Misli poznatih mislilaca - II

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nemojte hteti više nego što imate: ima neka nevaljala lažnost u onih koji hoće više nego što imaju. Poglavito kad hoće velike stvari! Jer oni izazivaju nepoverenje prema velikim stvarima, ti prepredeni kovači lažnog novca, i glumci: – dok ne postanu najzad lažni pred samima sobom, razroki, premazane crvotočine, zaogrnuti jakim izrazima, spolja izvešanim vrlinama, bleštavim lažnim delima. Budite u tome veoma pažljivi, vi viši ljudi! Ništa mi se naime ne čini danas dragocenije i ređe nego poštenje. Zar današnjica ne pripada pučini? A pučina ne zna šta je veliko šta malo, šta pravo, šta pošteno: ona je bezazleno kriva, ona uvek laže. Fridrih Niče-O višem čoveku:Tako je govorio Zaratustra

Oskar Vajld - nastavak

8.Svi oženjeni muškarci su vlasništvo žena. To je jedina prava definicija šta je stvarna imovina udate žene.
9.Stvarna mana braka jeste u tome što u njemu čovek postaje nesebičan.Nesebični ljudi su tako suvoparni.
10.Brak je međusobno pljačkanje slobode uz obostranu saučesničku saglasnost.
11.Dužnost je ono što očekujemo od drugih.
12.Sa svakom ženom razgovaraj kao da je voliš, a sa svakim muškarcem kao da ti je dosadan.
13.Kad jednoj ljubavi dođe kraj, slabići kukaju, energični smesta nađu novu ljubav, a pametni su je već odavno imali u rezervi.
14.Nezadovoljstvo je prvi korak ka napretku nekog čoveka ili naroda.

I naravno - dnevna doza citata Oskara Vajlda :

15.Napredak je ostvarenje utopija.
16.Žene nas vole zbog naših nedostataka.Ako ih imamo dovoljno, one će nam sve oprostiti, osim našeg intelekta.
17.Onaj kojem je sadašnjost samo sadašnjost, ne zna ništa o veku u kojem živi.
18.Umetnost ne bi nikad smela da pokuša da bude popularna.
19.Istorija žene je istorija najgore tiranije za koju svet zna.Tiranija slabog nad jakim.To je jedina tiranija koja traje.
20.Nema nemoralnih niti moralnih knjiga.Knjige su dobro ili loše napisane : ništa drugo.
21.Savest i kukavičluk iste su stvari.Savest je samo trgovačko ime firme.

631. Kao što se od hrpe cvetova mnogo venaca isplesti može,
tako i od mnogo dobrih dela život načiniti, kad se jednom rodimo.

Buda
Dhammapada, strofa 53

anjali.gif

I naravno : Oskar Vajld

22.Živeti je najređa stvar na svetu.Većina ljudi samo egzistira.
23.Nikada ne govorite ružno o visokom društvu.To uvek govore oni koji ne mogu dopreti u to društvo.
24.Iskustvo nema nikakve etičke vrednosti.To je samo ime kojim su ljudi nazvali svoje greške.
25.Brojnost onih koji nam zavide potvrđuje naše sposobnosti.
26.Ko traži jednu dobru, pametnu i lepu ženu, ne traži jednu, već tri.
27.Dok sam bio mali verovao sam da je novac najvažnija stvar na svetu.Sada kada sam odrastao, sad to znam.
28.Apsurdno je deliti ljude na dobre i zle.Oni su ili dosadni, ili zanimljivi.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back