Misli poznatih mislilaca

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ova želja za vrhuncima, za savršenstvom u svemu, dijabolična je; sestra gordosti koja upropašćuje. Ona slabi a ne jača čovjeka, zaluđuje, a ne vodi.

Da je ćutanje snaga, a govorenje slabost, vidi se i po tome sto starci i djeca vole da pričaju.

Ja sam podlegao u životu, ali ja nisam pobijeđen, nego nadigran.

Ivo Andrić

Tek kad čovjek prestane da putuje i kad može samo da prati odlaske i povratke drugih, i kad nauči da pažljivo sluša njihova pričanja - tek tada njemu se, slušajuci i gledajuci druge, otkriva pravo značenje puteva i putovanja.

Ivo Andrić

"Konačno sam shvatio da je najvažnije predati se onom što voliš.
Ja ne bih mnogo brinuo zbog doživljaja beskonačnosti.
To su samo tragovi većnosti, povremeni trenuci u koja doživljavaš blaženenstvo iskoračivanja iz sopstvenog bića.
Ali, sumnjam da su važniji od toga da jednostavno radiš ono što voliš. "

Sju Monik Kid

Prosečan čovek voli više ženu nego ljubav. Kod žena je sasvim obratno:
retko je kojoj ženi dovoljan samo čovek, i koja ne čezne da bude voljena.
Istina, mnogo se na svetu manje misli o ljubavi nego što izgleda.
Ljubav na svetu održavaju samo žene i pesnici. Čovek voli ljubav-bol, a žena voli ljubav-radost.

J.Dučić

Najlepša je žena u ljubavi ona za koju kažemo da je lepa a ne znamo zašto.
Ima odista najlepših očiju koje ne umeju pogledati i najlepših usana koje se ne znaju osmehnuti.
Obe ove velike i neopredeljive lepote su nematerijalne, jer su isključivo duševne.
Lep pogled i lep osmeh nemaju čak ništa zajedničkog sa bojom očiju ili formom usta.

J.Dučić

Dan je samo bijela hartija na kojoj se sve bilježi i ispisuje,
a račun se plaća noću, na velikim, mračnim i velikim poljima nesanice.
Ali tu se i sve rješava i briše, konačno i nepovratno. Svaka preboljena patnja nestaje
tu kao rijeka ponornica ili sagori bez traga i spomena.

Ivo Andrić

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back