Misli poznatih mislilaca - II

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
1zvevk4.jpg

Ne znam ko je ovo rekao, ali je bio u pravu!
Besmisleno je:Mrzeti sve ruže jer si se ogrebao na jedan trn. - Odustati od svojih snova jer se jedan nije ostvario.- Odustati od svojih napora jer je jedan bio uzaludan. - Okriviti sve prijatelje jer te jedan izneverio.- Ne verovati u ljubav jer ti je neko bio neveran ili ti nije uzvratio ljubav.- Odbaciti svaku mogućnost da budeš srećan jer nisi uspeo u prvom pokušaju!

...Jedino što znam i priznajem na glas je, da ja živim u svom svetu...Svi mi gledamo na ovaj svet svojim očima...Gledamo i vidimo ono što želimo i kako želimo videti...Jer, nekad je stvarnost previše surova i tmurna da bi je prihvatili i živeli kao takvu...Kada joj ubacim malo nestvarnog, to je ne čini stvarnijom, ali je čini izdržljivijom..

''Ne umanjuj vlastitu vrednost poredjujuci se sa drugima, zato sto je svako od nas drugaciji i svako od nas je poseban. Ne postavljaj svoje ciljeve prema tome sto neko drugi misli da je vazno. Samo ti znas sto je za tebe najbolje. Ne uzimaj zdravo za gotovo stvari koje su ti najblize srcu. Cuvaj ih,kao sto stitis vlastiti zivot jer bez njih,zivot je besmislen. Ne dozvoli da ti zivot procuri kroz prste ziveci u proslosti,ne u sadasnjosti. Ziveci zivot dan za danom,ziveces sve dane svog zivota. Nista nije izgubljeno dok ne odustanemo i prestanemo se truditi. Ne boj se rizika jer riskirajuci ucimo kako biti hrabriji. Ne odbacuj svoje snove.Biti bez snova je kao ziveti bez nade.Biti bez nade je kao ziveti bez smisla. Ne juri kroz zivot tako brzo da zaboravis ne samo gde si bio nego i kuda ides. Zivot nije trka,vec putovanje u kojem treba uzivati u svakom koraku.''

"Moja me duša poučavala te me naučila da vreme ne merim rečima: Ovo beše juče, ono će biti sutra. Pre nego što me duša tome naučila, prošlost zamišljah kao nepovratno vreme, a budućnost kao doba do kojeg neću stići. Sada znam da je u trenu sadašnjosti sve vreme, sa svim što nosi i što će doneti."
Halil Džubran

561. Sedenje kao navika

Mnogi počnu da meditiraju. Ali mnogi vrlo brzo i odustanu. To nije slučaj samo sa meditacijom. Kažu da mnogi krenu sa kurom za mršavljenje, ali broj onih koji je i završe je vrlo mali. Mnogi se pretplate na teretanu, ali broj onih koji je redovno i koriste je vrlo, vrlo mali. Danas, kada nam toliko stvari odvlači pažnju, kada nam je toliko toga nadohvat ruke, tendencija je da osetimo želju, reagujemo na nju, ali ubrzo zatim nas odvuče neka druga želja. Kao i sa programima za mršavljenje, sa sistemima telesnog vežbanja, isto je tako i sa meditacijom.

Zato je važno znati šta treba da radimo kako bismo izbegli da brzo dignemo ruke od svega, da odustanemo ili tek izgubimo interesovanje. A to se događa zato što ljudi smatraju da je to što rade vrlo teško, kažu vam da je oko njih suviše bučno ili da nemaju vremena. Ali pravi razlog u najvećem broju slučajeva jeste to što ih frustriraju misli koje ima stalno odvlače pažnju.

Ali ja bih voleo da vam saopštim i jednu dobru vest. Ta dobra vest je sledeća: buka zaista nije problem; ako ste zainteresovani, pronaći ćete vreme, a ni ometajuće misli ne bi trebalo da budu problem. Potrebna vam je jedna jedina stvar. I ako imate tu jednu, običnu stvar, uveravam vas da će vaša meditacija biti uspešna, sazrevaće i požnjećete sve njene plodove. A šta je ta jedna stvar?

Samo to da u sebi razvijete naviku da sednete i vežbate svakoga dana. To je šve sto treba da uradite.

Shravasti Dhammika: Introduction to Meditation

bhante.jpg

Termiti i most

Zadatak budističke prakse je da olabavi stisak u kojem nas drži naše "ja", naše sopstvo, i sve njegove manifestacije. To postižemo delom kroz ispravno razumevanje i napor, delom tako što odustajemo od ponašanje koja su ukorenjena u tom sopstvu, a delom kroz jačanje svesnosti i dekonstrukciju tekućih procesa uz pomoc kojih naš um zapravo i izgrađuje to sopstvo. Otuda je važno fokusirati se ne samo na obmanu da sopstvo zaista postoji, već u isto vreme i na sve njegova ispoljavanja, zato što svi delovi te mreže jacaju jedan drugog.

Imajući u vidu da je sopstvo u središtu i opasano jednom većom strukturom sačinjenom od mentalnih konstrukcija, namera, navika, sklonosti i vezanosti, važno je uvideti da "termiti prakse" ne mogu jednostavno napasti sopstvo, već moraju prvo nastojati da pojedu različite delove čitavog tog drvenog mosta, sve dotle dok se čitava konstrukcija ne sruči pod teretom sopstvene težine. Tako se sopstvo, njegove konstrukcije, nagoni i ka sopstvu usmerene navike survavaju u ambis, da bi ih onda poneo moćni tok i odneo sve do jasnog, plavog mora.

Bhikkhu Cintita: Non-Self and Buddhist Practice

gallery_3%20ruins%20of%20trolley%20bridge.JPG

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back