roditelje. U globalu, stvar je u ličnom strahu i frustraciji, koja se pokušava olakšati unižavanjem nekog drugog. To je najjednostavnije objašnjenje koje trenutno imam volje da dajem.

Baš sam pre po sata sa svojim čoEkom brbljala nešto o tome.

Najveći deo tih "komplimenata" koje si navela, doživela sam od žena u svom životu. "Što si tako mršava, ajoj ko kostur si" i onda "E baš lepo izgledaš, najzad si se malo popunila". Pravo značenje: "mrzim te što si toliko zgodna, jer sam ja sama debela ko krava" i :" e baš mi milo što si dobila koju kilu, pi.čka ti materina".

Muškarci koje sam sretala su po pravilu bili mnogo konkretniji, i zato nisam fan žena, i uvek sam na oprezu s njima. Previše sam se puta opekla. NE kažem da je ta vrsta gadosti u ophođenju isključivo ženska stvar, ali je fakt da je mnogo više koriste žene međusobno. Žene mogu bit, i često jesu, neverovatno otrovna stvorenja. Imam čitavu teoriju o tome, zašto je to tako, ali neću sad ovde da je razlažem.

Lažni komplimenti su super kad ih gledaš da ih dobijaju drugi, ko što volim engleski humor (Englezi su majstori u tome), ali nikako nije prijatan kad ga lično doživiš. Što ljudi to rade? Kažem, opet, imam svoju verziju što žene to rade, a na njih sam se uglavnom koncentirsala po tom pitanju, na njih, i na opake roditelje. U globalu, stvar je u ličnom strahu i frustraciji, koja se pokušava olakšati unižavanjem nekog drugog. To je najjednostavnije objašnjenje koje trenutno imam volje da dajem.
KOje sam naveo :mrgreen: OK?

NE kažem da je ta vrsta gadosti u ophođenju isključivo ženska stvar, ali je fakt da je mnogo više koriste žene međusobno. Žene mogu bit, i često jesu, neverovatno otrovna stvorenja. Imam čitavu teoriju o tome, zašto je to tako, ali neću sad ovde da je razlažem.

. U globalu, stvar je u ličnom strahu i frustraciji, koja se pokušava olakšati unižavanjem nekog drugog. To je najjednostavnije objašnjenje koje trenutno imam volje da dajem.
Žene to više opažaju a i "komentarišu" a što su neke u tome prave otrovnice, moguće da to čine iz zavisti, ljubomore i pakosti. Mogu slobodno dodati da ima takvih i muškaraca gorih od žena.. sve vide i sve čuju ali samo ono što "ne valja" :mrgreen:

Nit mi ko moze udeliti kompliment nit uvrediti, skroz i sasvim sam svesna sebe
drag.gif

U okviru interakcije najvaznije je ko to kaze, prema tome je i ocena da li je kompliment ili uvreda...

Hajde, pick me, izloži teoriju, ali nemoj prežvakane pseudo antropo/sociološke teorije tipa žene se bore jedna protiv druge zarad pribavljanja muške pažnje
Šta tebe čini autoritetom da opovrgavaš bilo koju i kakvu teoriju? Ili čiju? Neka diploma, si prošla neki večernji kurs u Božidara Adžije?
Ili tvoje sopstveno ubeđenje? Na osnovu sopstvenog iskustva? Ja nisam radila nikakve ankete širom zemlje, ti jesi? Govorim iz svog iskustva, i samo iz njega.
"Prežvakano" ne znači nužno da nije tačno, ko što ni "osvešćeno i probuđeno" ne znači da jeste.

I, koji bih moj tebe izabrala? Zbog svađe? Jasno je da nam se pogledi veoma razlikuju. Hoćeš da se prepucavamo ovde, dok mali majmuni jedu kokice i posmatraju predstavu? Zašto? Kad budem htela pravit predstavu za majmune ovde ili bilo gde, tražiću da me plate. Kako god, ponuđen ko počašćen.

edit: ubačeno jedno propušteno veliko slovo na početku rečenice, i obrisano slučajno otkucano drugo i bespotrebno slovo.

Žene to više opažaju a i "komentarišu" a što su neke u tome prave otrovnice, moguće da to čine iz zavisti, ljubomore i pakosti. Mogu slobodno dodati da ima takvih i muškaraca gorih od žena.. sve vide i sve čuju ali samo ono što "ne valja" :mrgreen:
Slažem se, poznajem i neke muškarce koji su bili prave babe tračare, gore od većine žena koje sam srela. To, naravno, nije pravilo, i većina ga skoro čini izuzetkom.
Inače je narod ovde takav, voli da gura nos gde mu nije mesto, u tuđ tanjir i tuđ krevet. Često se dešavalo da oni opsednuti tuđim životima imaju mnogo veće svoje lične probleme, i skoro da bi se moglo reći kako prepričavanjem tuđih nesreća i marifetluka, nekako olakšavaju sebi, u smislu: nisam jedin(a), ima i gorih od mene. Taj nauk im nikako neće rešiti muke s kojima sami žive, ali će im dati ventil i trenutno olakšanje - što je u većine ljudi mnogo primamljivja opcija nego se okanit drugih i počet čistit đubre iz sopstvenog dvorišta. Iz nekog razloga, ljudi se naročito užasavaju pogledat u rođeno dvorište, kamolli počet da ga čiste.

Ali mislim da sam omašila temu, i da to nije nešto što si u startu pitao.

@momcilo95 hvala.

Zašto ne bi mogao udijeliti kompliment?
Sa čime to raspolažeš da u startu ljudi zaćute, izgube moć govora, koncentracije.. čega već?
Neko i nema namjeru da uvrijedi, nekima je i svejedno samo iznose svoje zapažanje.
Pa nek iznose, ko im brani
Ja se uvek kulturno zahvalim sta god to bilo

Samo me ne doticu, sta me briga sta ko misli o meni, bilo to lepo ili nesto lose

Sta jos nije jasno

Niti sam ikad ikoga pitala sta trebam, da li mi je ovo dobro, kako mi stoji, jel sam dobro uradila, sta sam rekla...

Ako sam pitala to je neka zajbancija na racun necega verovatno, pravim neku smejuriju, a ozbiljno nikad, nikad...

I jako me smara kada me neko pita, a pitaju, narocito zene ej de mi vidi jel mi ovo dobro, sta mislis dal da ovo ovako, hocu li onako.... aman zaman zeno radi sta hoces

Mislim ja ono uljudno odgovorim ali mi ide na zivce

Pa ogovarala sam vec ovde negde Vage, koliko me te osobe pice po zivcima...
Jedna mi na moru zena obukla haljinu naopako, isla 100m i primetila, otisla u kafic i presvukla se, a ja nisam primetila da je njoj naopkao haljina :fdlan:\ cak mislim da to niko ziv nije ni primetio

Ne da mi je pokvarila vece, nego pet narednih dana, samo je kukala o tome... aman zeno hoce li ti kruna sa glave pasti zbog toga....:huh: i jos ja kriva sto nisam primetila :sad2:

Ja kraj one lepote majke ti treba da gledam u nju , ma hocu zabole me da gledam kako ko izgleda i sta je obukao....

Jos sam je pitala jel hoce da i ja obucem nesto napokao i da hodam takva ceo dan , mislim ako ce joj biti lakse :lol: ... samo da me ne smara vise sa glupostima

Back