Misli poznatih mislilaca - II

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
(Friedrich Nietzsche, iz jednog pisma)Sam sad idem, učenici moji! Otiđite i vi, sami! Tako ja to hoću.Idite dalje od mene i branite se od Zarathustre! Još bolje: stidite ga se! Možda vas je prevario.Čovjek spoznaje mora moći ne samo ljubiti svoje neprijatelje, on mora i svoje prijatelje mrziti moći.Učitelju se loše uzvraća ako se uvijek ostaje samo učenik. I zašto nećete čerupati moj vijenac?Vi me štujete: a što ako se vaše štovanje jednog dana sruši? Čuvajte se da vas jedan kip ne poubija!Kažete da vjerujete u Zarathustru? Ali što stoji do Zarathustre! Vi ste moji vjernici, ali što stoji do svih vjernika!Vi još niste sebe tražili: a već nađoste mene.Tako čine svi vjernici; zato je mala korist od sveg vjerovanja.Sad vas pozivam da me izgubite i sebe nađete; i tek kad me svi zaniječete, vratit ću vam se... Ecce homo)

Spoznaj samoga sebe, to je nalog koji niti u sebi samom, niti u misli onoga tko je to prvi izgovorio nema značenje jednostavnog poznavanja sebe samoga, tj. poznavanja sposobnosti, karaktera, usmjerenja i nedostataka pojedinca, nego poznavanje onoga što je bitno istinito u čovjeku… Niti filosofija duha za svoj cilj ne postavlja tu tobožnju spoznaju koja u čovjeku traži njegove individualne osobine, strasti i slabosti, i koja istražuje, kako se kaže, tajne ljudskog srca; spoznaju koja s jedne strane nema nikakve vrijednosti ukoliko ne pretpostavlja spoznaju općenitosti, tj. čovjeka, … a koja se, s druge strane, nikako ne odnosi na slučajnosti, na beznačajne i prolazne proizvode duhovnog bića i koje nimalo ne prodiru niti u njegovu bit niti u nutarnju prirodu. (G. W. F. Hegel, 1807.)

"Planirajte ono što je teško dok je još lako, činite ono što je veliko dok je malo. Najteže stvari na svetu moraju biti učinjene dok su još lake, najveće stvari na svetu moraju biti učinjene dok su još male."

- Sun Cu -
Ja ovo na srpskom nista ne razumem, ima li prevod na starokineski?
A zanimljivo je koliko ljudi nije u stanju da shvati ovu misao u realnom zivotu, jer im vreme nista ne znaci....stavise, ovo je osnova vladanja ljudima i jednostavno izvodljiva, kome savest dozvoljava.

Rupert Sheldrake sistem navika koji evoluira.jpg

Ja ovo na srpskom nista ne razumem, ima li prevod na starokineski?
A zanimljivo je koliko ljudi nije u stanju da shvati ovu misao u realnom zivotu, jer im vreme nista ne znaci....stavise, ovo je osnova vladanja ljudima i jednostavno izvodljiva, kome savest dozvoljava.
i kako mi se comment ne svidja...razumem ga kao i ti...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back