Misli poznatih mislilaca

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da li je to jednostavno ljudska glupost ili slabost, opsta ljudska sudbina, ili su onaj sentimentalni egoizam, ova beskarakternost, necistota i dvojnost osecjanja samo osobenost stepskih vukova? Ako je ta podlost bila opsteljudska, e, onda se moje prezrenje sveta moglo sruciti na njega novom snagom; ako je to bila samo moja licna slabost, onda je to bio povod za orgiju samopreziranja.

Takav je bio citav moj zivot, ono malo srecje i ljubavi bile su iste kao ova ukocena usta: malo crvenila na ukocenom licu.

Naucite da shvatate ozbiljno ono sto je dostojno ozbiljnog shvatanja, a smejte se svemu drugom.

Urazumite se najzad! Treba da zivite, treba da naucite da se smejete. Treba da naucite da slusate prokletu radio-muziku zivota, treba da cenite duh koji njome provejava, treba da se smejete citavom rasulu u njoj. To je sve, vise se nista od vas i ne trazi.

Herman Hesse ~ Stepski Vuk

... Ali ta igra polako prestaje. Bog jednostavno nije platio stanarinu, niti se pojavio sa bocom vina, bez obzira koliko mu oni pevali ili prljali jedinu cistu odecu na tom podu. Bog je rekao cekajte, ali tesko je cekati kada ti je zeludac prazan, a u dusi nisi srecan i mozda ces doziveti samo 65, a poslednji put kada se Bog pojavio, bilo je to skoro pre 2000 godina, pokazao je nekoliko jeftinih karnevalskih trikova i dozvolio da ga izradi nekoliko Jevreja.

"Poznato je da na svetu postoji mnogo lica na kojima se priroda nije mnogo mučila, niti upotrebljavala fine alate, nego je prosto tesala... Udarila jednom sekirom i ispao nos, drugi put - usne, velikom burgijom svrdnula oči, i tako neuglačano pustila u svet, govoreći: neka živi..."

Gogolj, Mrtve duše

''Ja sam u dnu duše duboko religiozan i neprestano živim u uverenju da će najdublje misterije našeg bića tek biti izmerene. Na ovaj način uspevam da održim neuznemiren duševni mir, budem otporan na nevolje, a da postignem sreću, sve do tačke crpenja određenog zadovoljstva čak i od tamnije strane života.''- Tesla

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back