Misli poznatih mislilaca - II

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da, visak
visak.jpg
:ok:

Melankolija je sećanje. Ako je bila oluja, biće opet olujâ. Ako je oseka, doći će i plima. Melanholičar ne obraća pažnju na ono što upravo jeste nego čeka na ono što upravo nije. Njegov razum se grčevito drži predvidivog, no sećanje na nepredvidivo poljuljalo je njegovo poverenje u zdrav ljudski razum; strah ga je onoga što nije, pa se tako boji i dolaska onih stvari koje iščekuje. [...] Očekivati nešto nema smisla, ne očekivati ništa također. Tako melankoličar dospeva izvan onoga gde se nalazi. Tako njemu postaje besmisleno ono što bi još moglo imati neku vrednost.

Peter Nadaš

Ima ljudi kojima je dato da okuse samo otrov stvari, za koje je svako iznenađenje bolno a svako iskustvo nov povod za mučenje. Ako kažemo da ova patnja ima subjektivne razloge koji pripadaju konstituciji pojedinca, pitaću: postoji li objektivan kriterijum za procenjivanje patnje? Ko može da utvrdi da moj sused pati više od mene ili da je Isus patio više od svih? Ne postoji objektivna mera, jer se ne meri spoljne uzbuđenje ili lokalno neraspoloženje organizma, već način na koji je patnja doživljena i reflektovana u svesti. No, s ove tačke gledišta, hijerarhija je nemoguća. Svaki čovek ostaje sa svojom patnjom smatrajući je apsolutnom u neograničenom.

Emil Sioran

Ako nađeš Veneru, Jupitera i Merkura da su zapadni, spori ili retrogradni, prosudi da će te godine biti dosta kiše i vlage. Ako nađeš Marsa na nekom od uglova, posebno na MC-u i ako je u vazdušnom znaku, i ako je pomešan sa Merkurom, to označava grmljavine, sevanje, štetne jake kiše koje iznenada dođu i potom se povuku.

Omar iz Tiberije

"Sav je trud čovečji za usta njegova, ali se ne može nasititi duša njegova", kaže eklezijasta. Duša, duša: čija je srećna i sita? Gledam ih bezimeni stranac među bezimenim tuđincima. I sam se, pomalo, u njima, sa njima krećem. Većini bi bila dovoljna jedna jedina reč, da se vinu do radosti i do nade. U svakom od njih je Bog, i on ih sve podjednako voli, a oni se ne obaziru na tu ljubav. Bog je previše jak, čovek previše slab; Nema snage ni za božansku ljubav, a kamoli za kaznu.

Milovan Danojlić

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back