Misli poznatih mislilaca - II

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
"Svaki dan započni rečima: danas ću se susresti s protivljenjem, nezahvalnošću, drskošću, izdajstvom, mržnjom i sebičnošću ljudskom,
a sve zbog toga što oni koji greše ne znaju šta je dobro, a šta zlo.

Što se mene pak tiče, već odavno mi je poznata priroda dobra i njegova plemenitost, kao i priroda zla i njegova niskost.
Poznajem i prirodu samog grešnika koji mi je brat, ne po krvi, već stoga što je obdaren razumom i božanskom iskrom.
I zato mi ništa od toga ne može nauditi jer me niko ne može uplesti u neko nisko delo."

Marko Aurelije

"Upoznaj samoga sebe", rekao je stari filozof. "Poboljšaj sebe", kaže novi.
Naš veliki cilj u vremenu nije gubljenje vremena na naše strasti i poklone oko nebitnih stvari koje moramo ostaviti iza sebe,
nego da kultivišemo u nama sve ono što nosimo napred .

Edvard Bulver-Liton

Jedna od tajni života je da iskreno budete ono što jeste. Kako drugi žele da vas vide, i kakvi biste jednog dana mogli postati... to su fantazije. Da bi se iskreno bili ono što jeste, treba da se odreknete svoje iluzije i da se hrabro suočičte sa sadašnjošću.

Bil Purdin

470066206_630643442623644_8304451555591374283_n.jpg

Ja bih ovoj temi dao naziv "Glupe misli glupih mislilava", zato što je svet i dalje glup i pored svih misli koje je do danas izrekao bilo ko.

Uz dodatak da saamo jedna mudra misao postoji, koju još uvek niko na pravi način nije izrekao. Pomoću koje, kada bude izrečena i prihvaćena, svi ljudi sveta će da postanu mudri i pametni. A to je misao o jedinstvenom pravednom svetskom društveni om ekonomskiomporetku. Odnosno, poretku u kojem nikakvih drugih porela - političlih, verskih, nacionalnih i klasnih - ne sme da bude, sem pravedne podele rada i rezultata rada.

Uz pomoć ove misli svi ljudi će da se spase jer će svi da postanu jedna politija - ekonomska; jedan vera - vera u život; jedna nacija - ljudska; i jedna klasa - radnička.

Imajući na umu da su političke, verske, nacionalne i klasne svetske podele čitiri najveća svetska zla - "četiri jahača apokalipse". Jer su bila usrokom svih dosadašbjih svetskih zala i koja će na kraju da budu uzrokom propasti naše civilizacije.

Uz život se ne prilaže uputstvo za upotrebu i svako to odredi kako ume: zanemi tamo gde bi drugi viknuo, nasmeje se gde bi drugi zaplakao, uvredi se tamo gde bi se drugi obradovao… Uđe u pogrešan vagon, siđe stanicu pre ili kasnije… Pokoleba se, samo prebaci veslo iz ruke u ruku, a struja ga odnese presudno dalje, odredi drugo mesto gde će pristati.

Đorđe Balašević

Uspeh se postiže tako što idete od neuspeha do neuspeha bez gubitka entuzijazma.
Vinston Čerčil
Misao jednog glupog političara, koji je ubeđem da je podela sveta, konkurencija, mržnja i borba svakoga sa svakim, u kojoj jači preživljava, u kojoj je pravp jačega njegovo priodno pravo i u kojoj su dozvoljena sva sredstva, nabjbolji način samoopdržanja i najbolji put put do uspeha. Ovim putem i ovom mišlju se rukovodio i Hitler, a kao što znamo, nije uspeo.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back