Misli poznatih mislilaca

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jedanput ucinjena nepravda ne da se ni popraviti ni zbrisati. Pokušaji da se ona ispravi ili otkloni, samo radaju nove nepravde. Nepravda se kao sve na svetu množi i širi, ali ne gine i ne nestaje kao sve ostalo što se rada. I da nema opraštanja i zaborava, nepravda bi prekrila svet i stvorila od njega stvarni pakao.

Atinjani, znate li šta je nesreća za čoveka? Nesreća, to je nositi teret nepotrebnih stvari: imanje, uglađenost, umerenost, nauku, jer su to najveći neprijatelji čovekovi. Najvećma treba prezreti bogatstvo, a zatim lepotu, gospodsko poreklo, i slavu. Religiju i sve zakone izmislili su političari, stvarajući državu samo za svoju korist. Najveća zloupotreba, koju treba iskoristiti, to su brak i imanje. U prirodi sve je zajedničko: imanje, žene i deca. Bogovi raspolažu svim, a mudrac je prijatelj bogova; i zato mudracima sve pripada. - Diogen

Poslednja izmena:
Mnogo sam toga proziveo, i sada mislim da sam nasao sta je potrebno za srecu. Tih povucen zivot na selu, sa verovatnocom da si koristan ljudima kojima je lako biti dobar. I koji nisu navikli da im to neko radi.I posao koji moze biti od neke koristi. Onda odmor, priroda, knjige, muzkika, ljubav za bliznjega svog. Takva je moja ideja o sreci. I na kraju, na vrhu svega, ti za ortaka, i deca mozda. Sta drugo moze musko srce da pozeli?
-Dzon Krakauer

Nije naš zadatak u tome da se približimo jedan drugom, kao što se ne sastaju ni sunce i mesec, ni more i kopno. Nas dvojica smo, prijatelju dragi, sunce i mesec, mi smo more i kopno. Naš cilj nije da se slijemo jedan sa drugim, vec da saznamo jedan drugoga i da jedan u drugom naucimo da vidimo i poštujemo ono što taj drugi jeste: naša suprotnost i dopuna.

Hermann Hesse

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back