Volsebna kletva
nikada nisam volio da zivim na ulici i
klonio sam se corbe za bijednike, vojske spasa
i svih
takozvanih utocista.
bio sam tako jezivo mrsav da sam
kad se okrenem
jedva vidio svoju sjenku
pod bljestavim popodnevnim suncem.
nije mi bilo vazno, dokle god sam sto dalje od
gomile.
a cak je i na tom dnu bilo
uspjesne i neuspjesne
gomile.
ne mislim da sam bio umobolan
mada drugi
umobolni tako
misle
ali sada
mislim:
ako me ista spaslo
bilo je to izbjegavanje
gomile.
to je bila moja
hrana
i sada
je.
smjestite me u sobu sa vise od
3 covjeka
i odmah se ponasam
bolesno,
cudno.
jednom sam
cak pitao moju zenu: slusaj, mora da sam
bolestan. . . mozda bi trebalo da odem kod
psihijatra?
Isuse, rekao sam, mozda me izlijeci
i sto cu
onda?
samo me pogleda i
zaboravili smo
citavu
stvar.
Nasmijano srce
tvoj zivot je tvoj zivot.
ne daj da utone u bolesnu vlagu
pokornosti.
budi na oprezu
uvijek postoje izlazi.
negdje ima svijetla.
mozda nema mnogo svijetla, ali
bolje i to nego
mrak.
budi na oprezu.
bogovi ce ti ponuditi
sanse.
spoznaj ih, ostvari ih.
ne mozes da pobijedis smrt, ali
mozes pobijediti smrt
u zivotu,
ponekad.
i sto cesce
to cinis
bice vise svijetla.
tvoj zivot je tvoj zivot.
znaj to dok ga
imas.
ti si cudo.
bogovi cekaju da uzivaju
u
tebi.
O ŽENAMA I SEKSU:
Ja ih zovem mašine za pritužbe. Nikada im nije sve potaman kad su s momkom. A čovek, sa svom tom histerijom oko sebe... zaboravi. Ja izađem napolje, sednem u kola i odem. Bilo gde. Svratim negde na kafu. Bilo gde. Sve samo ne još jedna žena. Pretpostavljam da su jednostavno drugačije napravljene, zar ne? (Sada se baš zahuktao.) A kad postanu histerične... onda potpuno polude. Prosto moraš da odeš, a one to ne razumeju. (Uobičajeni ženski vrisak ,,GDE SI POŠ'O?” ,,Odlazim u pizdu materinu, bejbi!” Govori se da sam ženomrzac, ali ja to nisam. Sve je to rekla-kazala. One jednostavno čuju ,,Bukovski je muška šovinistička svinja”, ali ne provere izvor informacije. Naravno da činim da se žene ponekad osećaju loše zbog mene, ali činim i da se muškarci loše osećaju takođe. Činim i da se ja osećam loše. Ako stvarno mislim da je loše, onda kažem da je loše – muškarac, žena, dete, pas. Žene su toliko osetljive, da misle da su posebne. To je njihov problem.
PRVO PRAVO *******:
Prvo pravo ******* je bilo najčudnije – tada to nisam znao – naučila me je da ližem ribicu i sve ostale jebačke majstorije. Bio sam potpuno neupućen. Sećam se da je rekla: ,,Znaš, Henk, ti si veliki pisac, ali stvarno nemaš pojma o ženama!” ,,Kako to misliš? ***** sam mnogo žena.” ,,Ne, veruj mi, nemaš pojma. Dopusti mi da te naučim par stvari.” ,,Okej”, rekao sam. ,,Odlično učiš”, pohvalila me je kasnije. ,,Brzo kapiraš stvari.” To je sve. (Malo se postideo. Ne posebno zbog ovoga, već zbog sentimentalnog prisećanja.) Ali lizanje i sve te ostale stvari, stavljaju čoveka u nekako podređen položaj. Ja volim da ih zadovoljim, ali... Sve je to precenjeno, čoveče. Seks je značajan jedino ako ga ne upražnjavaš stalno.
O SEKSU PRE AIDS-a (I PRE BRAKA):
Jednostavno sam uskakao i iskakao iz raznih kreveta. Ne znam baš, to je neka vrsta transa, jebenog transa. Jednostavno sam *****, i ***** (smeh)... Jesam! (smeh)
A i žene su takve, znaš, kažeš im par reči, i onda ih zgrabiš za ruku: ,,Hajdemo, bejbi.” Odvedeš ih u sobu i karaš ih. A one se jednostavno pomire s tim, čoveče. Kad jednom uhvatiš taj ritam, čoveče, onda prosto pičiš. Svet je pun usamljenih žena. One dobro izgledaju, ali jednostavno nemaju partnera. Čame sasvim same, odlaze na posao, dolaze kući... za njih je velika stvar da imaju momka koji ih uveseljava. A ako sedi pored njih, pije i priča, znaš, to je zabavno. Sve je to bilo u redu... i ja sam bio srećan. Moderne žene... one ne prazne tvoje džepove... zaboravi to
O LEPOTI:
Nijedna stvar na svetu nije kao lepota, posebno lepota ljudskog lica... mi to zovemo fizionomija. Sve to je matematičko i zamišljeno postavljanje crta u sklad. Kao, ako nos ne štrči previše, obrazi su u modi, ako uva nisu previše velika, ako je kosa dugačka... To je jedna vrsta varke generalizacije... Ljudi misle o određenim licima kao divnim, ali uistinu, u konačnom odmeravanju, ona to nisu.
To je matematičko izjednačavanje s nulom. ,,Prava lepota”, naravno, dolazi od karaktera. A ne ako su obrve lepo počupane. Toliko mnogo žena kojima sam rekao da su lepe... dođavola, to je kao da gledaš u tanjir supe.
O VERI:
Vera je odlična za one koji je imaju. Samo nemojte da me opterećujete njom. Imam više vere u mog vodoinstalatera nego u večni život. Vodoinstalateri dobro obavljaju posao. Oni čine da govna odu.
O KONVENCIONALNOM MORALU:
Možda pakao ne postoji, ali oni koji sude mogu ga stvoriti. Mislim da ljudi precenjuju. Oni precenjuju sve. Moraš da razumeš šta ti se dogodilo da bi znao kako da reaguješ. Moraću da upotrebim čudan termin... ,,dobrota”. Ne znam odakle dolazi, ali verujem da postoji iskra dobrote u svakome od nas. Ja ne verujem u Boga, ali verujem da je ta ,,dobrota” neka vrsta unutrašnjeg svetla koja sija kroz nas. Ona može da se gaji. A uvek se ispoljava kao magija; kao kad se nađete na zakrčenom autoputu, a stranac se pomeri u stranu da bi vas propustio u njegovu traku... to daje nadu
Bukowski