Mišićni disbalans

cave man

Buduća legenda
Banovan
Poruka
29.314
U idealnom slučaju, svi naši mišići su uravnoteženih svojstava (snaga, tonus, elastičnost…) pružajući skeletu neophodni strukturalni balans. Medjutim, u praksi stvari često stoje drugačije: jedan mišić je previše jak ili previše slab u odnosu na svog funkcionalnog antagonistu. Situaciju dodatno komplikuje činjenica da jedna situacija često olakšava nastanak i druge, tako da se one mogu pojaviti i zajedno, na primer u slučajevima prisustva hroničnog muskuloskeletnog bola.

Drugi veoma čest izvor mišićnog disbalansa je pogrešan metod vežbanja (najčešće samoinicijativno laičko formiranje treninga u teretani vodeći se samo željama, a ne i pravilima i merama opreza). Tipičan primer je intenzivno vežbanje mišića prednje-bočnog trbušnog zida, zapostavljajući pritom mišiće donjeg dela ledja. Umesto lepe muskulozne figure, ramena se pomeraju put napred i naniže, uz unutrašnju rotaciju i nastaje grudna hiperkifoza.

Pojedini sportovi i rekreativne aktivnosti, poput biciklizma, uključuju specifičan nefiziološki položaj trupa, što predstavlja povećani rizik za mišićni disbalans.

Dugotrajno prisutan mišićni disbalans može dovesti do strukturnog disbalansa, odnosno formiranja deformiteta. Medjutim, proces može da teče i obrnuto: na primer, u slučaju razvoja degenerativnih promena nekog zgloba, bezbolni opseg pokreta u tom zglobu se sužava, napuštajući idealne ravni pokreta i fiziološke pozicije u tom zglobu. Stoga neki mišići rade lakše, a drugima je poluga otežana pa vremenom postaju podložniji oštećenjima i nastaju bolni sindromi.

U treningu i terapiji, povećanje tonusa oslabljenog mišića ima prednost nad namernim oslabljivanjem prejakog mišića. Trebalo bi izbeći čestu grešku da se vežbanjem deluje na oba mišića koji su u disbalansu. Iz tog razloga, pravilna i dovoljno precizna dijagnostika koji mišić je izvor problema je ključni efekat uspeha.
.........
pre nego sto konstatujemo da niko nema disbalans opet vas pitam - kako se nosite sa ovim problemom?

Moje mišljenje je da je možda nemoguće savršeno uticati na to jer (da se ne prosipam sa % ili brojevima ali) mnogo ljudi nema simetričnu levu i desnu stranu tela. Kraća ruka, noga, jaći mišići leve strane tela i tako dalje...

Samo za primer da uzmem mog drugara. Od 5 godine u borilačkim veštinama i sportovima, razne vežbe snage, odlasci u teretanu, istezanja i sve što ide sa tim. Onda jednog dana im dođe lik na trening kik-boksa, neki baja iz inostranstva, i radili su neke obične vežbe tipa kao aerobik (preterao sam sada ali tako nešto, mahanje rukama nogama, ponavljanje nekih pokreta, lagane vežbice). Kaže sutradan kada je ustao na par mesta na telu je imao takvu upalu koju nikada nije osetio, kaže nisam ni znao da imam te mišiće :) Čovek koji upalu nije imao i ne seća se dobije je...

Neki se ovde sigurno neće složiti sa sa ovim što ću reći ali smatram obaveznim povremeno raditi zgibove na vratilu i sve vežbe "sa ulice" koje pokreću veći broj mišicnih grupa od izolovanih vežbi u teretanu. Zašto kažu da je plivanje dobro, pa pored svega što donosi sa sobom i celo telo radi, svaki mišić je aktivan...

Kada bi postojale 3-4 vežbe koje bi aktivirale celo telo, svaki mišić ja bih samo njih radio :mrgreen: ne zato što me mrzi da radim 100 nego zbog gore napisanog...

Onu Kazahstanku? Da da! Bese i WR pokusala valjda koliko se secam. Oduvala ih sve...

Inace slozices se sa mnom da olympijski WL radi skoro sve misicne grupe i lepo stavlja glavne liftove u jednu skladnu celinu. Deadlift, squat i overhead press. I po meni, cucanj kod njih je mnogo bezbedniji no onaj sto se forsira u BB i Powerliftingu. Steta sto im je zabraljen bench da rade, pa bilderi bas i ne praktikuju ove liftove :D

Poslednja izmena:
Neki se ovde sigurno neće složiti sa sa ovim što ću reći ali smatram obaveznim povremeno raditi zgibove na vratilu i sve vežbe "sa ulice" koje pokreću veći broj mišicnih grupa od izolovanih vežbi u teretanu. Zašto kažu da je plivanje dobro, pa pored svega što donosi sa sobom i celo telo radi, svaki mišić je aktivan...

Kada bi postojale 3-4 vežbe koje bi aktivirale celo telo, svaki mišić ja bih samo njih radio :mrgreen: ne zato što me mrzi da radim 100 nego zbog gore napisanog...

Prvo netacno da se u teretani rade izolovane vezbe,jer bazicne vezbe poput potiska za grudi,zgibova na vratilu,cucnja,mrtvog dizanja NIKAKO ne mogu biti izlovane i uopste vrlo je mali broj izolovanih vezbi gde radi samo jeda-dva misica.
Drugo sto se tice plivanja pa i tu su te prevarili pogledaj plivace kad stanu koliko su im noge pikljave ili u prevodu nerazvijene.Ako hoces bas tacno ne racunajuci bodybilding plivanje zauzima tek 3 mesto iza rvanja i dzudoa po tome koliko misica u telu razvijaju i aktiviraju

Prvo netacno da se u teretani rade izolovane vezbe,jer bazicne vezbe poput potiska za grudi,zgibova na vratilu,cucnja,mrtvog dizanja NIKAKO ne mogu biti izlovane i uopste vrlo je mali broj izolovanih vezbi gde radi samo jeda-dva misica.
Drugo sto se tice plivanja pa i tu su te prevarili pogledaj plivace kad stanu koliko su im noge pikljave ili u prevodu nerazvijene.Ako hoces bas tacno ne racunajuci bodybilding plivanje zauzima tek 3 mesto iza rvanja i dzudoa po tome koliko misica u telu razvijaju i aktiviraju

Ako se nerade "izilovane" vežbe zbog čega onda ovde svi pričaju o "pogađanju mišića" i protivnici su ulice? Ja nisam želeo da bukvalizujem stvari i kažem da se u teretani nerade vežbe koje aktiviraju veći broj mišićnih grupa, samo sam hteo da skrenem pažnju ta upravo tih par vežbica koje si spomenuo, koliko je neko u stanju da oceni koja mu je količina vežbe potrebna kada radi...
Plivanje sam samo dao kao primer, a i ako ćemo pravo svi oni idu u teretanu i tu nema diskusije a noge im netrebaju toliko u vodi. Nisam ja izmislio to za plivanje nego čitajući po internetu sam naučio ;) napisao sam aktivira a ne razvija ;)

P.S. joga takođe aktivira sve mišiće u telu :)

Back